Produse pentru consolidarea sapelor Print
Wednesday, 23 July 2014 13:12

RASINI MAPEI

UTILIZATE PENTRU PREGATIREA STRATULUI SUPORT IN VEDEREA MONTAJULUI PARCHETULUI SAU ACOPERIRILOR ELASTICE

Existenta Comunitatii Europene implica printre altele si o piata libera si foarte dinamica a materialelor de constructii. In acest context, din anul 2008, MAPEI Romania introduce pe segmentul de materiale destinate pregatirii stratului suport la lucrarile de montaj pentru parchet, covor PVC, cauciuc etc., gama de rasini poliuretanice monocomponente fara solventi Eco Prim PU... si in completare, rasina epoxidica bicomponenta fara solventi Primer MF EC Plus.

Aceste produse, nu se concureaza ci mai degraba se completeaza, utilizarea lor facandu-se in functie de situatia reala din santier!

Aceste tipuri de rasini, desi nu contin solventi, impun ca la aplicare sa se respecte normele uzuale de protectia muncii intrucat vaporii emanati de produsul proaspat sunt toxici (echipament de protectie, manusi, ochelari, inclusiv masca, aerisirea si ventilarea spatiului etc.)! Dupa intarire rasinile sunt inofensive pentru mediu si beneficiar, avand o emisie redusa de compusi organici volatili (COV) acest fapt fiind confirmat si de marcajul inscriptionat pe ambalaj: GEV EMICODE EC1 R.

Generic, rasinile mai pot fi denumite grunduri sau amorse, si au rolul de a imbunatatii rezistentele mecanice ale stratului suport (ex. sapa de egalizare ). Astfel o sapa friabila, cu rezistenta mecanica slaba la smulgere, cu lipsa de coeziune, prafoasa si inconsistenta, dupa tratarea cu rasina, trebuie sa devina „apta" pentru ca pe ea sa putem sa turnam o sapa autonivelanta si mai apoi acoperiri elastice sau sa montam parchet. Practic o sapa de egalizare, tratata cu rasini, va trebui sa aiba la testul de smulgere o rezistenta de minim 1,4 -1,5 N/mm2 pentru ca pe ea sa turnam un autonivelant de buna calitate sau sa putem monta parchet masiv de mari dimensiuni.

Nu in ultimul rand, prin aplicarea corecta a rasinilor, se va obtine si o bariera de vapori (hidroizolare) daca sapa grosiera are o umiditate de pana in 5% masurata CM si nu are infiltratii continue de umiditate!

Alegerea tipului de rasina poliuretanica sau epoxidica nu este intamplatoare!

Rasina poliuretanica se aplica numai pe suport poros, asperizat in prealabil pentru a-i deschide porii sau suport cu o minima absorbtie (sapa egalizare pe baza de ciment, sulfat de calciu) deoarece rasina poliuretanica trebuie sa penetreze si sa il consolideze in profunzimea lui!

Penetrare rasina sapa friabila Penetrare rasina sapa friabila
consolidare suport friabila consolidare suport friabila
 

Daca rasina poliuretanica este data in exces si balteste la suprafata suportului, in contact cu umiditatea atmosferica spumeaza iar stratul de rasina intarit este friabil, cu o foarte slaba rezistenta mecanica la smulgere, zgariere sau abraziune.

Rasina spumata Rasina spumata
rasina poliuretanica spumata rasina poliuretanica spumata

Pe o sapa putin poroasa, nerezistenta mecanic, cu microfisuri, fisuri ori cu compacta, se va alege o rasina epoxidica bicomponenta, care data in exces, chiar la o grosime de 1-2 mm, va crea un strat rezistent la smulgere, compresiune, coeziv si hidroizolant.

Grund epoxidic sapa Grund epoxidic sapa

Daca sapa de egalizare are pe suprafata si mici fisuri, se va prefera utilizarea rasinii epoxidice in locul celei poliuretanice. Rasina epoxidica este in masura sa inchida si sa monolitizeze acele fisuri in timp ce rasina poliuretanica doar le umple!

Consolidare sapa cu rasina epoxidica Consolidare sapa cu rasina epoxidica

Este important de retinut ca ambele tipuri de rasini (poliuretanice sau epoxidice) se pot utiliza in egala masura pe sape cu sistem de incalzire incorporat, dar numai pentru consolidarea suportului si nu cu rol de bariera de vapori (vezi aceste precizari in fisele tehnice ale produselor folosite)!

