Home Documentatii Articole pe categorii Piscine Norme si recomandari de urmat la constructia piscinelor din beton armat
PDF Print

Generalitati:

Clasificarea piscinelor se face dupa urmatoarele criterii:
- dupa tipul constructiv;
- dupa destinatie.

Din puct de vedere al tipului constructiv se impart in:
- piscine tip clasic ( cu skimmere );
- piscine cu luciu de apa ( cu jgheab perimetral ).

Din punct de vedere al destinatiei piscinele se impart in:
- piscine rezidentiale;
- piscine publice.

Piscinele clasice

Constructiv compus din corpul piscinei construit din beton armat, si spatiul tehnic, situat in imediata vecinatate a corpului piscinei, care adaposteste echipamentele.

piscina piscina

Hidrodinamic filtrarea apei se face prin, absorbitia apei din piscina prin gurille de absorbtie, denumite skimmere ( cca. 75-80 % din capacitatea de filtrare ), situate in partea superioara a corpului piscinei si prin sifonul de scurgere situata in pardoseala piscinei ( cca. 20-25 % din capacitatea de
filtrare ), trecuta prin rezervorul de filtrare, si eventual prin echipamentele de sporire a confortului ( schimbatorul de caldura, dozotor de solutii chimice, etc. ) cu care este dotata piscina, fiind redirectionata in piscina prin duzele de refulare situate pe un perete al piscinei, de regula pe peretele opus celui pe care se gasesc skimmerele, sub nivelul apei pe cel putin 2 rinduri, in asa fel incit sa angreneze in miscare o cantitate cit mai mare de apa.

Dezavantajele acestui tip constructiv este ca, datorita distantei prea mari pe care trebuie sa le parcurga de la duzele de refulare la skimmere, eventualele impuritati situate pe suprafata apei, o cantitate insemnata din aceste impuritati ajung pe fundul piscinei, si datorita faptului ca suprafata pe
care apa este angrenata in miscare este redusa creste cantitatea de apa care balteste, ducind la un consum crescut de solutii chimice.

O varianta inbunatatita a acestui tip constructiv este, marirea capacitatii de filtrare cu aproximativ 30 %, montarea mai multor skimmere, pe toti peretii piscinei , in asa fel incit sa asigure absorbtia apei din toate directiile, apa este absorbita prin skimmere ( in totalitate ) si redirectionata prin duzele de refulare situate in pardoseala piscinei. Astfel se pot obtine calitati a apei asemenatoare sistemului cu luciu de apa ( cu jgheab perimetral ). Prin reducerea distantei pe care trebuie sa le parcurga impuritatiile de pe suprafata apei cantitatea de impuritati ajunsa pe fundul piscinei se reduce
considerabil, ele ajungind in skimmere, obtinind un aspect estetic mult superior, respectiv reducerea, pina la eliminarea zonelor din piscina unde apa balteste, obtinind o apa cu calitati superiore, reducind considerabil si consumul de solutii chimice.

Piscinele cu luciu de apa

Constructiv compus din corpul piscinei construit din beton armat, bazinul de compensare si spatiul tehnic, situate in imediata vecinatate a corpului piscinei. Hidrodinamic filtrarea apei se face prin, absorbitia apei din bazinul de compensare, trecuta prin rezervorul de filtrare, si eventual prin echipamentele de sporire a confortului ( schimbatorul de caldura, dozotor de solutii chimice, etc. ) cu care este dotata piscina, fiind redirectionata in piscina prin duzele de refulare situate pe pardoseala piscinei, in asa fel incit sa acopere toata suprafata piscine ( 1 duza de pardoseala pentru aprox. 6 m2 ), si sa angreneze in miscare o cantitate cit mai mare de apa.

Avantajele acestui sistem constructiv sint, o hidrodinamica superioara, un aspect estetic mult superior, eliminarea zonelor din piscina unde apa balteste, obtinind o apa cu calitati superiore, reducind considerabil si consumul de solutii chimice.
piscina piscina

Piscinele rezidentiale

Sint acele piscine care se construiesc cu scopul de a fi utilizate in regim personal, destinate familiei, care de regula au dimensiuni reduse, de preferat intre 8-14 m lugime, si 4-6 m latime.
Constructiv ele pot fi atit clasice, cit si cu luciu de apa, dar cind suprafata apei depaseste 75 m2 se recomanda ca ele sa fie construite doar in varianta cu luciu de apa.

piscina piscina
subansamble piscina subansamble piscina
Pentru dimensionarea sistemele de filtrare nu sint norme specifice pe baza carora sa se calculeze capacitatea de filtrare necesara, existaind doar recomandari in ce priveste viteza de trecere a apei prin stratul filtrant, care este de 50 m/h, respectiv durata maxima a unui ciclu de filtrare, care nu trebui sa depaseasca 4 ore in cazul unei piscine exterioare, respectiv maximum 6 ore in cazul unei piscine interioare, sau acoperita in permanenta.
Datorita diferentelor mici de preturi la sistemele de filtrare destinate piscinelor rezidentiale, recomandam reducrea cit mai mult posibil a ciclului de filtrare undeva inspre 4 ore, fara a depasi viteza de trecere a apei prin stratul filtrant, deoarece desi pe o perioada scurta de vreme pare o investitie suplimentara, in timp relativ scurt, ea devine rentabila prin reducerea consumului de solutii chimice folosite in tratarea apei, raportat la aceleas conditii de utilizare.
Tratarea apei in cazul acestor piscine se face de regula manual utilizind solutii chimice in stare granulata sau tablete, desi prin utilizarea unor unitati de tratare automate a apei, cu solutii chimice in stare lichida se obtine o calitate a apei mult superioara, cu continut optim de Cl si o valoare a pH-ului optima, cu un consum redus de solutii chimice, raportat la aceleas conditii de utilizare.

