Home Documentatii Articole pe categorii Parchet si pardoseli Parchet triplu stratificat Karelia
Parchet triplu stratificat Karelia Print
Tuesday, 01 November 2011 13:07
Istoria parchetului stratificat Karelia incepe in tarile nordice, recunoscute pentru atentia si consideratia pe care o acorda lemnului, in 1941. Practic, parchetul stratificat Karelia a aparut ca o solutie alternativa la parchetul masiv, bazata pe utilizarea unor materiale alternative, mai usoare, care confera un pret mai accesibil si o instalare mult mai usoara.
Majoritatea producatorilor, folosesc la fabricarea parchetului triplustratificat, lemn de conifer pentru straturile 1 si 2 si lemn din esenta nobila ex: stejar, merbau, wenge pentru stratul 3 de uzura.

parchet-finlandez-karelia
Date tehnice parchet stratificat Karelia
Stratul 1
Lemn nobil, grosime 3,5 mm, finisat fie cu lac de trafic semilucios tratat UV in 5 straturi, fie cu ulei.
Stratul 2
Pin nordic atent selectionat, grosime 8 mm.
Stratul 3
Pin nordic, grosime 2,5 mm.
- Din punct de vedere constructiv, parchetul stratificat Karelia este compus din trei straturi de lemn dispuse perpendicular, in speta, straturile 1 si 3 au fibra orientata in acelasi sens, iar stratul doi perpendicular pe acestea.
- Aceasta dispunere a celor trei straturi ii confera parchetului triplustratificat Karelia o stabilitate dimensionala sporita fata de parchetul masiv si posibilitatea fabricarii in planse mari cu dimensiuni de 14 x 188 x 2266 mm fata de parchetul masiv cu dimensiuni de ex: 15 x 70 x 500 -1000 mm.
- Ulterior, in anii ’80 a aparut sistemul de imbinare cu click, care i-a conferit parchetului triplustratificat Karelia un avantaj major fata de parchetul masiv: usurinta cu care poate fi montat si posibilitatea montarii in sistem flotant ce reduce semnificativ costurile si durata instalarii.

Diferente calitative putin vizibile, care sunt insa importante la Karelia
Pe stratul de mijloc lemnul este atent selectat, fibra este paralela fapt ce preintampina tensiunile ce pot aparea intre lamelele ce alcatuiesc placa de parchet.
Avand in vedere variatiile reduse ale umiditatii si temperaturii specifice tarilor nordice, pinul nordic are o densitate si o stabilitate dimensionala superioara lemnului de molid, hevea sau alta specie comuna folosita la stratul de mijloc.
Din grosimea totala a parchetului 75% este fabricat din acest lemn, de pin, inclusiv sistemul de imbinare, astfel incat acest argument este unul foarte important.
Lemnul nobil care constituie stratul de uzura si decor este de asemenea selectat, atat pe esentele europene, cat si pe cele exotice, unde la multe dintre esente exista doua clase: country si natur.
Produsele baituite Karelia, in special din lemn de stejar, sunt fabricate doar pe lemn din clasa select, fara noduri sau alburn.
Lacuirea in 5 straturi cu lac elastic, tratat UV ii confera o rezistenta sporita la impactul cu obiectele dure si o rezistenta a culorii finisajului initial pe o perioada mai lunga de timp.
Ultimele doua straturi sunt aplicate printr-o tehnologie speciala - nanotehnologie - care pastreaza asperitatea naturala a lemnului in comparatie cu alte produse, ce au acea pelicula lucioasa - patina, ce confera parchetului un aspect artificial.
Placile sunt finisate pe capetele scurte cu plywood, un multistrat, cu o duritate sporita, ce permite profilarea cu acuratete superioara a sistemului click si implicit o imbinare facila, dublata de o rezistenta sporita a imbinarii.
Diversitatea gamei de produse a parchetului stratificat Karelia este un atu major remarcat prin:
disponibilitatea multor esente sau finisaje atat in varianta 3 strip, 2 strip sau 1 strip (full plank);
diversitatea de finisaje disponibile pe stejar: baituri, uleiuri, perieri, tratamente cu amoniac, termotratari;
gama foarte ampla de produse full plank (tip dusumea) atat pe stejar cat si pe celelate esente. Colectia se prezinta in doua variante de latime 138 si 182 mm, cu sau fara bizot;
majoritatea esentelor este disponibila atat in varianta de finisaj cu lac, cat si cu ulei;
Creativitatea si calitatea parchetului stratificat Karelia a fost certificata prin cele doua distinctii Red dot award pentru creatie de produs, la sectiunea „Pardoseli”, din 2009 si 2011, pentru gamele de parchet Saima si Impressio.
Lemnul utilizat in fabricarea parchetului triplustratificat Karelia provine din paduri bine administrate. Certificatul CoC obliga Karelia sa acorde o atentie deosebita achizitiei de materii prime si garanteaza originea lemnului. Mai mult, originea lemnului este controlata in conformitate cu normele PEFC, cerificate de un auditor extern.

Toate procesele de productie si produsele Karelia sunt certificate in conformintate cu standardele internationale ale managementului de mediu ISO 14001 si al calitatii ISO 9001. Astfel ne asiguram ca parchetul Karelia este produs care respecta atat mediul inconjurator cat si cele mai inalte standarde de calitate.
Last Updated on Tuesday, 01 November 2011 14:11
 
Page Ranking Tool