Home Documentatii Articole pe categorii Piscine Solutii Mapei pentru realizarea piscinelor din beton armat, placate cu placi ceramice si mozaic
Solutii Mapei pentru realizarea piscinelor din beton armat, placate cu placi ceramice si mozaic PDF Print
Saturday, 19 May 2007 17:43

Detalii proiectare si executie piscine din beton armat, cu hidroizolatie sub placari:

schita piscina schita piscina

descarca imaginea in format pdf

pliant piscine pliant piscine

descarca pliantul in format pdf

REALIZAREA STRUCTURII BAZINULUI

Pentru realizare corecta a piscinei este indispensabil ca bazinul sa fie etans si sa nu aiba pierderi de apa iar suportul sa fie unul stabil dimensional, pentru a garanta rezistenta in timp a finisajelor. La piscinele noi construite este posibila obtinerea caracteristicilor de mai sus, utilizand betoane impermeabile (dupa UNI-EN 206.1), cu o matrice de ciment compacta datorita raportului scazut de apa/ciment (a/c < 0.55), betoane caracterizate prin lipsa contractiilor. Pentru prepararea betoanelor, MAPEI dispune de o gama larga de aditivi ca superplastifiantii din linia Mapefluid sau aditivi super reducatori pe baza de polimeri acrilici din linia Dynamon, ce permit realizarea unor betoane cu un raport mic de apa/ciment, dar cu o excelenta lucrabilitate (T4/T5).

Asigurarea etanseitatii intre pereti si radierul bazinului constituie de regula un punct slab si in zona de contact a suprafetelor, apar de obicei probleme legate de infiltratii de apa. Asigurarea etanseitatii la turnare peretilor pe radier se poate realiza prin utilizarea cordonului cauciucat Idrostop, din guma hidrofila, care se poate expanda in prezenta apei cu pana la 120%.

Prin maturarea corecta a betonului, la umed timp de 7 zile, alaturi de prescriptiile mai sus mentionate se poate obtine un bazin impermeabil.

REALIZAREA PLANEITATII SUPORTULUI

Primele operatiuni inainte de aplicarea hidroizolatiei, a lipirii placilor ceramice sau a mozaicului ceramic din sticla, atat la piscinele noi cat si la cele existente, este de indreptare sau corectare a planeitatii suportului. Pentru aceste operatiuni MAPEI propune urmatoarele solutii:

1Tencuirea suprafetei peretilor

De pe peretii din beton se indeparteaza laptele de ciment si apoi se executa cu mistria sau mecanic prin torcretare, o tencuiala. Materialul este pe baza de ciment, tip Nivoplan, (mortar predozat), in amestec cu Planicrete (latex pe baza de cauciuc sintetic pentru prepararea amestecurilor pe baza de ciment) diluat 1:4 cu apa.

2Nivelarea suprafetei de fund

De pe suportul din beton se indeparteaza laptele de ciment si apoi se intinde o amorsa de aderenta, preparata din Planicrete in amestec cu apa si cimentul utilizat ca liant pentru sapa de corectie. La turnarea sapei amorsa de aderenta trebuie sa fie proaspata.

Ca liantii se pot utiliza Topcem (liant hidraulic pe baza de ciment), Topcem Pronto (mortar predozat pentru sape) sau in alternativa Mapecem (liant hidraulic pe baza de ciment) sau Mapecem Pronto (mortar predozat pentru sape). Prin utilizarea primelor doua tipuri de materiale este posibila dupa numai 24 ore, aplicarea hidroizolatiei. Cand se impune un timp de executie mai scurt, liantul pentru sapa de egalizare este de tip Mapecem (liant special cu intarire rapida, fara contractii). In acest caz pe sapa de egalizare, dupa numai 3 ore de la aplicare, se poate aplica hidroizolatia.

3Impermeabilizarea (Optional)

Daca betonul utilizat este preparat in acord cu cerintele prevazute de norma UNI-EN 206.1, punerea in opera este efectuata corect si maturarea se face la umed timp de 7 zile, MAPEI garanteaza obtinerea unei structuri din beton impermeabile, care nu necesita si aplicarea unei ulterioare hidroizolatii (sunt cazuri particulare in functie de conditiile de clima din tara respectiva). In cazul in care betonul turnat este permeabil datorita raportului mare de apa/ciment, a unor deficiente de turnare si compactare sau de maturare neadecvata, MAPEI garanteaza impermeabilizarea bazinului prin aplicarea ulterioara a unei hidroizolatii.

