Home Documentatii Articole pe categorii Piscine Ghid, solutii Mapei pentru realizarea piscinelor din beton armat placate cu placi ceramice sau mozaic vitroceramic
Ghid, solutii Mapei pentru realizarea piscinelor din beton armat placate cu placi ceramice sau mozaic vitroceramic Print
Monday, 07 October 2013 13:08

Ghid constructia piscinelor din beton armat Mapei Romania

descarca ghidul in format pdf

Prin intermediul acestei brosuri, va prezentam un ghid tehnic complet ce contine descrierea in detaliu a sistemelor si caracteristicilot tehnice ale materialelor utilizate la realizarea piscinelor din beton armat placate cu finisaje ceramice, recomandari si lucrari de referinta realizate de-a lungul timpului in Romania.

Acest material se adreseaza proiectantilor, arhitectilor si profesionistilor din domeniu care sunt implicati in realizarea piscinelor de orice tip: piscine rezidentiale, bazine olimpice, complexe de agrement, aqua-park- uri si bazine de tratament.

MAPEI ofera o gama completa de materiale: aditivi si produse pentru cresterea impermeabilitatii betonului folosit la turnarea structurii bazinului; mortare pentru tencuieli si sape; mortare speciale pentru repararea structurilor din beton degradat; hidroizolatii speciale pentru impermeabilizarea cuvei interioare, compatibila cu adezivii pentru lipirea finisajelor ceramice sau a mozaicului din sticla; adezivi specializati pe baza de ciment sau adezivi pe baza de rasini epoxidice, pentru lipirea finisajelor ceramice; mortare colorate pe baza de ciment sau mortare pe baza de rasini epoxidice pentru chituirea rosturilor si etansanti pentru sigilarea rosturile elastice.

MAPEI, lider mondial in productia de produse chimice pentru constructii, are o vasta experienta de cateva zeci de ani, atat in realizarea piscinelor noi cat si in renovarea celor existente. Incepand cu anii 1950, materialele MAPEI au fost utilizate in majoritatea lucrarilor de realizare a piscinelor din cadrul Jocurilor Olimpice sau a diverselor concursuri internationale.

Prin conlucrarea profesionistilor din domeniul constructiilor de piscine cu specialistii MAPEI, s-au realizat o serie de lucrari in Romania. Cele mai vechi piscine publice, tinute sub abservatie, dateaza din anul 2002. Odata cu trecerea timpului, a fost posibila observarea si verificarea comportarii in timp a materialelor utilizate, unde atat beneficiarii, cat si constructorii, au avut pretentii ridicate in ceea ce priveste durabilitatea lucrarilor. Prin existenta si comportarea excelenta in timp a acestor piscine, atat interioare cat si exterioare, devenite Referinte, materialele MAPEI confirma o foarte buna rezistenta in timp. O mica parte dintre piscinele realizate in Romania, incepand din 2002, va sunt prezentate, ca referinte in acest pliant.

Performantele produselor MAPEI sunt atestate si certificate de catre institute europene de prestigiu:
TUM (Universitatea Tehnica din Munchen), SVF (Saurefliesner-Vereinigung E.V. Grossburgwedel) din Germania sau CSTB (Centrul Stiintific si Tehnica Constructiilor, Champ Sur Marne din Franta.

