PDF Print E-mail
Mapei Romania - Mortare, sape pentru realizarea pardoselilor


Durabilitatea si functionalitatea unei pardoseli, indiferent daca materialul de finisare care se va monta este din ceramica, piatra, mocheta, imbracaminti din PVC, linoleum, covor de cauciuc sau lemn, depinde in mare parte de caracteristicile fizice si elasto-mecanice ale substratului pe care este aplicata.

Aceste proprietati trebuie definite in functie de utilitatea finala si de aceea se va tine cont de sarcinile la care este supusa, conditiile agresive de mediu, tipul pardoselii, deformabilitatea substraturilor si unghiul de deviatie al placii de beton. Acest caiet tehnic se doreste a fi un ghid tehnic util in ceea ce priveste procedurile de utilizare si produsele pe care MAPEI le ofera pentru realizarea sapelor durabile in timp.

Sapa este un element constructiv care are, in general, grosimi intre 4 si 8 cm. Este realizata din mortare pe baza de lianti de ciment sau pe baza de ipsos.

In functie de modul in care este aplicata poate avea aderenta buna la substratul supus la sarcini mecanice (de exemplu pe o placa de beton armat), sau poate fi aplicata pe un strat izolant (de exemplu pe o bariera de vapori) sau poate fi aplicata pe un strat izolant termic si/sau acustic, fiind cunoscute sub numele de "aderenta", "desolidarizata" sau, respectiv "flotanta". Cand in acest ultim tip de sapa sunt incluse tevi de incalzire, este cunoscuta sub denumirea de "sapa cu sistem de incalzire incorporat".

Sapa constituie un suport care este adecvat pentru montarea oricarui tip de pardoseli de tip ceramic, din piatra naturala, din lemn sau imbracaminti ca mocheta, covor PVC, linoleum etc.

De asemenea, trebuie sa garanteze ca operatiunea de turnare se desfasoara in timpul stabilit si ca durabilitatea sa nu va fi compromisa cand va fi pusa in exercitiu in diverse conditii (utilizare pentru interior sau exterior, uz rezidential, comercial sau industrial, etc).

Durabilitatea pardoseli finite este influentata de caracteristicile substratului care sunt legate firesc de cele ale produselor folosite pentru sape (lianti speciali, mortare predozate sau mortare traditionale preparate in santier), si de felul in care este preparata, pusa in opera, de compactitate si de uscarea amestecului.

In concluzie, la alegerea produselor trebuie luate in considerare utilitatea finala, conditiile din santier (interior, exterior, grosimea de aplicare etc), de tipul de pardoseala finita care urmeaza a fi realizata, de timpul de asteptare inainte de aplicarea pardoselii finite, de timpul de asteptare pana la darea in folosinta.

Pentru detalii de proiectare a tipurilor de sape de egalizare pe baza de ciment si detalii de proiectare a sapelor incalzite urmati link-urile de mai jos:

Descarca articolul complet.
Descarca catalogul PRODUSE PENTRU MONTAREA PLACILOR CERAMICE SI A PLACILOR DIN PIATRA NATURALA.


www.mapei.ro - This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , Tel.: 021 311 78 19 - 021 311 78 20, Fax: 021 311 78 21
© Mapei Romania - Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania. Este interzisa reproducerea fara acordul Mapei Romania.
 
Page Ranking Tool