Solutia MAPEI consta in aplicarea hidroizolatiei Mapelastic (mortar elastic si impermeabil, pe baza de ciment, din doua componente) aplicata cu fierul de glet sau spatula dintata, in grosime de 2 mm si armata cu Plasa din fibra de sticla, prevazuta la imbinarile dintre suprafete (perete/perete sau pereti/sapa de egalizare) cu Mapeband (profil cauciucat impermeabil).

In conditii normale de temperatura, dupa 5 zile de la aplicare, pe hidroizolatia Mapelastic se pot lipi finisajele ceramice.

4Lipirea finisajelor de ceramica

MAPEI dispune de o gama larga de adezivi pentru lipirea finisajelor ceramice, adezivi ce se utilizeaza in functie de natura si tipul finisajelor sau de timpul de executie si darea in folosinta a piscinei.

a) Pentru lipirea mozaicului din sticla, MAPEI recomanda utilizarea adezivului Adesilex P10 (adeziv pe baza de ciment alb, cu aderenta ridicata, fara alunecare) clasa C2TE (dupa norma EN 12004), in amestec cu latex Isolastic (latex elasticizant pentru adezivii pe baza de ciment) diluat 1:1 cu apa.

b) Pentru lipirea placilor ceramice din gresie portelanata sau klinker, MAPEI propune utilizarea sistemului adeziv Keracrete Polvere (mortar predozat) in amestec cu Keracrete (latex de cauciuc sintetic), adeziv C2T (dupa norma EN 12004).

Utilizand cele doua tipuri de adezivi, umplerea piscinei cu apa se poate face dupa 21 zile de la lipirea finisajelor.

c) Pentru o dare in folosinta rapida, MAPEI propune utilizarea adezivului flexibil Granirapid (adeziv bicomponent cu priza si hidratare rapida) clasa C2F/S1 (dupa norma EN 12004 si 12002). In acest caz rosturile dintre finisajele ceramice pot fi chituite dupa 3-4 ore iar piscina poate fi umpluta cu apa dupa numai 3 zile.

CHITUIREA ROSTURILOR RIGIDE

a) Chituirea rosturilor se face cu Keracolor (mortar predozat pe baza de ciment cu timp mare de lucrabilitate) in amestec cu aditiv polimeric lichid Fugolastic.

*Keracolor FF DE pentru rosturi cu latime de la 0-6mm sau Keracolor GG pentru rosturi cu latime de la 4-15mm.

b) Pentru lucrari rapide de chituire a rosturilor se poate utiliza Ultracolor Plus, (mortar special cu priza si uscare ultrarapida). Keracolor si Ultracolor Plus sunt chituri superioare CG2 (dupa EN 13 888).

c) In cazul piscinelor cu ape termale sau apa de mare, este obligatoriu sa se utilizeze chituri de rosturi impermeabile si rezistente la agresivitate chimica, pentru a impiedica infiltrarea sarurilor sau a substantelor agresive pentru beton, sub placajul ceramic. Din acest motiv se va utiliza chit antiacid, epoxidic bicomponent – Kerapoxy, clasa RG (dupa norma EN 13 888). Kerapoxy se va utiliza si in cazul in care se urmareste cresterea gradului de impermeabilzare a piscinei.

Utilizand Keracolor + Fugolastic sau Kerapoxy, piscina poate fi umpluta cu apa dupa 7 zile. Folosind Ultracolor Plus, piscina poate fi umpluta cu apa dupa 48 ore.

ETANSAREA ROSTURILOR DE DILATARE

Pentru etansarea rosturilor de dilatatie sau de fractionare a placajului ceramic se vor utiliza etansanti elastomerici sau etansanti siliconici – tip Mapesil AC, disponibil in aceleasi culori cu cele ale chiturilor de rosturi. Pentru a garanta o aderenta maxima a etansantului in rost, este obligatorie folosirea amorsei Primer FD.

Rosturile de fractionare se executa la suprafete in camp de maxim 3 x 3 m si in dependenta cu eventualele rosturi din suport. Rosturile de dilatare se executa la toate imbinarile dintre suprafetele ceramice (perete/perete si pereti/pardoseala bazinului).

