Home Documentatii Articole pe categorii Sisteme si adezivi pentru placari Adezivi pentru marmura, granit si piatra recompusa
Adezivi pentru marmura, granit si piatra recompusa Print
Sunday, 07 October 2007 22:11

piatra naturala, piatra recompusaAlegerea tipului de adeziv pentru montarea pietrelor naturale se va face in functie de stabilitatea dimensionala si de sensibilitatea la apa si la variatiile de temperatura. Fata de placile ceramice, placile din piatra naturala se pot deforma considerabil datorita umiditatii care se ridica din stratul de adeziv sau din sapa. Mai mult, in prezenta apei care se ridica din substrat, sapa sau adeziv, materialele din piatra naturala ar putea prezenta urme de pete sau eflorescente. Mapei a dezvoltat un sistem, singurul de acest tip din lume, de clasificare analitica a pietrelor naturale in functie de sensibilitatea la apa si care este bazata pe urmatoarea procedura de testare:
- se aplica o pasla umeda pe spatele placii din piatra pentru a simula umiditatea care se ridica din substrat (mortar pe baza de ciment si nisip sau adeziv traditional);
- cu ajutorul unor senzori digitali de inalta precizie se masoara gradul de deformare al placii datorita umiditatii continute de pasla.

In functie de coeficientul de deformare (d) masurat la 6 ore dupa aplicarea paslei umede, placile din pietre naturale se impart in trei clase:
a) Clasa A: d < 0,3 mm
b) Clasa B: 0,3 <= d < 0,6 mm
c) Clasa C: d >= 0,6 mm

Pentru placile care fac parte din Clasa A, alegerea adezivului depinde de factori diferiti de caracteristicile materialului si anume: de marimea placii, tipul substratului, conditiile de lucru ale materialului pus in opera.

Pentru placile din Clasa B sau Clasa C, testele trebuie repetate, dar este utilizat un strat de adeziv pe baza de ciment cu priza rapida in locul paslei umede, pentru a stabili daca utilizarea acestui tip de adeziv care blocheaza miscarile in primele ore de uscare este suficient pentru placarea acestor materiale sensibile la umiditate sau este necesara utilizarea unui adeziv epoxidic sau poliuretanic.

In documentul pe care il puteti gasi in link-ul de mai jos gasiti indicati adezivii Mapei recomandati pentru placarea cu placi din piatra naturala sau placi compozite, in baza stabilitatii dimensionale la apa si la variatii termice dar si relatie cu tendinta lor de a se pata.).

Descarca articolul complet.

Vezi documentatia VIDEO - Pietre naturale si recompuse, probleme si solutii MAPEI

Vezi documentatia VIDEO - Marmura alba de Carrara - montarea cu adezivi specializati cu priza rapida

Descarca catalogul icon PRODUSE PENTRU MONTAREA PLACILOR CERAMICE SI A PLACILOR DIN PIATRA NATURALA

www.mapei.ro - This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , Tel.: 021 311 78 19 - 021 311 78 20, Fax: 021 311 78 21

© Mapei Romania - Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania. Este interzisa reproducerea fara acordul Mapei Romania.

Last Updated on Thursday, 21 May 2009 13:01
 
Page Ranking Tool