• Materialele MAPEI au marcaj CE sau ATR (Agrement Tehnic Romanesc), astfel:
- Aditivii pentru beton: EN 934-2: Aditivi pentru beton, mortar si pasta. Conform CP 012 / 2007
- Mortare pentru tencuieli: EN 998-1: clasificare GP (Mortar de uz general pentru tencuieli interioare/ exterioare) categoria CS IV
- Latex pentru imbunatatirea mortarelor de tencuiala sau prepararea amorselor de aderenta pentru sape de egalizare: ATR
- Mortarele de reparatii cu contractie controlata: EN 1504-3: Reparatii structurale si nestructurale. Clasificare R3, Tip PCC (mortar pe baza de ciment modificat cu polimeri).
- Mortare sau lianti pe baza de ciment pentru sape: EN 13813: clasificare minim C30-F6-A1fl sau ATR
- Adezivi imbunatatiti pe baza de ciment: EN 12004 si EN 12002: C2...S1
- Adezivi pe baza de rasini reactive (epoxidice sau poliuretanice): EN 12004: clasificare R2T
- Chituri de rosturi pe baza de ciment: EN 13888: clasificare CG2AW
- Chituri de rosturi pe baza de rasini reactive (rasini epoxidice): EN 13888: clasificare RG
- Etansanti siliconici pentru rosturile elastice: conf. BS 5889 tip B; ASTM C920; DIN 18540, T.2 clasa E si ATR
- Hidroizolatii pe baza de ciment: EN 1504-9: Produse si sisteme pentru protectia si repararea structurilor din beton – Definitii, cerinte, controlul calitatii si evaluarea conformitatii. – Principii generale de utilizarea a produselor si sistemelor si EN 1504-2 (C): Sisteme de protectie de suprafata pentru beton. EN 14891: Produse de impermeabilizarea fata de apa utilizate in stare lichida pentru lipirea cu adezivi a placilor ceramice.
• Conform tendintelor europene in ceea ce priveste emisia de compusi organici volatili (COV) sau „volatile organic compounds" (VOC) a materialelor de constructii si implicit a impactului lor asupra mediului unde s-au utilizat aceste materiale, pentru transparenta, majoritatea materialelor Mapei au fost testate la GEV, Germania obtinand marcajul EMICODE, EC 1 Plus.

 

 

Sectiune piscine placate cu mozaic sau gresie Sectiune piscine placate cu mozaic sau gresie

 

Sectiune piscina mozaic vitroceramic Sectiune piscina mozaic vitroceramic
Sectiune piscina placata gresie portelanata Sectiune piscina placata gresie portelanata

 

1 RECOMANDARI TEHNICE PE FAZE DE EXECUTIE

1) PREPARAREA BETONULUI PENTRU PISCINE
Betonul va fi preparat cu aditivi pe baza de polimeri acrilici din linia Dynamon de productie Mapei in conformitate cu SR-EN 934-2. Aditivii vor fi alesi in functie de temperatura ambientala si conditiile de lucru din santier. De la caz la caz se va utiliza aditivul Dynamon SR3 sau Dynamon SR41.
Pentru a obtine un bazin sau o cuva impermeabila, betonul utilizat trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
Clasa beton: min. C30/37
Raport a/c: <0,50
Clasa de lucrabilitate conform CP 012 / 2007: S4/S5
Clasa de expunere conform CP 012/2007: XD1
Stratul de acoperire cu beton a armaturilor: 5 cm
* Daca piscina va contine apa de mare sau daca clasa de expunere ambientala este XS2, se impune ca si clasa betonului sa fie minim C35/45.
* Impermeabilitatea cuvei bazinului va fi asigurata de sistemul de hidroizolatie interioara, dar si exterioara, precum si de betonul preparat dar utilizat impreuna cu materialele pentru tratarea rosturilor de lucru sau a strapungerilor. Clasa de expunere insa trebuie respectata, ca in cazul unui accident, betonul sa nu fie degradat de agresivitatea mediului.

2) ASIGURAREA ETANȘEITAȚII ROSTURILOR DE LUCRU
a) ASIGURAREA ETANȘEITAȚII ROSTULUI DE LUCRU iNTRE PEREȚI ȘI RADIER
Impermeabilizarea rosturilor de lucru dintre radier si pereti, pereti - pereti sau a rosturilor de turnare, se asigura cu Idrostop Soft, cordon bentonitic, hidro-expansiv. Fata de materialele similare, Idrostop Soft este usor de pus in opera, modelandu-se rapid dupa forma suportului. Profilul se fixeaza pe radier sau pe rostul de turnare, la mijloc, intre armaturi cu Ultrabond MS Rapid, un adeziv MS, elastic hibrid. Dupa intarirea adezivului de fixare, se toarna peretii sau se reia betonarea. Acoperirea cu beton peste cordon si laturile lui, trebuie sa fie de minim 5 cm.
*Sistemul de etansare Idrostop Soft + Ultrabond MS Rapid poate fi prevazut din faza de proiectare si ca solutie pentru etansarea tevilor - conductelor ce vor fi inglobate in structura de beton la piscine noi sau reabilitari.

