Recuperarea tencuielilor si a pardoselilor vechi si degradate Print
Tuesday, 02 June 2009 20:54
Deseori degradarea unui edificiu incepe cu degradarea tencuielilor, datorita lipsei de protectie.
Degradarea se datoreaza: calitatii scazute a materialelor utilizate, executiei deficitare a tencuielii sau a suportului, miscarilor datorate cedarii structurii, penetratii din exterior a apei si a umiditatii, expunerea la agenti atmosferici.
Pe langa acestea renovarea tencuielilor la constructiile vechi evidentiaza adesea pereti foarte neregular in termen de coplanaritate, bolti din material casant sau fara consistenta, utilizarea de materiale diferite (exemplu: BCA si caramizi).

figRecuperarea tencuielilor si apardoselilor vechi si degradate 1

1. Tencuiala cu granulatie mare
Cand suportul prezinta diferente pana la 20 mm este indicata realizarea unei nivelari cu o tencuiala potrivita suportului. Daca peretele prezinta in continuare neregularitati evidente, este necesara reconstruirea partiala cu materiale compatibile.

2. Plasa de armare si antifisurare
Importanta actiunii de armare si rezistentei chimice a plasei Tenax RF1, este legata de apa care constituie principalul vehicul pentru majoritatea substantelor chimice agresive. De fapt daca plasa de armare ar fi din sarma sudata, apa penetrand tencuiala, prin eventualel crapaturisau capilaritati, determina aparitia unui punct critic, creare unei linii de fisurare. Aceeasi problema poate fi cauzata de atacul chimic al apei mediului marin, la cladirile situate in zona litoralului.

3. Suportul
Este indicat sa se elimine in totalitate tencuiala veche si partile de zid instabile si executarea unei spalari sub presiune pe toata suprafata de tencuiala; daca este necesar, trebuie efectuate mici reparatii la partile deteriorate.

Tenax RF1

Plasa din polipropilena (PP) cu ochi patrat, produsa prin estruziune si supusa unui proces de stirare la temperatura controlata in directie longitudinala si transversala.

In cazul in care este necesara realizarea unei tencuieli mai mari de 3-4 cm - majoritatea dimensiunilor de ochi si granulatie a plasei respecta cerintele plasei RF1 - cerintele sunt indeplinite de catre Tenax RF2, adaptata pana la grosimi de 5 cm.
Dimensiunea ochiului si gramajul plasei se stabileste in functie de granulatia si grosimea tencuielii: ochiul si gramajul mai mare se adapteaza tencuielii mai brute, ochi si gramaj mai mic sunt ideale pentru tencuieli mai fine.

Avantaje

Caracteristica dimensionala a Tenax RF1 asigura o distributie optima a armarii in sectiunea tencuielii de pana la 3-4 cm, asadar corectand functionarea pana la punctul de aparitie a fisurilor. Ochiul, spre exemplu, este destul de mare pentru a permite continuitatea amestecului de-a lungul deschiderii, intr-un mod in care plasa nu va ajunge sa reprezinte un plan discontinuu, in acelashi timp este destul de mic pentru a permite o interceptare optima a fisurilor.

Procesul de stirare, constituie in orientare moleculara a materiei, oferind produdului valori ridicate a rezistentei la tractiune si o ductilitate majora, facand ca plasa sa suporte si forte mai mari de deformare (>10%).

Plasa Tenax RF1 reduce riscul generat de manopera si distribuie tensiunile in mod uniform, in acest felĀ  nu se creeaza linii sau zone slabite.

Inerzia chimica a plasei de polipropilena (PP) permite utilizarea produselor din var nestins in interventii de restaurare si conservare, cu caracteristici identice cu cele utilizate initial.

Recuperarea tencuielilor si apardoselilor vechi si degradate

Armarea cu plasele RF1 sau RF2 (datorita caracteristicilor de mare maleabilitate, greutate redusa si usurinta in montaj) reprezinta solutia optima chiar si in cazul duprafetelor neregulate sau de geometrie complexa in operatiile de restaurare si conservare, in cazul pavimentelor desfundate, a elementelor de bolta si la realizarea plafoanelor.

Montajul

Plasa se fixeaza pe suport cu dibluri din polipropilena, a caror utilizare permite pregatirea gaurilor dupa ochiul plasei la un interval de 30 - 50 cm si fixarea succesiva si usoara a plasei in pozitie si zone. Diblurile pot avea si rol de distantieri. Laturile panourilor adiacente se suprapun la minim doua ochiuri.

menatwork
Constantin Jiga
Brand Manager

mobil 0722 538 525
mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Last Updated on Tuesday, 16 June 2009 15:21
 
Page Ranking Tool