Home Documentatii Articole pe categorii Parchet si pardoseli Adezivi pentru pardoseli din lemn si parchet de la MAPEI
Adezivi pentru pardoseli din lemn si parchet de la MAPEI Print
Monday, 09 May 2011 12:34
Parchetul reprezinta ultimul strat de finisaj, care dupa aplicare, innobileaza suprafata pardoselii. Montarea parchetului cu adezivi este tot mai utilizata. Parchetarul trebuie sa decida uneori, atat tehnic cat si economic, ce fel de adeziv va utiliza la montaj. Aparent luarea unei decizii este simpla, insa, din punct de vedere tehnic si economic lucrurile sunt ceva mai complexe. Sa vedem, asadar, ce adezivi utilizam la operatiunile de montaj parchet.

montaj parchet pe sapa incalzita montaj parchet pe sapa incalzita

Adezivi vinilici in dispersie apoasa pentru parchet (D)
- Sunt produse monocomponente, gata de utilizare, sub forma de dispersie vascoasa, pe baza de rasini vinilice, cu un continut redus de apa. Intarirea se realizeaza prin pierderea partii lichide din pasta adeziva, apa este absorbita de catre suport si parchet, procesul fiind urmat de reactia chimica ireversibila, de intarire a rasinii. Adezivul poate prelua mici variatii dimensionale ale parchetului sau ale stratului suport.

- La aplicare si dupa montajul parchetului, adezivul degaja cantitati foarte mici de vapori sau substante volatile (VOC), nefiind daunator pentru sanatatea montatorilor sau a beneficiarului final.

- Adezivul vinilic se aplica numai pe suport absorbant, tip sapa grosiera sau sapa autonivelanta pe baza de ciment, pe podea sau panouri din lemn stabile dimensional etc. si numai pentru parchet de mici dimensiuni (mozaic, lamparchet, panouri preasamblate din lamele mici). Poate fi utilizat la pardoseli incalzite.

- Adezivul vinilic are o foarte buna capacitate de a lipi parchet, insa numai pe un strat suport absorbant, avand rezistente la smulgere prin tractiune directa (lemn pe beton) de 3 N/mmp (ruperea betonului).

Adeziv vinilic parchet ADESILEX LCR Adeziv vinilic parchet ADESILEX LCR
1 parchet lipire adeziv vinilic Adesilex LC_R 1 parchet lipire adeziv vinilic Adesilex LC_R
Economic: este considerat adezivul cel mai accesibil. Consumul este cca. 0,8-1,0 kg/mp. Adezivul este gata preparat. Restul de adeziv se poate folosi la alte lucrari.

Tehnic
: utilizarea lui este deseori limitata de tipul de strat suport pe care se executa montajul, precum si de speciile si dimensiunile parchetului.

De retinu
t: adezivul vinilic nu se foloseste pentru a monta parchet pe strat suport neabsorbant tip pardoseli din mozaic, gresie, marmura, daca sapa grosiera a fost consolidata sau a fost tratata cu bariere de vapori realizate cu rasini poliuretanice sau epoxidice; nu se foloseste pe sapa care nu are bariera de vapori/ hidroizolatie, sub sapa; daca lungimea lamelei L este >500 mm sau daca parchetul este instabil dimensiona,l la umiditatea provenita din adeziv; daca pardoseala finita trebuie sa fie pusa rapid in folosinta, deoarece la adezivul vinilic, finisarea parchetului se face dupa minim 10 zile de la montaj.

Legislati
e: Agrement Tehnic ICECON S.A. Bucuresti

Fisa tehnica (link
): Adesilex LC/R

Adezivi pe baza de rasini reactive pentru parchet (R)

adeziv 2C parchet stratificat adeziv 2C parchet stratificat

Vezi video adezivi pentru montarea parchetului: http://www.portalconstruct.ro/Documentatie-multimedia-VIDEO/montarea-parchetului-masiv-cu-adezivi-fara-apa.html

Se clasifica in urmatoarele categorii:

1. ADEZIVI BICOMPONENTI PE BAZA DE RASINI EPOXI-POLIURETANICE PENTRU PARCHET (2K)

adeziv R parchet adeziv R parchet
adeziv epoxi-poliuretanic parchet adeziv epoxi-poliuretanic parchet
adeziv parchet masiv adeziv parchet masiv

- Sunt produse formate din doua componente, Componentul A pe baza de rasini epoxi-poliuretanice si Componentul B un catalizator. Intarirea adezivului, se realizeaza numai dupa amestecarea si omogenizarea componentelor, prin reactie chimica. Adezivul nu contine apa. Dupa intarire, adezivul poate prelua variatii dimensionale mai mari, fata de adezivii vinilici, ale parchetului sau ale stratului suport.

