Home Documentatii Articole pe categorii Parchet si pardoseli Istoria unei pardoseli de exceptie!
Istoria unei pardoseli de exceptie! Print
Tuesday, 09 July 2013 12:35

pardoseala ceramica

Va prezentam in continuare o lucrare de referinta pe care o recomanda cateva elemente cheie: a fost executata intr-o cladire monument istoric, Casa memoriala Capitan Ilie Birt, a presupus reparatii ample ale unei sape cu sistem termic de incalzire incorporat, si a trebuit sa corespunda unor cerinte estetice deosebite, care au inclus si medalioane ceramice montate in situ.

Pardoseala incalzita finisata cu covor ceramic realizat din placi de gresie portelanata
Sistemul de incalzire cu agent termic incorporat in pardoseala a fost prevazut de la inceputul lucrarilor de reabilitare a cladirii. In acel moment nu se stia ce fel de probleme pot sau vor aparea la sapa. Biroul de arhitectura M2 STUDIO DESIGN & ENGINEERING, a luat in calcul si a analizat cerintele utilizatorului, destinatia cladirii si solicitarile la care urma sa fie supus placajul pe perioada exploatarii. Beneficiarul, a cerut arhitectului, un finisaj de pardoseala: cu suprafata rezistenta la uzura si la zgariere, de trafic intens; rezistent la patare; care sa se spele cat mai usor; bun conducator de caldura pentru a nu afecta randamentul sistemului de incalzire incorporat in sapa; rezistent in timp si cu rol decorativ. Pe baza analizelor acestor cerinte, in final, s-a luat decizia ca pardoseala incalzita sa fie finisata prin aplicarea unui invelis ceramic realizat din placi si piese speciale de gresie portelanata.

Realitatea din santier
Dupa executarea sapei cu sistemul de incalzire incorporat, odata cu pornirea acestuia sapa a fisurat necontrolat pe toata suprafata! Fisurile din sapa grosiera armata cu plasa STM se datorau unor sume de erori de executie dintre care amintim in principal lipsa rosturilor de dilatatie si a rosturilor de fractionare.

sapa incalzita cu fisuri sapa incalzita cu fisuri

 

Provocare, lucrari de placare cu gresie pe sapa fisurata cu sistem de incalzire incorporat
Beneficiarul si arhitectul si-au dorit instalarea unui finisaj rigid si casant reprezentat de placi ceramice, pe un strat suport care suferea dilatari / contractii in lucru. Stratul suport, respectiv sapa incalzita era plina de fisuri dispuse pe toata suprafata parterului.

Si MAPEI Romania a fost solicitata sa ofere o solutie...
Pe baza datelor expuse mai sus, dupa vizualizarea situatie din santier, MAPEI a propus un sistem pentru montarea placilor de gresie pe o sapa cu sistem de incalzire incorporat. Materialele Mapei trebuiau sa faca posibila montarea placilor ceramice pe pardoseala radianta si solutia propusa trebuia sa garanteze faptul ca eventualele fisuri sau crapaturi care pot aparea accidental in sapa incalzita, nu se vor transmite in placile ceramice si ca acestea nu se vor desprinde. Solutia propusa a fost  verificata prin probe executate in situ, prin reproducerea fidela la o scara mica a sistemului. In urma rezultatelor pozitive, sistemul de placare Mapei a fost acceptat de beneficiar si s-a trecut la realizarea lucrarilor de placare.

Realizarea lucrarii de placare a pardoselii incalzite cu gresie portelanata
Cum este cunoscut tuturor, pregatirea corecta a suportului reprezinta 50% din reusita lucrarii. Va mai aduceti aminte de aceasta fraza? Sa vedem asadar cum s-a procedat la aceasta lucrare.

Realizarea pardoselilor ceramice in sala pricipala
Cu sistemul de incalzire inchis, sapa a fost controlata, s-au identificat si deschis fisurile mai mari de 1 mm. Fisurile au fost reparate utilizand o rasina epoxidica bicomponenta fara solventi, EPORIP. Suplimentar s-au folosit si conectori metalici, rezultand asa numita „coasere a fisurii”. Prin acest procedeu se creaza perpendicular pe lungimea fisurii niste santuri cu adancimea 1/3 din grosimea sapei, la o distanta de 15-20 cm intre ele. Fisurile si santurile se colmateaza prin turnarea de rasina epoxidica EPORIP iar in santuri, suplimentar, se inglobeza in rasina si bare metalice striate. In cazul de fata am folosit ca bare, PC de 6 mm.

sapa incalzita reparatie fisuri sapa incalzita reparatie fisuri
sapa cu fisuri deschise sapa cu fisuri deschise
detalii sapa cu fisuri deschise detalii sapa cu fisuri deschise
reparare si tesere fisuri sapa reparare si tesere fisuri sapa
sapa incalzita cu fisuri reparate sapa incalzita cu fisuri reparate