[...]

b) ASIGURAREA ETANSEITATII TRECERILOR/ STRAPUNGERILOR SI A PIESELOR INGLOBATE

In cazul reabilitarilor bazinelor de inot, pentru etansarea strapungerilor in structura de beton, pentru etansarea elastica a trecerilor prin beton a tevilor sau a conductelor, pentru restabilirea etanseitatii rosturilor rigide sau pentru oprirea infiltratiilor de apa in structura de beton precum si pentru etansarea suplimentara a pieselor inglobate se va utiliza Mapeproof Swell, mastic hidro-expansiv, usor de aplicat in toate cazurile expuse mai sus. Dupa intarirea masticului, in functie de tipul de utilizare, peste el se va aplica intotdeauna un mortar de reparatii, cu contractie controlata, Mapegrout T40, Mapegrout Rapido sau in unele cazuri beton. Este important ca acoperirea cu mortar Mapegrout sau beton peste masticul hidro-expansiv, sa fie de minim 6 cm.

[...]

In alternativa, pentru etansarea rigida a strapungerilor, a pieselor inglobate (duze, faruri, schimmere, sifoanelor) se poate utiliza, aplicand prin pensulare sau turnare Eporip, adeziv epoxidica bicomponent, fara solventi cu consistenta semifluida. Dupa aplicarea adezivului, peste acesta se va imprastia nisip uscat de cuart, cu rol de punte de aderenta pentru urmatoarele straturi.

3) TENCUIREA SI INDREPTAREA SUPRAFETEI PERETILOR
a) Se indeparteaza de pe suprafata betonului laptele de ciment, urmele de decofrol, pulberile sau eventualele grasimi ce pot compromite aderenta.

b) Eventualele segregari sau defecte de turnare din suprafata de beton se vor repara cu mortare cu contractie controlata, impermeabile pentru reparatii structurale ca Mapegrout Rapido, mortar rapid de reparatii, cu rezistenta initiala mare. *Pe timp calduros se va utiliza mortarul de reparatii Mapegrout T40.

c) Matarea golurilor ramase in urma cofrarii elementului din beton se va face dupa indepartarea camasii de protectie a tirantilor, cu mortarul de reparatie impermeabil, avand contractie controlata, Mapegrout Rapido. Mortarul de reparatii, se aplica in straturi succesive, cu pauza de 15 minute intre aplicari, pana la umplerea totala a gaurii.

d) Tencuirea si nivelarea peretilor din beton
*Inainte de aplicarea mortarului de nivelare pe peretii din beton armat se va aplica un spriţ adeziv preparat cu ciment, nisip cu sort max. 4 mm, apa si latex Planicrete. Dupa ce spritul a intrat in priza si este suficient de intarit, dar inca crud, peste el se va aplica mortarul pentru tencuieli Nivoplan preparat cu apa si latex Planicrete.

4) REALIZAREA SAPEI DE PANTA PE FUNDUL BAZINULUI

Se indeparteaza de pe suprafata betonului laptele de ciment, urmele de decofrol, pulberile sau eventualele grasimi ce pot compromite aderenta. Pentru corectarea suprafetei de fund, pe placa de beton se va aplica o sapa grosiera, cu consistenta semiuscata, preparata cu lianti Topcem sau Mapecem sau cu unul din mortarele predozate Topcem Pronto sau Mapecem Pronto. Consistenta mortarului face ca sapa de panta sa fie usor de pus in opera si usor de realizat panta/ pantele de scurgere. Sapa de panta se realizeaza in aderenta cu placa de beton, cu ajutorul unei amorse de aderenta compusa din latex Planicrete in amestec cu apa si liantul utilizat la prepararea sapei.
*Mortarul pentru sapa de panta se toarna imediat pe amorsa de aderenta proaspata.
Alegerea tipului de liant sau mortar pentru sapa de panta se face tinând cont de timpul avut la dispozitie pentru efectuarea lucrarilor de hidroizolare/ impermeabilizare cu Mapelastic. In aceasta situatie placa de beton trebuie sa fie uscata!
Utilizând Topcem sau Topcem Pronto, pe sapa se poate aplica hidroizolatia Mapelastic dupa 4 zile sau dupa numai 24 ore daca se foloseste Mapecem sau Mapecem Pronto.