- La aplicare poate degaja foarte mici cantitati de vapori cu substante iritante, datorita substantelor epoxidice cu greutate moleculara mica, mai ales pe timp foarte calduros, putand provoca alergii la parchetarii sensibili. Dupa intarire, adezivul are o emisie destul de redusa de substante organice volatile.

- Adezivul bicomponent epoxi-poliuretanic se aplica atat pe suport absorbant cat si pe suport neabsorbant.

- Adezivul epoxipoliuretanic se poate utiliza pentru montajul oricarui tip de parchet, Fisa tehnica precizand clar dimensiunea maxima in cazul montarii de parchet masiv, adezivul nefiind limitat de dimensiunea parchetului stratificat din specii exotice sau autohtone. Adezivul poate fi aplicat inclusiv pe pardoseli incalzite.

- Adezivul bicomponent epoxi-poliuretanic are o buna capacitate de a lipi parchet pe strat suport absorbant sau neabsorbant, avand rezistente la smulgere prin tractiune directa (lemn pe beton) de 3 N/mmp (ruperea betonului) si (lemn pe gresie) > 3 N/mmp.

adeziv 2 C parchet adeziv 2 C parchet
lipire parchet masiv cu adeziv bicomponent lipire parchet masiv cu adeziv bicomponent

Economic: este cel mai economic adeziv din gama adezivilor reactivi (R). Are un consum de cca. 1,0-1,5 kg/mp. Odata preparat amestecul, se foloseste in timp de cel mult 60-70 minute ! Restul de adeziv preparat nu se poate folosi la alte lucrari si se va intari.

Tehnic: utilizarea lui este cea mai raspandita, majoritatea parchetarilor acceptand produsul fara rezerve.

De retinut: adezivul bicomponent epoxi-poliuretanic se foloseste pentru a monta parchet pe strat suport absorbant sau neabsorbant tip pardoseli din mozaic, gresie, marmura dar bine degresate in prealabil; pe sapa grosiera care a fost consolidata sau tratata cu bariere de vapori realizate cu rasini poliuretanice sau epoxidice; pentru orice tip de parchet; finisarea parchetului, in acest caz se face dupa 3 zile de la montaj.

Legislatie: Agrement Tehnic ICECON S.A. Bucuresti

Exemple adezivi epoxi-poliuretanici:
Fisa tehnica (link): Lignobond
Fisa tehnica (link): Ultrabond P902 2K
Fisa tehnica (link): Ultrabond P913 2K

2. ADEZIVI MONOCOMPONENTI PE BAZA DE RASINI POLIURETANICE PENTRU PARCHET (1K)

adeziv poliuretanic parchet adeziv poliuretanic parchet

- Sunt produse monocomponente, gata de utilizare, pe baza de rasini poliuretanice. Intarirea adezivului se realizeaza prin reactia chimica dintre adeziv si umiditatea din sapa si/sau parchet. Adezivul nu contine apa. Adezivul poate prelua variatii dimensionale si mai mari, fata de adezivii bicomponenti epoxi-poliuretanici, ale parchetului sau a stratului suport.

- La aplicare, pe timp foarte calduros, poate degaja foarte mici cantitati de vapori de isocianati, putand provoca alergii parchetarilor sensibili. Dupa intarire adezivul are o foarte mica emisie de substante organice volatile (VOC) si nu este periculos pentru sanatatea beneficiarului final. In acest caz adezivul este marcat atat pe ambalaj cat si in fisa tehnica cu insemnul GEV-EMICODE/ EC 1R.

- Adezivul poliuretanic se aplica pe suport absorbant si neabsorbant, pentru orice tip de parchet de mici sau de mari dimensiuni (parchet masiv sau stratificat, exotic sau autohton). Adezivul poate fi aplicat inclusiv pe pardoseli incalzite.