Piscinele publice

Spre deosebire de cele rezidentiale, in cazul piscinelor publice, care sint acele piscine la care au acces o patura larga de persoane, exista standarde concrete in ce priveste dimensionarea rezervoarelor de filtrare, a inaltimi minime a stratului filtrant, a vitezei de trecere a apei prin stratul de filtrant, modul de tratare a apei, respectiv recomandari referitoare la tipul constructiv si tipul finisajului.

 

subansamble piscina subansamble piscina

In cele ce urmeaza datorita faptului ca in Romania, in majoritatea cazurilor, in proiectarea respectiv executarea piscinelor publice si nu numai, nu se tine cont de aceste norme si recomandari in vigoare la nivel european.
Dimensionarea sistemului de filtrare, in ce priveste capacitatea minima de filtrare, se face dupa urmatoarea formula:

S piscina x Coeficient x 2 m3/h/pers

S piscina
-suprafata piscinei;
Coeficient - coeficient ce stabileste gradul de ocupare a piscinei;
2 m3/h/pers - cantitatea minima de apa ce trebuie filtrata intr-o ora pe cap de utilizator, calculat pe baza Coeficientului.

Coeficientul din formula mai sus mentionata, stabileste un numar teoretic de utilizatori, respectiv intensitatea capacitatii de filtrare in functie de destinatia piscinei, deoarece acest coeficient difera in functie de destinatia piscine dupa cum urmeaza:

Piscine pentru copii: coeficient 0.5;
Piscine cu apa geotermale fara efect curativ: coeficient 0.4;
Piscine destinate cursurilor de inot pentru copii: coeficient 0.35;
Alte piscine coeficient: 0.2;
piscina piscina
Inaltimea stratului filtrant trebuie sa fie de minim 1 m, norma ce exclude din start utilizarea filtrelor pitice, destinate doar piscinelor rezidentiale. Stratul filtrant este compus din nisip quartzos, in 3 substraturi cu diferite granulatii, dupa cum urmeaza:
- de baza granulatia intre 2 - 3.5 mm;
- mediu granulatia intre 0.8 - 2 mm;
- fin granulatia intre 0.4 - 0.8;
In cazul filtrelor rapide se mai adauga un strat de Antracit, carbune fin.

Viteza de trecere a apei prin stratul filtrant este de 30 m/h/m2, se accepta viteze mai mari, de pina la 40 m/h/m2, doar in cazul filtrelor cu carbune fin.

Tratarea apei la piscinele publice se face obligatoriu atomatizat, pe linga dezinfectant, care poate fi pe baza de clor, oxigen activ, etc., si reducatorul de pH apare obligativitatea utilizarii solutiilor floculante. Solutie a carui rol este coagulare impuritatiilor mai mici decit granulatia stratului filtrant pentru a putea fi filtrate.

Tipul constructiv al piscinelor publice se recomanda a fii cu luciu de apa ( cu jgheab perimetral ), deoarece avind o hidrodinamica superioara celui cu skimmere, asigura mult mai usor si cu o cantitate mai redusa de solutii chimice, o apa cu o calitate superioara si un aspect estetic mult mai placut.
piscina piscina
Finisisajul piscinelor publice este recomandat sa se realizeze cu materiale durabile, usor de curatat si nu in ultimul rind cu un aspect estetic placut. Materiale folosite in finisajul piscinelor sint :
- liner, usor de montat, ieftin, dar cu carente in ce priveste durabilitatea si aspectul estetic;
- otel inoxidabil, durabil si cu aspect estetic, dar costuri foarte ridicate;
- mozaic din sticla ( vitroceramic ), durabil, aspect estetic placut, raport pret-calitate foarte bun, se preteaza atit formelor regulate cit si celor curbe;
- gresiile pentru piscina, durabil, aspect estetic placut, raport pret-calitate acceptail ( sint cu ceva mai scumpe de cit mozaicul din sticla ), se preteaza mai putin suprafetelor curbe, dar sint obligatorii in cazul piscinelor destinate concursurilor de natatie.

Autor
Ing. Dan Zsolt
logoS.R.L. Tehnologia piscinei 440203 Satu Mare, Drumul Careiului nr.34/63
Telefon/fax: 0261 759370 ; 0261 746447 E-mail:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina. , Web: www.aliterrakva.ro
 
Page Ranking Tool