Rasinile poliuretanice sau epoxidice se aplica de regula in doua straturi iar aplicarea se face in mod incrucisat pentru a sigila eventualii pori liberi din sapa. La consolidarea in profunzime a sapei, primul strat de rasina se va aplica intr-o cantitate mai mare sau mai precis cat va „suge suportul" fara ca rasina sa balteasca pe suprafata lui. Dupa intarirea rasinii, cand pe suprafata suportului se poate merge, se va aplica cel de al doile strat de rasina intr-o cantitate de 100 -150 g/ m2. Daca peste sapa tratata, este prevazuta si turnarea de autonivelant, pe cel de al doilea strat de rasina proaspata se imprastie in excess nisip de cuart uscat cu sort 0,7-1,2 mm. Dupa intarirea rasinii si aspirarea nisipului, va rezulta o suprafata rugoasa (punte de aderenta) pe care se poate turna in siguranta autonivelantul!

nisip cuart pe rasina epoxidica detaliu nisip cuart pe rasina epoxidica detaliu

Rasinile poliuretanice din gama Eco Prim PU...

Pentru a face diferenta intre doua rasini poliuretanice, de la acelasi producator sau in comparatie cu alti producatori, exista cateva elemente cheie, care va pot indica diferentele majore dintre produse.

Comparati din fisele tehnice ale produselor, datele despre Densitate, notata ca Greutate specifica si Fluiditate, notata ca Vascozitate (mPas) si ve-ti sti cat de fluid este un produs. Cu cat este mai fluid, cifra respectiva este mai mica iar produsul va avea o putere mai mare de penetrare in suport!

Cunoscand timpii de intarire/ de lucru si de asteptare, vom sti ce termen sa comunicam beneficiarului pentru terminarea lucrarii. Astfel, fara a lucra efectiv cu o rasina poliuretanica verificati in fisa tehnica a produsului urmarit, urmatoarele date:

Date tehnice Eco Prim PU 1K:
Greutate specifica (g/cm3): 1,05.
• Umiditate maxima din sapa pe care se va aplica rasina: 5% masurata CM.
Vascozitate Brookfield (mPas): 65. Cu cat acest numar este mai mic cu atat produsul este mai fluid si va avea o capacitate mai mare de penetrare in suport!
Continut de corp solid: 100%.
• Nu mai este lipicioasa: dupa 4-5 ore.
• Pietonabila la trafic usor : dupa 9-10 ore.
• Timp pentru intarire completa: 24 ore.
• Timp de asteptare intre straturi: minim 3 ore, maxim 24 ore.
• Timp de asteptare pentru lipire cu adeziv direct pe rasina: minim 2 ore, maxim 72 ore.
• Timp minim de asteptare, pana la aplicarea altor acoperiri (sapa autonivelanta), daca pe rasina a fost imprastiat nisip cuart: 36 ore.

DESCRIERE: Eco Prim PU 1K, rasina poliuretanica cu intarire lenta, fara solventi, cu Vascozitate de 65 (mPas) deci extrem de fluida, cu foarte mare putere de penetrare in suport, cu continut de rasina de 100%, peste care, in timp de 3 zile de la intarire, se poate monta parchet cu toate tipurile de adezivi: poliuretanici, epoxipoliuretanici, sau silanici!

Date tehnice Eco Prim PU 1K Turbo:
Greutate specifica (g/cm3): 1,20.
• Umiditate maxima din sapa pe care se va aplica rasina: 5% masurata CM.
• Vascozitate Brookfield (mPas): 300. Produsul este mai putin lichid decat prima varianta. Atentie suportul se slefuieste pentru deschiderea porilor!
Continut de corp solid: 100%.
• Timpul de peliculizare: 30-40 minute.
• Pietonabila la trafic usor : dupa 60 minute.
• Timp pentru intarire completa: 2 ore.
• Timp de asteptare intre straturi: minim 40 minute, maxim 2 ore.
• Timp de asteptare pentru lipire cu adeziv direct pe rasina: minim 2 ore, maxim 24 ore.
• Timp minim de asteptare, pana la aplicarea altor acoperiri (sapa autonivelanta), daca pe rasina a fost imprastiat nisip cuart: 2 ore

DESCRIERE: Eco Prim PU 1K Turbo, rasina poliuretanica cu intarire rapida, fara solventi, cu Vascozitate de 300 (mPas) deci mai vartoasa, cu o buna putere de penetrare in suport, cu continut de rasina de 100%, peste care in timp de 2 ore de la aplicare, se poate monta parchet sau daca pe rasina s-a imprastiat nisip de cuart, se poate turna autonivelant!

MAPEI Romania este in masura sa va ofera o gama completa de produse specializate care se constituie in sisteme performante pentru montarea pardoselilor din lemn si a acoperirilor elastice. Materialele sunt accesibile, pe tot cuprinsul tarii si pe toata durata anului. MAPEI Romania asigura asistenta tehnica si indrumarea specialistilor care lucreaza in acest sector.

Pentru informatii complete si detaliate cu privire la materialele prezentate mai sus, accesati fisele tehnice ale materialelor:
Eco Prim PU 1K
Eco Prim PU TURBO 1K
Primer MF EC Plus

©2014 Mapei Romania - Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania. Este interzisa reproducerea fara acordul Mapei Romania.

Last Updated on Wednesday, 23 July 2014 14:03
 
Page Ranking Tool