Pe suprafata sapei, cu fisurile reparate, s-a aplicat o amorsa acrilica, PRIMER G, cu rol de a uniformiza si reduce absorbtia de apa si pentru a fixa urmele slabe de praf. Dupa uscarea amorsei, pe toata suprafata sapei s-a aplicat un strat de test netesut tip impaslitura, cu rol de strat de separatie si anti-fisura pentru placile ceramice. Acest strat a fost lipit pe sapa incalzita cu un adeziv bicomponent pe baza de ciment, cu priza si intarire rapida, GRANIRAPID. Aplicarea cantitatii necesare de adeziv, s-a facut utilizand spatula metalica cu dinti romboidali nr. 5 MAPEI. Dupa lipirea tesutului netesut (tip impaslitura), peste el s-a aplicat o masa de spaclu si nivelare utilizand acelasi adeziv.

test de planeitate cu dreptar de nivel test de planeitate cu dreptar de nivel
montaj tesut netesut pe pardoseala incalzita montaj tesut netesut pe pardoseala incalzita
tesut spacluit si nivelat in cota tesut spacluit si nivelat in cota

Dupa verificarea planeitatilor pardoselii s-a trasat planului de pozare. La placarea pardoselii, s-au utilizat placi ceramice de gresie portelanata de 16,5 x 33,0 cm, in 2 culori, precum si piese de decor de gresie din care s-a realizat un covor decorativ. Placile ceramice au fost produse de LAFAENZA CERAMICA, parte a grupului CERAMICA D’IMOLA. Pardoseala ceramica a fost montata cu adeziv bicomponent, cu intarire rapida, GRANIRAPID. Pentru lipirea corecta a placilor pe sapa incalzita, adezivul a fost aplicat prin „metoda dublei aplicari”, adica atat pe suport cat si pe spatele placilor, pentru a sigura un strat continuu si uniform de adeziv si implicit un transfer termic optim. Aplicarea adezivului de gresie pe suport s-a facut cu o spatula metalica cu dinti patrati de 10 mm, iar pe spatele placilor cu mistria. Pe toata durata lucrarilor de placare, s-a verificat planeitatea utilizand doua sau chiar trei dreptare dispuse pe toate directiile. 

trasarea planului si montarea placilor trasarea planului si montarea placilor
montaj covor gresie pe pardoseala incalzita montaj covor gresie pe pardoseala incalzita
aplicare adeziv si pe placa dubla aplicare aplicare adeziv si pe placa dubla aplicare
montaj gresie pe pardoseala montaj gresie pe pardoseala
verificare strat de adeziv sub placa ceramica verificare strat de adeziv sub placa ceramica
verificare planeitate placi ceramice montate verificare planeitate placi ceramice montate
verificare planeitate pardoseala ceramica verificare planeitate pardoseala ceramica
pardoseala ceramica decorativa cu gresie portelanata pardoseala ceramica decorativa cu gresie portelanata

Placile de gresie au fost montate cu rosturi de 3 mm. Deoarece o pardoseala incalzita in serviciu se dilata, rosturile ar fi trebuit sa fie de 5 mm, insa datorita modelului de montaj, care forma un modul de placi impreuna cu piesele speciale, acest lucru nu a fost posibil. Pentru umplerea rosturilor rezultate din montarea placilor, s-a utilizat un mortar fin pe baza de ciment, colorat, KERACOLOR FF (disponibil in 18 culori). Chitul de rosturi KERACOLOR FF s-a amestecat cu un latex elasticizant in loc de apa, FUGOLASTIC. Astfel a rezultat un chit de rosturi mai putin rigid, capabil sa suporte dilatarea pardoselii si a placilor, cu absorbtie scazuta de apa si usor de intretinut. Pentru aplicarea si finisarea suprafetei chitului s-au utilizat scule adecvate, spatula cauciucata pentru chituire rosturilor MAPEI si burete special dur de celuloza MAPEI. Deoarece acest amestec este mai greu de indepartat cu apa, pentru stergerea urmelor de chit de rosturi s-a folosit detergentul acid, KERANET. Este de mentionat ca intre covorul ceramic si placile de plinta s-a realizat un rost elastic. Plinta de gresie a fost montata pe perete, la 3 mm deasupra pardoselii, pentru a permite dilatarea acesteia, iar rostul elastic a fost etansat cu sigilantul elastic, MAPESIL AC (disponibil in 26 de culori).

chit rosturi inguste si scule chit rosturi inguste si scule
chit rosturi inguste keraclor ff si detergent chit rosturi inguste keraclor ff si detergent
etansant rosturi elastice mapesil ac etansant rosturi elastice mapesil ac