RECOMANDARI TEHNICE PE FAZE DE EXECUTIE

1Prepararea betonului

Pentru a obtine un bazin impermeabil, betonul trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Rc ≥ 37 N/mm2;
- Clasa de lucrabilitate: T4/T5 (dupa UNI-EN206.1);
- Impermeabil la apa dupa UNI-206.1;
- Durabilitatea: dupa UNI-EN 206.1(clasa de expunere XD2*);
- Grosimea stratului de beton ce acopera armatura: > 3 cm.

Betonul va fi aditivat cu aditivi din linia Mapefluid (de productie MAPEI) sau aditivi pe baza de polimeri acrilici din linia Dynamon (de productie MAPEI) in conformitate cu UNI-EN 934-2, aditivi care vor fi alesi in functie de temperatura ambientala si conditiile de lucru din santier.

*La piscinele cu apa de mare sau cand clasa de expunere ambientala este XS2, se impune ca betonul sa aiba o rezistenta minima de Rc ≥ 45 N/mm2.

 

 

 

2Asigurarea etanseitatii rostului de lucru intre pereti si radierImpermeabilizarea rostului dintre radier si pereti se asigura fixand pe radier Idrostop, (cordon cauciucat expandabil, fara bentonita) care se fixeaza prin lipire cu adezivul Idrostop Mastic sau cu cuisoare de beton. Apoi se toarna peretii. Materialul trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Dimensiuni: 20x10 mm sau 20x15 mm;
- Coeficient de expandare in contact cu apa:
- 45 % (dupa 24 ore);
- 70 % (dupa 2 zile);
- 120 % (dupa 7 zile).

3Tencuirea si indreptarea suprafetei peretilor

Se indeparteaza de pe suprafata betonului laptele de ciment, urmele de decofrol, pulberile sau eventualele grasimi ce pot dauna aderentei. Prima data se va da un sprit adeziv si apoi tencuiala.

Se va aplica o tencuiala preparata cu mortar Nivoplan in amestec cu latex Planicrete diluat cu apa in raport de 1:4. Mortarul trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Timp de lucrabilitate: 2-3 ore;
- Grosimea de aplicare pe strat: 2-30 mm;
- Rezistenta la intindere: ≥ 3,5 N/mm2;
- Rezistenta la compresiune: ≥ 6 N/ mm2.

4Nivelarea suprafetei de fund

Se indeparteaza de pe suprafata betonului laptele de ciment, urmele de decofrol, pulberile sau eventualele grasimi ce pot dauna aderentei. Pentru nivelarea suprafetei suport, se va aplica o sapa de egalizare, preparata cu lianti Topcem sau Mapecem sau mortare predozate Topcem Pronto, Mapecem Pronto.

Pentru a asigura o aderenta corespunzatoare a sapei de egalizare pe suport, se aplica mai intai o amorsa de aderenta compusa din latex Planicrete in amestec cu apa si liantul utilizat la prepararea sapei.

Sapa de egalizare se toarna intotdeauna pe amorsa de aderenta proaspata.

Alegerea tipului de liant se face tinand cont de timpul avut la dispozitie pentru efectuarea lucrarilor.

Utilizand Topcem sau Topcem Pronto, pe sapa se pot aplica finisaje prin lipire cu adezivi dupa 24 ore, si dupa numai 3 ore daca se foloseste Mapecem sau Mapecem Pronto. Mortarul de sapa trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Rezistenta la compresiune: ≥ 25 N/mm2;
- Apt pentru a fi hidroizolat sau placat cu finisaje ceramice dupa: numai 24 ore.

5Impermeabilizarea

Aceasta operatiune este facultativa daca betonul a fost confectionat, pus in opera si maturat corespunzator conform pct. 1 sau daca temperatura mediului este constant ridicata. Daca insa este necesara o hidroizolatie, se va aplica cu fierul de glet, in doua straturi, in grosime de minim 2 mm, mortar special Mapelastic care se armeaza cu Plasa din fibra de sticla cu ochiuri de 4,5 x 5 mm, rezistenta la alcali.

Asigurarea continuitatii hidroizolatiei la racordul pereti/pereti, pereti/pardoseala sau in zonele de rosturi de dilatare se face utilizand profilul cauciucat special Mapeband. Materialul de hidroizolare Mapelastic trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Aderenta la suportul din beton: 0,8 N/mm2;
- Impermeabilitate: pana la 3 atmosfere presiune pozitiva si 1 atmosfera presiune negativa (DIN 1048);
- Rezistenta dupa inghet-dezghet: mai mare de 300 cicluri (UNI 7087);
- Alungire pana la rupere (DIN 53504) dupa 28 zile la +230C si 50% U.R.: 18%.

