Home Documentatii Articole pe categorii Nivelarea stratului suport Sapa autonivelanta pe baza de ciment - informatii generale
Sapa autonivelanta pe baza de ciment - informatii generale Print
Thursday, 21 February 2013 13:05

sapa autonivelanta mapei

Sapa autonivelanta Mapei, este un mortar uscat predozat, sub forma de pulbere, ce contine ciment de inalta rezistenta cu intarire rapida, nisip cuartos cu granulometrie selectionata, rasini sintetice si diversi aditivi.

 sapa autonivelanta plano 3 wm
Amestecand corect pulberea cu cantitate de apa indicata in fisa tehnica, rezulta un mortar fluid.
Materialul de sapa in stare proaspata are urmatoarele caracteristici:
- consistenta fluida;
- caracter autonivelant excelent;
- lucrabilitate foarte buna;
- tendinta scazuta de sedimentare;
- priza rapida;
- contractii compensate (coeficientul de expansiune in volum este superior coeficientului de contractie, echivalent contractie – umflare in mm/m);
- uscare rapida.

 

 


ultraplan - aplicare autonivelantaMaterialul de sapa autonivelanta in stare intarita are urmatoarele caracteristici:
- rezistenta mare la compresiune, incovoiere, abraziune, amprentare;
- o excelenta duritate Brinell.
- aderenta mare la suport;

Sapa autonivelanta Mapei se utilizeaza ca material fluid, usor de prelucrat si aplicat pentru nivelarea si corectarea diferentelor de planeitate, pe un strat suport nou sau existent.

Stratul suport pe care se aplica sapa autonivelanta poate fi: absorbant gen placi sau dale din beton, sapa grosiera pe baza de ciment, sapa grosiera cu sistem de incalzire incorporat etc., cu umiditate reziduala mai mica de 2,5 % CM, sapa grosiera pe baza de sulfat de calciu inclusiv cu sistem de incalzire incorporat dar cu umiditate reziduala mai mica de 0,2 % CM sau suport neabsorbant gen pardoseala realizata din placi de gresie, gresie portelanata, pardoseala din piatra naturala, pardoseala din dale de mozaic de ciment etc.

Sapa autonivelanta Mapei se aplica relativ usor, are intarire si uscare rapida, deci scade timpul de instalare a finisajelor de pardoseli !

Dupa intarire si uscarea autonivelantului, acesta devine un suport ideal pentru diverse categorii de finisaje.

Sapa autonivelanta nu este un material care poate sa ramana ca sapa autonivelanta ultraplan fluida”pardoseala finita”. Intotdeauna, peste autonivelant se va aplica un strat ulterior, care va constitui finisajul!

Sapa autonivelanta informatii pentru meseriasi

ALEGEREA SAPEI AUTONIVELANTE
Pentru a alege corect tipul de sapa autonivelanta, in functie de situatia din santier, se vor tine cont de urmatoarele caracteristici:
- Rezistenta la compresiune (N/mm2).
- Grosimea de aplicare (mm/ strat).
- *Aderenta la suport (N/mm2).
Aceste caracteristici trebuiesc corelate cu tipul de finisaj si incarcarile la care urmeaza sa fie supusa pardoseala finala. Este evident faptul ca vor fi diferente majore intre sapele autonivelante utilizate in spatiile rezidentiale (de locuit) si spatiile industriale (hale de productie etc).

Rezistenta la compresiune a autonivelantului (N/mm2)
Exemple pentru tipul de finisaj si incarcarea pardoselii finite corelata cu rezistenta la compresiunea a sapei autonivelante:
- pardoseala sintetica pe baza de rasini epoxidice, parchet masiv, covor PVC pentru un trafic intens, se alege o sapa autonivelanta cu rezistenta minima la compresiune de C30 N/mm2;
 - linoleum, covor PVC, covor cauciuc trafic, parchet stratificat, parchet masiv de mici dimensiuni etc., pentru un trafic trafic mediu spre intens, se alege o sapa autonivelanta cu rezistenta minima la compresiune de C25 N/mm2;
- mocheta, linoleum, covor PVC, parchet stratificat sau laminate montate flotant, pentru un trafic usor, se poate alege o sapa autonivelanta cu rezistenta minima la compresiune de C20 N/mm2.