[...]

13 CURATAREA SUPRAFETELOR PLACATE DE URME DE ADEZIVI SAU CHITURI DE ROSTURI

Dupa terminarea operatiunilor de placare, pe suprafata finisajelor ceramice, raman inevitabil urme sau resturi de adezivi si / sau chituri de rosturi.

In functie de natura chimica a materialelor utilizate, indepartarea urmelor sau petelor de material intarit, este foarte dificila si adesea se ajunge la deteriorarea sau zgarierea finisajelor. Pentru a evita aceste neajunsuri va sugeram sa respectati instructiunile de mai jos.

La operatiunile de montare a finisajelor ceramice, cu adezivi pe baza de ciment:
- suprafata placilor ceramice, montate cu adezivi pe baza de ciment: indepartati cu o carpa umeda urmele de adezivi, inainte ca adezivul sa initieze priza;
- adezivul pe baza de ciment, intarit, se poate curata chimic cu detartrantul Keranet.

La operatiunile de montare a finisajelor ceramice, cu adezivi sau chituri pe baza de rasini epoxidice:
- suprafata placilor ceramice, montate cu adezivi epoxidici: indepartati cu o carpa umezita cu alcool tehnic, urmele de adezivi, inainte ca adezivul sa initieze priza;
- adezivul sau chitul de rosturi pe baza de rasini epoxidice, se poate curata imediat dupa aplicare, utilizand detergentul special Kerapoxy Cleaner.
- adezivul sau chitul de rosturi pe baza de rasini epoxidice, intarit, se poate curata chimic cu decapantul Pulicol 2000.

Important!
O atentie sporita trebuie acordata la chituirea, finisarea si stergerea rosturilor dintre placile ceramice sau a dalelor de pe plaja piscinei, care au suprafata antiderapanta.
Pentru rezultate optime, la chituirea si finisarea rosturilor, va rugam sa respectati urmatoarele indicatii:
- Chiturile de rosturi pe baza de ciment se finiseaza dupa un timp de asteptare de 10 - 20 minute de la aplicare, timp care variaza in functie de materialul utilizat!
- Chiturile de rosturi pe baza de rasini epoxidice se finiseaza imediat dupa ce materialul a fost aplicat in rosturi!

Operatiunile corecte de chituire a rosturilor sunt:
- aplicati si intindeti chitul de rosturi (pe baza de ciment sau epoxidic) cu spatula Mapei din cauciuc dur;
- stergeti suprafata, daca este antiderapanta sau chituita cu mortare pe baza de ciment sau epoxidice, obligatoriu cu drisca Mapei cu pad alb Scotch Brite, emulsionand astfel materialul de chituire;
- colectati materialul de chituire emulsionat si finisati suprafata chitului utilizand un burete de celuloza dur Mapei.
*Utilizati pentru apa, cel putin doua galeti de mare litraj. O galeata se va utiliza pentru a se spala grosier buretele, descarcandu-l de materialul de chituire. Cea de a doua galeata se va utiliza numai pentru limpezirea buretelui dupa spalarea grosiera. Apa se va schimba des.

Urmele de chituri de rosturi pe baza de ciment, se pot curata chimic cu detartrantul Keranet.
Urmele de chituri de rosturi pe baza de de rasini epoxidice, se curata chimic in primele ore de la aplicare cu Kerapoxy Cleaner sau daca s-au intarit, cu decapantul Pulicol 2000.

Pentru informatii detaliate si complete descarcati Ghidul in format pdf

Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania SRL.

copyright©mapei 2013

Contact: www.mapei.ro

Prin intermediul acestei brosuri, va prezentam un ghid tehnic complet ce contine descrierea in detaliu a sistemelor si caracteristicilot tehnice ale materialelor utilizate la realizarea piscinelor din beton armat placate cu finisaje ceramice, recomandari si lucrari de referinta realizate de-a lungul timpului in Romania. 
Last Updated on Thursday, 31 October 2013 07:05
 
Page Ranking Tool