Realizarea pardoselilor ceramice in sala secundara si hol
Lucrarile de placare cu gresie s-au executat cu instalatia de incalzire din pardoseala oprita la fel ca in sala principala exceptie facand chitul de rosturi. In aceste spatii, datorita traficului intens, atat cel din santier cat si cel din exploatare, implicit a cumulului de murdarie, s-a luat decizia ca rosturile dintre placile de gresie sa fie chituite cu un mortar epoxidic bicomponent, colorat, KERAPOXY (disponibil in 26 culori). Acest tip de chit de rosturi este cel mai rezistent la patare, la abraziune si la murdarie si are o foarte buna comportare la spalari dese inclusiv cu agenti chimici agresivi de tipul detergentilor industriali, a substantelor de dezinfectie (brom, clor, iod etc) sau a detartrantilor care pot contine acid clorhidric. Aplicarea si finisarea corecta a mortarului expoxidic KERAPOXY nu ar fi fost posibila fara utilizarea unor scule adecvate, spatula cauciucata pentru chituire rosturilor MAPEI, drisca prevazuta cu pad-uri abrazive tip Scotch Brite, burete special dur de celuloza MAPEI. Pentru indepartarea urmelor de chit epoxidic de pe placile ceramice s-a folosit detergentul special KERAPOXY CLEANER.

chit epoxidic antiacid chit epoxidic antiacid
aplicarea chitului de rosturi cu spatula de cauciuc aplicarea chitului de rosturi cu spatula de cauciuc
emulsionare si finisare chit epoxidic emulsionare si finisare chit epoxidic
medalion ceramic pardoseala gresie medalion ceramic pardoseala gresie
detaliu compozitie brau decoarativ gresie detaliu compozitie brau decoarativ gresie

Mai mult decat cuvintele, nu pot spune decat cele cateva poze realizate la finalul lucrarilor.

pardoseala decorativa cu gresie pardoseala decorativa cu gresie
brau placi si plinte gresie brau placi si plinte gresie
medalion cu brau ceramic pardoseala medalion cu brau ceramic pardoseala
medalion pardoseala gresie medalion pardoseala gresie
model gresie pardoseala model gresie pardoseala
pardoseala gresie si plinta pardoseala gresie si plinta
amenajare pardoseala gresie amenajare pardoseala gresie

Pardoseala cu emisii foarte scazute de compusi organici volatili (COV)
Mentionam ca materialele Mapei utilizate mai ales pe o pardoseala incalzita ce antreneaza aerul cald in toata cladirea, sunt materiale cu emisii foarte scazute de compusi organici volatili (COV), marcate GEV EMICODE: EC1R Plus. (COV), compusi organici volatili sau (VOC), sunt substante care pot provoca mutatii, alergii, iritatii ale ochiilor si cailor respiratorii, leziuni ale ficatului si sistemului nervos central. In acest sens, marcajul EC1R Plus este cel mai restrictiv in privinta calitatii aerului din spatiile inchise, atat in timpul executiei, cat si dupa, oferind beneficiarului final garantia calitatii si necontaminarii aerului din spatiul interior al respectivei cladiri.

sigla gev institut logo ec1 plus logo in3

Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania SRL.

copyright©mapei 2013

Contact: www.mapei.ro

REFERINTA MAPEI Romania
Refacere casa rezidentiala, monument istoric Brasov, Scheii Brasovului
Proiectant: M2 STUDIO DESIGN & ENGINEERING, Brasov, Arh. Dima Adrian Dumitru
Perioada lucrarilor: 08.05.2012 - 02.09. 2012
Tip de interventii cu materiale MAPEI:
- reparatii sapa grosiera cu sistem de incalzire incorporat;
- instalare finisaje ceramice de gresie portelanata prin lipire cu adezivi pe baza de ciment;
- realizare hidroizolatii si placari cu mozaic si gresie in spatii umede.
Asistenta si consultanta Mapei Romania: ing. Ovidiu Badea
Materiale MAPEI utilizate: rasina epoxidica EPORIP + bare metalice, amorsa acrilica PRIMERG, adeziv bicomponent rapid GRANIRAPID, chit rosturi pe baza de ciment KERACOLOR FF + latex FUGOLASTIC, detergent KERANET, etansant elastic MAPESIL AC, chit epoxidic antiacid KERAPOXY, detergent KERAPOXY CLEANER Finisaje: placi ceramice si decorative LAFAENZA CERAMICA, CERAMICA D’IMOLA
Executie lucrari de placare: PFA SARTO COSMIN FLORIN, Brasov

Last Updated on Friday, 05 September 2014 18:34
 
Page Ranking Tool