6a)Lipirea placilor ceramice din gresie sau klinker

Pentru lipirea placilor ceramice de klinker sau gresie portelanata se utilizeaza un adeziv compus din latex Keracrete in amestec cu Keracrete Polvere, adeziv C2T (dupa EN 12004).

Adezivul trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Timpul deschis: 20 minute;
- Timpul de corectie: 30 minute;
- Timpul de asteptare inainte de chituirea rosturilor: dupa 24 ore;
- Umplerea bazinului cu apa: dupa 21 zile.

b) Lipirea mozaicului din sticla
Pentru lipirea placutelor de mozaic ceramic din sticla se utilizeaza un adeziv flexibil, compus din Adesilex P10, adeziv C2TE/S1 (EN 12002) in amestec cu Isolastic (latex pentru marirea elasticitatii) diluat 1:1 cu apa.

Adezivul trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Timpul deschis: 30 minute;
- Timpul de corectie: 60 minute;
- Timpul de asteptare inainte de chituirea rosturilor: dupa 24 ore;
- Umplerea bazinului cu apa: dupa 21 zile.


7Lipirea rapida

Pentru lipirea rapida a placilor ceramice de klinker, gresie portelanata sau mozaic din sticla se utilizeaza adezivul flexibil Granirapid, adeziv C2F/ S1 (EN 12002).

Adezivul trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Timpul deschis: aprox. 20 minute;
- Timpul de corectie: 45 minute;
- Timpul de asteptare inainte de chituirea rosturilor: dupa 3-4 ore;
- Umplerea bazinului cu apa: dupa 3 zile.


8Chituirea rosturilor

Chituirea rosturilor se va efectua cu Keracolor in amestec cu latex Fugolastic sau Ultracolor Plus (mortar predozate) de clasa CG2 (dupa EN 13 888).

Utilizand Ultracolor Plus, piscina se poate umple cu apa dupa 2 zile.

In cazul bazinelor cu apa de mare sau ape termale, pentru chituirea rosturilor se va utiliza obligatoriu Kerapoxy (chit epoxidic antiacid) de clasa RG2 (dupa EN 13 888).


9Etansarea rosturilor de dilatare

Rosturile de dilatare se prevad in toate zonele unde placajul ceramic formeaza unghiuri, in corespondenta cu rosturile de dilatatie din suport si la suprafete de camp de maxim 3x3 m. Etansarea rosturilor se efectuaza cu Mapesil AC (etansant siliconic monocomponent acetic), dupa aplicarea in prealabil pe marginile rostului, a amorsei de aderenta Primer FD.

Etansantul va avea culoarea identica cu cea a chitului de rosturi si trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- Alungire pana la rupere: 800 % (DIN 53504 S3A);
- Duritate: 20 (Shore A - DIN 53505);
- Miscare in exercitiu: 20%;
- Timp de vulcanizare la suprafata: 10 minute;
- Viteza de vulcanizare: 4 mm/ zi, 10 mm in 7 zile.

Fisele tehnice detaliate ale materialelor mentionate mai sus se gasesc pe www.mapei.ro
Contact: E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , Tel.: 021 311 78 19; 021 311 78 20, Fax: 021 311 78 21

 

 

 

In continuare va prezentam cateva fotografii cu piscine executate in ultimii 5 ani.

Executant: SC SPERANTA CLUB SRL, Bucuresti

Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – Clubul Diplomatic - Bucuresti, 2005 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – Clubul Diplomatic - Bucuresti, 2005
Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – Club IDM KENNEDY - Bucuresti, 2003-2004 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – Club IDM KENNEDY - Bucuresti, 2003-2004
Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – TENIS CLUB - Bucuresti, 2003-2004 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – TENIS CLUB - Bucuresti, 2003-2004
Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – Hotel BAVARIA BLUE - Mamaia, 2003-2004 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – Hotel BAVARIA BLUE - Mamaia, 2003-2004

Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – Hotel EUROPA – Eforie Nord, 2003-2004 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – Hotel EUROPA – Eforie Nord, 2003-2004
Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – Hotel BUCURESTI – Bucuresti, 2004-2005 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina publica – Hotel BUCURESTI – Bucuresti, 2004-2005
Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina rezidentiala – TUNARI – Bucuresti, 2004 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina rezidentiala – TUNARI – Bucuresti, 2004
Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina rezidentiala – IZVORANI – Snagov, 2003 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina rezidentiala – IZVORANI – Snagov, 2003

Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina rezidentiala – PLOIESTI, 2003-2004 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina rezidentiala – PLOIESTI, 2003-2004
Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina rezidentiala – PLOIESTI, 2003-2004 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina rezidentiala – PLOIESTI, 2003-2004
Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina rezidentiala – Bucuresti, 2006 Piscina realizata de SC SPERANTA CLUB SRL, Piscina rezidentiala – Bucuresti, 2006

 

Executant: SC LOLASINSTAL SRL, Cluj Napoca

Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Piscina rezidentiala – ZALAU –, 2005 Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Piscina rezidentiala – ZALAU –, 2005
Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Piscina rezidentiala – ZALAU –, 2004 Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Piscina rezidentiala – ZALAU –, 2004
Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Piscina rezidentiala – SEBES –, 2005 Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Piscina rezidentiala – SEBES –, 2005
Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Piscina publica – Spitalul de Recuperare CLUJ –, 2004 Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Piscina publica – Spitalul de Recuperare CLUJ –, 2004
Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Detaliu – Piscina publica – Hotel Opera Plazza CLUJ –, 2006 Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Detaliu – Piscina publica – Hotel Opera Plazza CLUJ –, 2006
Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Piscina Olimpica – Universitatea Tehnica – Cluj, 2006 Piscine realizata de SC LOLASINSTAL SRL, Piscina Olimpica – Universitatea Tehnica – Cluj, 2006

 

Executant: S&S PISCINE SRL, Bucuresti

Piscine realizate de S&S PISCINE SRL, Piscina rezidentiala – Mogosoaia – Bucuresti, 2005 Piscine realizate de S&S PISCINE SRL, Piscina rezidentiala – Mogosoaia – Bucuresti, 2005
Piscine realizate de S&S PISCINE SRL, Piscina rezidentiala – Sarulesti –FUNDULEA, 2006 Piscine realizate de S&S PISCINE SRL, Piscina rezidentiala – Sarulesti –FUNDULEA, 2006
Piscine realizate de S&S PISCINE SRL, Piscina rezidentiala – Valea Argovei - Calarasi, 2006 Piscine realizate de S&S PISCINE SRL, Piscina rezidentiala – Valea Argovei - Calarasi, 2006

 

Executant: SC ALITERRAKVA SRL

Piscina - SC ALITERRAKVA SRL, Piscina rezidentiala – BAIA MARE Piscina - SC ALITERRAKVA SRL, Piscina rezidentiala – BAIA MARE
Piscina - SC ALITERRAKVA SRL, Piscina rezidentiala – Satu Mare -, 2004 Piscina - SC ALITERRAKVA SRL, Piscina rezidentiala – Satu Mare -, 2004
Piscina - SC ALITERRAKVA SRL, Piscina rezidentiala - Timisoara - , 2006 Piscina - SC ALITERRAKVA SRL, Piscina rezidentiala - Timisoara - , 2006
Piscina - SC ALITERRAKVA SRL, Piscina rezidentiala – Satu Mare –, 2005 Piscina - SC ALITERRAKVA SRL, Piscina rezidentiala – Satu Mare –, 2005

 

Executant: SC KIRUCOM GROUP SRL

Piscin - SC KIRUCOM GROUP SRL, Piscina publica – Cheile Gradistei - BRAN, 2006 Piscin - SC KIRUCOM GROUP SRL, Piscina publica – Cheile Gradistei - BRAN, 2006
Piscin - SC KIRUCOM GROUP SRL, Piscina rezidentiala, BRASOV, 2005 Piscin - SC KIRUCOM GROUP SRL, Piscina rezidentiala, BRASOV, 2005
Piscin - SC KIRUCOM GROUP SRL, Piscina rezidentiala - Poiana Tapului - PRAHOVA Piscin - SC KIRUCOM GROUP SRL, Piscina rezidentiala - Poiana Tapului - PRAHOVA
Piscin - SC KIRUCOM GROUP SRL, Piscina rezidentiala Piscin - SC KIRUCOM GROUP SRL, Piscina rezidentiala

© Mapei Romania • Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania. Este interzisa reproducerea fara acordul Mapei Romania.

Last Updated on Monday, 30 September 2013 12:27
 
Page Ranking Tool