- Adezivul poliuretanic se poate utiliza pentru montajul oricarui tip de parchet, Fisa tehnica precizand clar dimensiunea maxima in cazul montarii de parchet masiv, adezivul nefiind limitat de dimensiunea parchetului stratificat din specii exotice sau autohtone.

- Adezivul monocomponent poliuretanic are o buna capacitate de a lipi parchet pe strat suport absorbant sau neabsorbant, avand rezistente la smulgere prin tractiune directa (lemn pe beton) de 2,5 N/mmp si (lemn pe gresie) > 1,8 N/mmp.

Adezivul este gata preparat. Restul de adeziv se poate folosi la alte lucrari.

aplicare adeziv parchet aplicare adeziv parchet
montaj parchet pe adeziv montaj parchet pe adeziv
lipire CORECTA parchet adeziv sapa lipire CORECTA parchet adeziv sapa
acoperire corecta parchet adeziv sapa acoperire corecta parchet adeziv sapa
adeziv poliuretanic parchet 1 adeziv poliuretanic parchet 1

Economic: din gama adezivilor reactivi (R), are un cost mai mare fata de adezivii epoxi-poliuretanici. Are un consum de cca. 0,8-1,0 kg/mp dar un randament de acoperire cu 20-30% mai mare fata de adezivii epoxi-poliuretanici. Datorita randamentului de acoperire, a lipsei pierderilor de adeziv si a faptului ca nu obliga montatorul la utilizarea lui intr-o anumita perioada de timp, poate deveni o solutie mai economica de montaj fata de adezivii bicomponenti epoxi-poliuretanici.

Tehnic: utilizarea adezivului poliuretanic monocomponent este tot mai raspandita printre firmele dedicate, care descopera avantajele utilizarii acestui tip de adeziv. Adezivul are o reologie foarte buna, adezivul intins pe suport isi pastreaza bine forma data de spatula si aplicat cu spatula metalica Mapei pentru parchet, realizeaza o lipire corecta, asigurand o acoperire totala sub lamela de parchet!

Nu in ultimul rand, precizam ca adezivul poliuretanic monocomponent, se realizeaza si in varianta tixotropica (T, mai vartos), fiind utilizat la lipirea plintelor, pervazurilor si chiar la placarea peretilor cu mozaic din lemn !

adeziv plinta parchet adeziv plinta parchet
adeziv mozaic din lemn adeziv mozaic din lemn
pereti placati mozaic lemn pereti placati mozaic lemn
placari pereti mozaic lemn placari pereti mozaic lemn
model mozaic lemn model mozaic lemn
placare perete mozaic lemn placare perete mozaic lemn

De retinut: adezivul poliuretanic se foloseste pe strat suport absorbant sau neabsorbant tip pardoseli din mozaic, gresie, marmura dar bine degresate in prealabil; pe sapa grosiera care a fost consolidata sau tratata cu bariere de vapori realizate cu rasini poliuretanice sau epoxidice; pentru a lipi orice tip de parchet; finisarea parchetului, in acest caz se face dupa 3 zile de la montaj.

Legislatie: Agrement Tehnic ICECON S.A. Bucuresti

Exemple adezivi monocomponenti poliuretanici:
Fisa tehnica (link): Ultrabond P990 1K
Fisa tehnica (link): Ultrabond P997 1K T
Fisa tehnica (link): Ultrabond Eco P991 1K

3. ADEZIVI MONOCOMPONENTI PE BAZA DE POLIMERI SILANICI PENTRU PARCHET (1K)
- Sunt produse monocomponente, gata de utilizare, pe baza de rasini silanice. Intarirea adezivului se realizeaza prin reactia chimica dintre adeziv si umiditatea din sapa si/sau parchet. Adezivul nu contine apa.

instalare parchet adeziv R silanic instalare parchet adeziv R silanic
adeziv silanic R parchet adeziv silanic R parchet

