PDF Print

Lemnul si energia

Construirea în lemn permite realizarea unei importante economii de energie.  Pentru prelucrarea lemnului se folosesc mult mai putine resurse energetice decât pentru prelucrarea altor materiale de constructii :
  • de 4 ori mai putine decât pentru beton;
  • de 6 ori mai putine decât pentru plastic;
  • de 24 de ori mai putine decât pentru otel;
  • de 126 de ori mai putine decât pentru aluminiu.

Lemnul este de 6  ori mai izolant decît caramida si de 15 ori mai izolant decât betonul, ceea ce conduce la importante economii de încalzire. De exemplu, consumul  mediu de energie al unei familii suedeze este cu  50%  mai mic decît al unei familii franceze.
Coeficientul de conductivitate termica al unui metru patrat de perete tip ‘‘sandwich’’  pe structura de lemn avand 20 cm grosime, executat de societatea noastra este de aproximativ 0.28 W/m²K. Pentru cele mai reci climate din Romania rezistenta termica recomandata pentru peretii exteriori este de 0.33 W/m²K. Se observa ca valoarea estimata pentru acest tip de perete este mai mica, asigurand astfel o izolatie termica excelenta.
Comparativ, un perete din beton, pentru a atinge aceleasi caracteristici de izolare termica ar trebui sa aiba o grosime de peste 2,5 metri!
Din aceste considerente, cheltuielile pentru incalzire in timpul iernii sau pentru aer conditionat vara intr-o locuinta pe structura de lemn cu pereti tip ‘’sandwich’’ sunt considerabil mai reduse decat in cazul constructiilor executate din materiale clasice. Confortul locuintei este completat de izolarea fonica, direct proportionala in cazul constructiilor din lemn cu cea termica.

Confortul lemnului
O constructie din lemn  îmbunatateste confortul persoanelor care locuiesc în ea, datorita faptului ca peretii nu sunt reci si umezi.   Nu uitati ca la construirea unei case traditionale se foloseste apa , iar peretii unei astfel de constructii  se usuca în 10-24 luni.
In plus, construind din lemn, cîstigati în jur de  5- 7 % de suprafata utila în raport cu o constructie umeda.
De asemenea, lemnul permite o mare libertate arhitecturala la conceptia casei dvs.
 
Rezistenta la cutremur
Principiul de transmitere al greutatii este acelasi cu al structurilor in cadre, cu diferenta ca materialul folosit este lemnul, care este mult mai elastic comparativ cu materialele de constructii clasice. Acest fapt,impreuna cu greutatea proprie redusa permite constructiilor executate pe structura de lemn sa reziste la seisme cu magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter.

Performantele logistice ale lemnului
Constructiile din lemn se caracterizeaza printr-o  pre-fabricare în uzina (usi, ferestre, sarpanta, osatura...). Transportul si montajul  acestor diferite elemente sunt relativ usoare.
In  plus, rapiditatea cu care se monteaza o casa din lemn reduce în mod considerabil durata santierului . Va veti putea muta  deci în noua casa,  mult mai repede .

Trainicia unei constructii din lemn
Trainicia unei constructii din lemn nu mai este de demonstrat.  Anumite case sau ferme dateaza din secolul al  XI-lea, exista  si acum, sunt exemple graitoare.

Stiati ca.....?

O constructie din lemn este cum nu se poate mai  binefacatoare.  Dupa anumite studii, bine cunoscute de medici, constructia din lemn nu întrerupe câmpul magnetic terestru, necesar echilibrului biologic omenesc.
Contrar unei idei foarte raspândite, comportamentul lemnului în prezenta focului, este excelent.  De fapt, cînd este cuprins de flacari, lemnul se consuma încet si-si pastreaza toate proprietatiile mecanice timp  de lungi minute, contrar celor mai multe materiale de constructii.
In Scandinavia si în America de Nord , 90 % din constructii sunt din lemn. 
Anumite tari ca Japonia sau SUA, impun construirea locuintelor din lemn în zonele unde cutremurele de pamânt sunt frecvente, pentru ca lemnul este  materialul de constructie care rezista cel mai bine la cutremure.

Concluzie
Lemnul este un material de constructie  performant. Nu ne putem imagina în ziua de astazi , o constructie de calitate, cu o mare putere izolanta , altfel decât din lemn.


Cititi si case pe structura din lemn

PROPRIETATEA FIRMEI SC POWER HOUSING CORPORATION SRL Adresa: 8-th. Saradei St.,BUCHAREST-1-ROMANIA Tel./Fax: 021-667-68-84, Mobile: 0729-361-976; 0724-176-613, E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , Web: www.caseieftine.ro, www.caseamericane.ro
 
Page Ranking Tool