Home Documentatii Articole pe categorii Parchet si pardoseli Sisteme profesionale pentru pardoseli
Sisteme profesionale pentru pardoseli PDF Print
Sisteme profesionale pentru pardoseli
Materiale pentru realizarea de pardoseli elastice de trafic intens

Sisteme profesionale pentru pardoseli. Materiale pentru realizarea de pardoseli elastice de trafic intens. Covorul PVC, covorul de cauciuc sau linoleumul sunt materiale care au in comun cateva caracteristici de performanta similare, cum ar fi de exemplu: elasticitatea, flexibilitatea, impermeabilitatea, usurinta in curatare, izolarea fonica, rezistenta la abaraziune, la patare, etc.

Covorul PVC, covorul de cauciuc sau linoleumul sunt materiale care au in comun cateva caracteristici de performanta similare, cum ar fi de exemplu: elasticitatea, flexibilitatea, impermeabilitatea, usurinta in curatare, izolarea fonica, rezistenta la abaraziune, la patare, etc.

Datorita acestor caracteristici, aceste acoperiri, fie ca se livreaza in dale sau in role, se pot utiliza in mod special, la realizarea pardoselilor elastice de trafic intens considerate si "calde", in diferite medii precum spitale, clinici, scoli, gradinite, sali de sport, inclusiv in ambient industrial, cum ar fi fabrici de componente electronice, fabrici de instrumente de precizie, laboratoare, etc si oriunde functionalitatea, igiena, confortul si aspectul estetic sunt o conditie majora.

Imbracamintile de pardoseli din PVC, linoleum sau cauciuc sunt considerate materiale elastice, rezistente la deformari mecanice pana la un anumit punct datorita faptului ca dupa ce dispare factorul de presiune, materialele de acoperire isi revin la forma initiala. Aceste acoperiri de pardoseli transmit insa incarcarile, socurile si solicitarile mecanice la compresiune direct in stratul suport pentru ca nu sunt materiale rigide si nu se comporta la sarcinile de compresiune ca materiale rigide cum ar fi de exemplu gresia portelanata, marmura sau parchetul masiv.

Materialele de acoperire care necesita in particular un strat suport, cu o suprafata neteda, lisa si rezistenta la compresiune sunt reprezentate de urmatoarele tipuri de imbracaminti: covor PVC omogen, covor PVC eterogen, covor PVC de trafic intens, covor PVC antistatic, conductiv sau disipativ, covor PVC pentru activitati sportive, covoare de cauciuc cu grosime de pana la cativa mm pentru sali de sport, covoare cauciuc cu grosime mica pentru trafic intens, linoleum, etc.

La montarea acestor tipuri de imbracaminti, este de amintit ca stratul suport trebuie sa indeplineasca cateva conditii de baza si anume:
- sa fie uscat, umiditatea din sapa grosiera, respectiv si din sapa autonivelanta trebuie sa fie de 2-3% (CM, metoda masurarii cu higrometrul cu carbid);
- in functie de destinatia pardoselilor, rezistenta la compresiune sa fie de minim 25 N/mm2;
- cel mai important, rezistenta la smulgere a stratului suport sa fie de minim 1,2-1,5 N/mm2.

Pentru montarea imbracamintilor se folosesc adezivi acrilici in dispersie apoasa daca stratul suport este absorbant, sau adezivi bicomponenti epoxidici sau adezivi epoxi poliuretanici daca stratul suport este neabsorbant iar pardoseala finala este expusa la spalari dese cu apa.

Datorita specificitatii si a caracteristicilor amintite mai sus, pentru montarea rapida a acestor imbracaminti, se folosesc materiale auxiliare performante. Materialele auxiliare utilizate pentru punerea in opera, se constituie in sisteme de aplicare. (ex. lianti si mortare speciale pentru realizarea sapelor de egalizare cu uscare rapida, amorse acrilice sau epoxidice, sape autonivelante cu uscare si intarire rapida, adezivi acrilici sau adezivi bicomponenti).

Este de subliniat ca durabilitatea finala a pardoselilor de trafic intens, realizate cu acoperiri elastice gen covor PVC, covor cauciuc sau linoleum, este direct dependenta de planeitatea, rezistenta mecanica si durabilitatea stratului suport.

Pe baza unei vaste experiente, de peste 70 de ani, si a unei experiente internationale din diferite santiere, dar si prin colaborarea la nivel de cercetarea a firmei Mapei cu marii producatori consacrati de imbracaminti, au rezultata mai multe sisteme de montare a acoperirilor elastice.

Mapei furnizeaza o gama larga de solutii pentru pardoseli. Materialele care compun sistemele ar putea fi sintetizate, logic, in baza succesiunii operatiunilor de montaj in urmatoarele grupe:
- Materiale pentru realizarea stratului suport (sape de egalizare cu uscare rapida).
- Materiale pentru nivelarea stratului suport, pardoseli sau pereti (sape autonivelante cu uscare rapida pentru pardoseli, tencuieli si gleturi pentru pereti);
- Amorse si substante pentru pregatirea si consolidarea stratului suport (amorse acrilice, epoxidice si poliuretanice cu rol de consolidare, impregnare antipraf sau bariere de vapori)
- Adezivi acrilici in dispersie aposa;
- Adezivi bicomponenti epoxidici;
- Adezivi epoxi poliuretanici;
- Adezivi de contact cu sau fara solventi;
- Decapanti si detergenti pentru indepartarea urmelor de adezivi dupa montaj

Pentru informatii suplimentare privind modul de aplicare a acestor materiale va rugam sa vizualizati filmele cu procedurile de aplicarea in sectiunea Documentatie Video.

Fisele tehnice detaliate se gasesc pe www.mapei.ro

certificat certificat
Acest simbol marcheaza faptul ca produsele sunt in dispersie apoasa, nu contin solventi sau au un continut foarte mic de solventi si nu necesita certificat de prevenire a incendiilor.
certificat certificat

Acest simbol marcheaza faptul ca produsele au o foarte mica emisie de substante organice volatile (VOC) si sunt certificate de GEV - organizatie internationala pentru controlului nivelului de emisii a produselor pentru pardoseli.
certificat certificat
Acest simbol marcheaza faptul ca produsele nu contin solventi si au o foarte mica emisie de substante volatile (VOC), o dovada a angajamentului MAPEI in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator.
 
Page Ranking Tool