Grosimea de aplicare necesara (mm/ strat)
Acesta caracteristica variaza in functie de tipul de sapa autonivelanta, de la produs la produs, determinanta fiind granula maxima a agregatului si implicit rezistenta. Exemple:
Novoplan 21 - pana la 5 mm/ strat. Ultraplan, Plano 3, Ultraplan Eco - pana la 10 mm/ strat. Ultraplan Maxi - pana la 30 mm/ strat.
Cand este necesar ca sapa autonivelanta sa se aplice intr-o grosime mai mare, atunci autonivelantul se poate amesteca suplimentar cu 30% nisip de cuart curat si uscat, cu sort 0,7-1,2 mm (daca produsul este adecvat acestui tip de utilizare) sau se va aplica in doua straturi, conform specificatiilor din fisa tehnica a produsului.

*Aderenta la suport a sapei autonivelante (N/mm2)

determinarea rezistentei la smulgere autonivelantPrintr-o pregatire corespunzatoare a stratului suport (slefuire, sablare, frezare, asperizare si / sau utilizarea unor rasini speciale), rezistenta medie masurata la smulgere a autonivelantului trebuie sa aiba valori cuprinse intre 1,0 si >2,0 N/mm2. Cu cat rezistenta autonivelantului la compresiune (N/mm2) este mai mare, cu atat valoarea de rezistenta la smulgere se va duce catre acel 2,0 N/mm2.

Atentie, stratul suport la randul lui trebuie sa poata suporta aceasta valoare. Rezistenta suportului trebuie sa fie minim egala cu cea a autonivelantului. De aceea, inainte de a turna autonivelantul, se verifica rezistenta la smulgere a suportului! Daca stratul suport nu are rezistenta adecvata, se va trata obligatoriu cu rasini epoxidice sau poliuretanice care sa penetreze in grosimea lui, sa il consolideze, si nu sa formeze doar o pelicula de suprafata. Nu in ultimul rand, dupa aplicarea si uscarea autonivelantului, este de dorit, sa se execute cateva incercari pentru a verifica aderenta autonivelantului la stratul suport. Daca finisajul final, va fi aplicat de catre o firma specializata de montaj, iar sapa autonivelanta a fost turnata de catre alt aplicator, atunci probele de rezistenta la smulgere pe sapa autonivelanta sunt obligatorii.

Pentru a vedea metodologia completa de consolidare a stratului suport cu rasini epoxidice accesati:
Nivelarea stratului suport, Cum salvam o pardoseala

Prin standardul EN 13813, valoarea de aderenta la suport (B) a sapei autonivelante pe baza de ciment nu este obligatorie de trecut in marcajul produsului.

*Acest lucru este oarecum explicabil, deoarece in functie de tipul de pregatire al suportului si amorsa utilizata, valoarea de aderenta poate varia substantial pentru acelasi autonivelant.
Exemplu:
- O pregatire a suportului prin slefuire si aplicare de amorsa acrilica clasica, poate conduce la o valoare de rezistenta la smulgere de doar 0,5 N/mm2.
- In aceleasi conditii, prin inlocuirea procedeului de slefuire cu sablarea suportului, se poate obtine o rezistenta la smulgere de 1,5 N/mm2.
- Mai mult, prin slefuirea suportului si inlocuirea amorsei acrilice cu rasina epoxidica pe care se imprastie in proaspat nisip de cuart sort 0,7-1,2 mm, se poate obtine o rezistenta la smulgere >2 N/mm2.

Pentru a vedea metodologia de pregatire mecanica a stratului suport accesati:

Informatii despre pregatirea suprafetelor, sablarea suportului

Informatii despre pregatirea suportului, frezarea suportului


Sapa autonivelanta, informatii profesionale

marcaj ce en 13813 ct c3of7 a2fl ultraplanIdentificarea caracteristicilor sapei autonivelante pe baza de ciment
(a se citi marcajul de pe sac sau din fisa tehnica).

Exemplu: codul inscriptionat pe ambalaj va indica urmatoarele abrevieri: CT-C30-F7-A2fl-s1

Conform standardului european EN 13813, armonizat ca SR EN 13813, gasim urmatoarele semnificatii:
CT – sapa pe baza de ciment
C30 – rezistenta la compresiune, respectiv 30 N/mm2
F7 – rezistenta la incovoiere, respectiv 7 N/mm2
A2fl – reactia la foc
s1 – emisia de fum

Grosimea de turnare a sapei autonivelante este specificata pe ambalaj si in fisa tehnica.
In cazul in care, in autonivelant se pot adauga agregate (nisip cuartos uscat), grosimea de turnare se poate dubla. Verificati si urmati instructiunile din fisa tehnica a materialului autonivelant.

