Adezivi pentru placari fatade cu placi ceramice sau piatra naturala Print
Sunday, 07 October 2007 22:34
Montarea placilor ceramice pe fatade cu adezivi trebuie realizata tinand cont de urmatoarele reguli:
1) Alegeti un adeziv pe baza de ciment, imbunatatit (clasa C2 in conformitate cu Standardul EN 12004), deformabil sau foarte deformabil (clasa S1 sau S2 in conformitate cu EN 12002) in cazul placilor de mari dimensiuni.

2) Placile de dimensiuni mai mari de 100 cm2 sau care prezinta nervuri pe partea negativa trebuie montate prin metoda "dublei aplicari", respectiv prin aplicarea adezivului atat pe substrat cat si pe spatele placii. Acest lucru garanteaza lipsa golurilor sub placare, acolo unde apa de ploaie s-ar putea infiltra si stagna. Daca apa ingheata, presiunea exercitata de aceasta poate cauza desprinderea placilor. "Dubla aplicare" este necesara pentru a asigura ca presiunile produse de diversele miscari intre placi si substrat datorate schimbarilor termice, de exemplu, sunt distribuite uniform pe o suprafata extinsa si evita aparitia petelor de eflorescenta pe fatada.

3) Fixati placile cu adeziv atat timp cat este inca proaspat si in timpul deschis recomandat al adezivului, pentru a garanta transferul perfect al adezivului pe placa. In conditii de mediu nefavorabile (temperaturi ridicate, vant uscat, etc.) unde este posibil, utilizati adezivi din clasa "E" (cu timp deschis extins) in conformitate cu Standardul EN12004.

4) La montarea placilor de dimensiuni mari pe timpul iernii sau pe vreme rece, se recomanda folosirea adezivilor cu priza rapida, din clasa "F" in conformitate cu EN 12004. Acest tip de adeziv isi incheie faza de priza si atinge aderenta ridicata in cateva ore de la montarea placilor, inainte ca temperatura sa scada sub 00C. Astfel se evita transformarea apei folosite la prepararea adezivului, in gheata si deteriorarea adezivului.

5) Placile trebuie montate cu rosturi mari. Dimensiunea rosturilor trebuie calculata in functie de conditiile climaterice locale si in functie de dimensiunea placii. Majoritatea standardelor internationale recunoscute sustin faptul ca montarea placilor nu se poate realiza fara rosturi.
De fapt, rosturile au importanta fundamentala, mai ales in montarea placilor mari, pentru urmatoarele motive:
a) diferenta de planeitate intre placi este mai putin pronuntata;
b) rosturile se vor chitui cu un produs pe baza de ciment sau pe baza de rasini epoxidice, ambele avand caracteristici mecanice si elastice mai scazute decat cele ale placilor (E rosturi = 14-21 GPa; E placi = 50 - 80 GPa). Astfel, in cazul in cazul in care apare deformarea substratului sau a placilor ceramice datorita factorilor termici, de exemplu, rosturile nu transmit eventualele presiuni adezivului si nu cauzeaza desprinderea.

6) Se recomanda respectarea dimensiunii si a pozitiei rosturilor structurale.

7) Rosturile de fractionare trebuie executate intre etaje, la colturi, la margini ascutite, respectiv la fiecare 9-12 m2.

8) Protejati marginea superioara a placajului impotriva apei si de un potential inghet prin utilizarea unui produs etansant adecvat sau utilizati un sort metalic pe partea superioara si inferioara a placarii, si, in corespondenta cu zonele de la ferestre si usi.

In alegerea celui mai potrivit adeziv pentru montarea placilor ceramice pe fatade trebuie sa se tina cont de tipul si marimea placii cat si de tipul substratului.
MAPEI recomanda folosirea urmatoarelor produse pentru montarea placilor ceramice pe suprafete verticale din beton sau tencuite:
 Adezivi pentru placari fatade cu placi ceramice sau piatra naturala Adezivi pentru placari fatade cu placi ceramice sau piatra naturala
Pentru placi de dimensiuni mari, montate la o inaltime de peste 3 metri, unele standarde internationale recomanda folosirea sistemului mixt utilizand adezivi dar si prindere mecanica in functie de greutatea placii, inaltimea la care se placheaza si conditiile din santier.
N.B. Pentru cladiri foarte inalte, va rugam sa contactati Departamentul de Asistenta Tehnica.

Descarca articolul complet.

Descarcarca Legislatie: "Ghid de proiectare si executie a placajelor ceramice exterioare aplicate la cladiri", indicativ GP 073-2002.

Vezi documentatia VIDEO - Noul adeziv monocomponent, foarte deformabil, cu greutate redusa, ULTRAFLEX S2 MONO

Descarca catalogul icon PRODUSE PENTRU MONTAREA PLACILOR CERAMICE SI A PLACILOR DIN PIATRA NATURALA

www.mapei.ro, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , Tel.: 021 311 78 19 - 021 311 78 20, Fax: 021 311 78 21
© Mapei Romania - Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania. Este interzisa reproducerea fara acordul Mapei Romania.

 

Last Updated on Thursday, 21 May 2009 13:01
 
Page Ranking Tool