Metode de evacuare a gazelor arse Print
Monday, 12 August 2013 14:23

Poate ca obisnuiti fiind cu vechile hornuri din caramida refractara ce inca mai ”populeaza” acoperisurile rustice in asteptarea vreunui barzoi nefericit in cautare de loc de popas, sunteti surprinsi de noile elemente structurale care le-au luat locul: cosuri de fum inox cu un perete sau dublu izolate si cosuri de fum din inox si tabla zincata.

Importanta cosurilor de fum

Orice sistem de incalzire ce functioneaza pe baza procesului de combustie, are nevoie de o structura adecvata pentru evacuarea gazelor rezultate in urma arderilor. De calitatea acestor structuri depinde nu doar capacitatea de functionare a intregului sistem de incalzire, dar si siguranta persoanelor care locuiesc sau muncesc in interiorul spatiilor incalzite.

Tipuri de cosuri de fum

Daca vorbim despre structuri de evacuare a fumului, ne gandim imediat la cosuri de fum sau hornuri, cum mai sunt cunoscute. Cladirile nu sunt toate la fel, cum de altfel nu sunt nici instalatiile de incalzire. Este de asteptat ca nici metodele de evacuare a gazelor rezultate in urma arderilor sa fie la fel.

Cate case, atatea modele, marimi, materiale, posibilitati de amplasament, etc. Arhitectonica mediului inconjurator este ”accesorizata” cu diferite metode de evacuare a gazelor arse, incepand de la trainicele hornuri din beton si pana la cosurile de fum inox.

De-a lungul timpului s-au testat tot felul de materiale: ciment, caramida, fonta, azbociment, otel inoxidabil, tabla zincata, etc. S-au incercat tot felul de combinatii, materiale izolante si materiale refractare, pentru obtinerea unor cosuri de fum economice dar totodata robuste. ”Castigatoare” se dovedesc a fi cele metalice, in particular cele din inox, rezistente la temperaturi inalte dar si la substantele corozive prezente in gazele rezultate in urma combustiei.

Exista si cosuri de fum din material ceramic, refractar, cu sectiunea patrata sau dreptunghiulara. In cazul acestora, este preferabil ca partile interioare sa fie cat mai rotunjite, colturile fiind primele zone expuse coroziunilor si depunerilor de funingine. Sectiunea transversala circulara, in schimb, are avantajul distribuirii uniforme a fumurilor pe intreaga suprafata interna a structurii de evacuare.

Cosurile de fum din otel inoxidabil

Cosurile de fum din otel inoxidabil au cel mai bun randament, indiferent de conditiile climatice. Calitatea materialului ii confera structurii de evacuare a fumului, rezistenta in fata agentilor corozivi sau a condensului acid si totodata rezistenta la temperaturile ridicate si la socurile termice. Pe langa tuburile circulare, cosurile de fum inox contin tot felul de racorduri, elemente de colectare a condensului, bride si tronsoane.

Piata ofera posibilitatea alegerii intre urmatoarele variante:

  • cu un singur perete, neizolate, ce urmeaza sa fie introduse direct in zidaria cladirii,
  • cu doi pereti, dublu izolate, la vedere, captusite cu materiale izolante, neinflamabile.

Categoria dublu izolate poate fi cu ambii pereti din otel inoxidabil sau cu un perete din otel inoxidabil (cel intern) si unul din tabla zincata (cel extern).

Cosurile de fum cu peretele extern din tabla zincata

Prentru constructia cosurilor de fum din inox si tabla zincata, conducta interna trebuie sa fie din inox, cu aceleasi caracteristici ca ale variantelor cu ambii pereti din otel inoxidabil. Datorita intervalului captusit cu vata bazaltica de inalta densitate, peretele din inox nu intra niciodata in contact cu cel din tabla zincata. Astfel, sunt evitate fenomenele de coroziune dintre cele doua metale, fiecare cu o rezistenta diferita in prezenta unui nivel ridicat de umiditate.

Indiferent de variantele alese, acestea trebuie sa fie perfect adaptabile instalatiei de incalzire de care dispuneti si totodata suficient izolate, astfel incat sa impiedice racirea fumului, permitand evacuarea acestuia spre zonele inalte, departe de contactul direct cu persoanele.

 

max still logo

Max Stil Srl
Stoian Longin

Adressa: Pucioasa, Strada Duzilor, Nr. 7 Dambovita, Romania +40 0723 665 781

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: http://maxstyl.com

Last Updated on Monday, 22 September 2014 14:03
 
Page Ranking Tool