**Sapa autonivelanta ULTRAPLAN, de la Mapei, conform normelor franceze, este un autonivelante de calitate superioara (P3) dupa clasificarea UPEC, – vezi Tabelul cu date tehnice din fisa tehnica a produsului.

GEV EMICODE, informatii pentru utilizatori

sigla gev Daca unul sau mai multe dintre materialele utilizate la pardoseala contin sau emana substante denumite popular „toxice” iar in limbajul tehnic – compusi oragnici volatili VOC, acestia se vor raspandii foarte rapid si in permanenta in spatiul respectiv, contaminand aerul, cu repercursiuni mai mult sau mai putin grave asupra sanatatii locatarilor.

Pe baza cercetarilor si a unor studii foarte amanuntite priviind impactul materialelor de constructii asupra calitatii aerului din mediului interior al locuintelor, in 1997 ia nastere in Germania, o asociatie GEV - Gemeinschaft Emissionskontrollierte Verlegewerkstoffe, Asociatia pentru controlul emisiilor de compusi organici volatili (VOC) a produselor pentru instalarea pardoselilor, a adezivilor si a materialelor de constructii.
 
Grupele de materiale care se testeaza GEV-EMICODE® sunt: sapele grosiere, amorsele, sapele autonivelante, adezivii si chiturile de rosturi pentru gresie, adezivii pentru parchet, linoleum, mocheta, chitul, grundul si lacul pentru parchet. Toate aceste materiale contin substante chimice !

Conform ultimelor si celor mai severe standarde GEV-EMICODE® materialele sunt clasificate si etichetate EC1 Plus sau EC1R Plus, cu urmatoarele precizari:
- EC1 Plus, produsul are o emisie extreme de mica de substante organice volatile dupa uscare/ intarire iar la punerea in opera aplicatorul ia masuri de precautie uzuale.
- EC1R Plus, produsul are o emisie extreme de mica de substante organice volatile dupa uscare/ intarire dar la punerea in opera aplicatorul trebuie sa ia masuri de precautie suplimentare, spre exemplu la aplicarea materialelor pe baza de ciment sau la aplicarea adezivilor reactivi aplicatorul trebuie sa poarte manusi, ochelari de protectie si sa nu vina in contact direct cu materialele.

Prin EMICODE® se ofera consumatorilor, arhitectilor, proiectantilor si meseriasilor evaluari independente si impartiale, despre nivelul emisiilor produsului respectiv.

Emisiile VOC pot provoca alergii, iritatii ale ochiilor si cailor respiratorii, mutatii, leziuni ale ficatului si sistemului nervos central. Principalele semne sau simptome asociate cu expunerea la VOC includ iritatii conjunctivale, a nasului si gatului, disconfort, dureri de cap, reactii alergice ale pielii, greata, varsaturi, oboseala, ameteli.

Daca realizarea corecta a lucrarilor la o pardoseala este foarte importanta, pentru sanatatea beneficiarului este si mai importanta, pe viitor, calitatea materialelor utilizate, deci calitatea aerului si a mediului locuintei !

Fidel acestui concept Mapei Spa are in momentul de fata peste 150 de produse certificate.

Asa dar va invitam sa reflectati si sa alegeti in proiectele dvs, numai materiale certificate si etichetate GEV -EMICODE®

Vezi informatii complete GEV EMICODE

Descarca brosura PARDOSELI GEV EMICODE

Finisajele si acoperirile care necesita in particular un suport cu o suprafata neteda, lisa si rezistenta la compresiune sunt reprezentate de urmatoarele tipuri finisaje de pardoseli: covor PVC omogen, eterogen de trafic intens, covor cauciuc pentru activitati sportive, linoleum, pardoseli sintetice pe baza de rasini epoxidice etc.
Aceste imbracaminti de pardoseli sunt materiale rezistente mecanic, insa transmit socurile si solicitarile mecanice direct stratului suport. De aceea, se va avea in vedere realizarea si alcatuirea unui ansamblu unitar constituit din finisaj-autonivelant-strat suport.

Pentru a vedea testele pe materialul de sapa, precum si modalitatea de preparare si aplicare a sapei autonivelante Mapei, va invitam sa accesati acest film:

Video: Sapa autonivelanta cu priza si uscare rapida Ultraplan
 
Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania SRL.
http://www.mapei.ro
copyright©mapei 2013

Last Updated on Thursday, 21 February 2013 14:02
 
Page Ranking Tool