Adezivul poate prelua cele mai mari variatii dimensionale ale parchetului sau ale stratului suport, fata de adezivii prezentati anterior.
- La aplicare si dupa montaj, este considerat un produs „mai prietenos” pentru aplicatori si sanatatea beneficiarului final, deoarece nu contine amine, isocianati sau rasini epoxidice. Si in acest caz adezivul este marcat atat pe ambalaj cat si in fisa tehnica cu insemnul GEV-EMICODE/ EC 1R.
- Adezivul silanic se aplica pe suport absorbant si suport neabsorbant, pentru orice tip de parchet si poate fi aplicat inclusiv pe pardoseli incalzite.
- Adezivul silanic se poate utiliza pentru montajul oricarui tip de parchet, Fisa tehnica precizand clar dimensiunea maxima in cazul montarii de parchet masiv, adezivul nefiind limitat de dimensiunea parchetului stratificat din specii exotice sau autohtone.
- Adezivul monocomponent pe baza de polimeri silanici are o buna capacitate de a lipi parchet pe strat suport absorbant sau neabsorbant, avand rezistente la smulgere prin tractiune directa (lemn pe beton) de 2,0 N/mmp si (lemn pe gresie) 2,0 N/mmp. Adezivul este gata preparat. Restul de adeziv se poate folosi la alte lucrari.

montare parchet adeziv R silanic montare parchet adeziv R silanic
adeziv R parchet adeziv R parchet
montare parchet stratificat adeziv montare parchet stratificat adeziv
montaj parchet stratificat montaj parchet stratificat


Economic: din gama adezivilor reactivi (R), are costul cel mai ridicat. Are un consum de cca. 0,8-1,2 kg/mp. Datorita randamentului mare de acoperire si a lipsei pierderilor de adeziv poate deveni o solutie mai economica de montaj fata de adezivii bicomponenti epoxi-poliuretanici. Fata de adezivii poliuretanici monocomponenti prezinta urmatoarele avantaje: este adecvat pentru montatorii alergici la amine, epoxizi, isocianati si este usor de curatat de pe maini si parchetul prefinisat sau finisat.

Tehnic: utilizarea lui este inca limitata datorita costului mai ridicat fata de celelalte tipuri de adezivi (R), dar avantajele utilizarii lui, referindu-ne la aspectul ca nu pateaza parchetul prefinisat sau finisat, ca are un impact mic asupra sanatatii atat pentru aplicatori cat si pentru beneficiar, il recomanda a fi un adeziv de viitor.

Legislatie: Agrement Tehnic ICECON S.A. Bucuresti

De retinut: adezivul silanic se foloseste pe strat suport absorbant sau neabsorbant tip pardoseli din mozaic, gresie, marmura dar bine degresate in prealabil; pe sapa grosiera care a fost consolidata sau tratata cu bariere de vapori realizate cu rasini poliuretanice sau epoxidice; pentru orice tip de parchet; finisarea parchetului se face dupa 3 zile de la montaj.
Fisa tehnica (link): Ultrabond Eco S955 1K

straturi montaj parchet straturi montaj parchet

STERGEREA URMELOR DE ADEZIVI DUPA MONTAREA PARCHETULUI

indepartare pete adeziv parchet indepartare pete adeziv parchet
La montarea parchetului gata finisat, inevitabil, suprafata parchetul se murdareste sau se pateaza cu urme de adeziv. Chiar daca aceste urme nu sunt vizibile, rasinile din adeziv, lasate de maini, se pot observa sub forma de pete mate pe suprafata lacuita a parchetului. Acest lucru se poate observa mai usor daca privim suprafata parchetului avand o sursa de lumina in fata noasta. In timp, rasinile reactioneaza cu razele UV si petele devin mat-albicioase dand un aspect de patare, suprafetei lacuite.


Cleaner pete adeziv parchet Cleaner pete adeziv parchet
- De aceea, imediat dupa montarea unei lastre de parchet gata finisat, eventualele urme de adeziv se pot sterge cu eficacitate folosind un cleaner special care nu ataca suprafata lacului. 
- Produsul are eficacitate pe toate tipurile de adezivi reactivi R insemnand ca poate curata si indeparta urme de adezivi bicomponenti epoxipoliuretanici, adezivi bicomponenti poliuretanici, adezivi mocomponenti poliuretanici sau adezivi monocomponenti silanici.
- Eficacitatea de curatare a cleanerului este maxima in primele 4 ore de la montarea parchetului deoarece in acest interval de timp majoritatea adezivilor se seteaza dar adezivul nu este complet intarit.
- Chiar si dupa 24 de ore de la aplicarea parchetului, cleanerul poate fi folosit pentru indepartarea petelor de adezivi de pe suprafata parchetului dar in combinatie cu putin rumegus fin. Rolul rumegusului in acest caz este de material abraziv foarte fin.
Fisa tehnica (link): Cleaner L

Legislatie: *
In acest moment la nivel european nu exista standarde armonizate pentru certificarea acestor produse. In conformitate cu legislatia romaneasca, MAPEI Romania a agrementat tehnic aceste materiale inca din anul 2003, la institutul ICECON S.A. Bucuresti.

EC1_GEV EMICODE EC1_GEV EMICODE
EC1_R_GEV EMICODE EC1_R_GEV EMICODE

GEV-EMICODE – Marcajul este folosit pentru a identifica produsele ce au o emisie foarte scazuta a substantelor organice volatile (VOC) certificate de GEV (Gemeinschaft Emissionskontrollierte Verlegewerkstoffe, Klebstoffe und Bauprodukte e.V.), o organizatie internationala pentru controlul nivelului de emisii a produselor destinate pardoselilor.

Green_Innovation_MAPEI Green_Innovation_MAPEI

Green Innovation – Marcajul semnifica implicarea noastra in protejarea mediului. Peste 150 de produse MAPEI, purtand marcajul “Inovatia verde”, contribuie cu puncte valoroase in proiectele de certificare LEED

Pentru a alege si utiliza corect adezivi si produsele colaterale pentru parchet, cereti distribuitorului si verificati Fisa tehnica cu datele produsului. In lipsa Fisei tehnice, accesati site-ul producatorului si descarcati fisa tehnica sau cereti-o de la reprezentanta producatorului.

O fisa tehnica MAPEI, indiferent de tipul de material, face legatura si indica materialele care alcatuiesc sistemul de montare al parchetului. In acest fel aveti garantia ca sistemul este verificat de catre producator!

Fisa tehnica a adezivului pentru parchet va precizeaza si certifica:
DOMENIUL DE APLICARE: - speciile si dimensiunile parchetului.
Exemple tipice de utilizare: - tipul de strat suport pe care se poate aplica adezivul.
CARACTERISTICI TEHNICE: - tipul si natura chimica a adezivului, informatii despre consistenta si lucrabilitatea produsului, modul si timpul de intarire si stratul suport la care are aderenta adezivul.
Recomandari: - reguli obligatorii pentru montarea pardoselilor din lemn.

MOD DE APLICARE

Pregatirea substratului (suportului): - pentru sape clasice pe baza de ciment; sape anhidrice (pe baza de ipsos sau sulfat de calciu); pardoseli existente din gresie sau piatra naturala; pardoseli existente din lemn.
Se precizeaza in mod clar tipurile de materiale complementare: rasini cu rol de bariera de vapori sau consolidare, rasinile epoxidice pentru inchiderea fisurilor, materialele pentru nivelarea suprafetei (mortare de reparatii sau materiale autonivelante cu uscare rapida), mortare sau lianti cu uscare ultrarapida pentru realizarea unui nou suport, etc.
Prepararea adezivului: informatii despre modul de prezentare, preparare si timpul de lucrabilitate.
Aplicarea adezivului: informatii despre tipul de spatula care se va utiliza, timpul deschis, etc.
Montarea parchetului: reguli generale pentru montarea parchetului.

APT PENTRU TRAFIC PIETONAL USOR: timpul dupa care pe suprafata montata se poate calca.

FINISAREA PARCHETULUI: timpul dupa care, parchetul montat, se poate finisa.
Curatarea: tipul de cleaner pentru indepartarea petelor de adeziv in cazul parchetului gata finisat sau substante chimice cu rol de solvent
sau decapant pentru curatarea sculelor.

CONSUM: estimat in functie de rugozitatea suportului si dimensiunea parchetului, adeziv aplicat cu spatula Mapei pt lemn.

AMBALAJ: set, cutie ce contine ambele componente, salam, etc.

DEPOZITARE: conditii de temperatura si durata de valabilitate a produsului.

INSTRUCTIUNI DE SIGURANTA LA PREPARARE SI APLICARE: reguli pentru protectia sanatatii, protectia muncii, masuri de prim ajutor si protectia mediului.

SINTEZA: scurta recapitulare cu privire la realizarea pardoselii utilizand produsul respectiv.

Tabel cu DATE TEHNICE: datele complete despre produsul ca atare si caracteristicile produsului aplicat.
Last Updated on Friday, 06 July 2012 13:40
 
Page Ranking Tool