Home Documentatii Articole pe categorii Metode si produse intretinere si reconditionare Metode si produse noi de intretinere reconditionare si reparatii piatra
Metode si produse noi de intretinere reconditionare si reparatii piatra Print
Tuesday, 09 November 2010 14:05

PIATRA NATURALA SI PIATRA ARTIFICIALA, SINTERIZATA IN CONSTRUCTII,  ARHITECTURA SI DESIGN
- METODE SI PRODUSE NOI DE INTRETINERE, RECONDITIONARE SI REPARATII  PIATRA -

In ultima perioada putem afirma cu certitudine ca s-a realizat mult in domeniul arhitectural si al constructiilor din materiale naturale cum sunt marmura granitul, sau piatra in mod general, cat si dpdv. al pietrei artificiale, ca materiale preferate in constructia de cladiri noi, in paralel cu restaurarea cladirilor vechi sau a monumentelor, in scopul de a conferii acestora o distinctie aparte in tabloul edilitar actual.

Sticla si piatra sunt materialele alese, tot mai frecvent,  in mixul finisajului de interior si exterior al cladirilor moderne, atat cele rezidentiale cat si al cladirilor cu caracter social,cultural, administrativ sau de agrement. Cladirile construite cu aportul pietrei, marmura, granit, gresie, faianta, ceramica, blocurilor din beton, mozaic, teracota etc.desi implica un efort  financiar mai mare, au o pondere tot mai mare in peisajul urbanistic din tara noastra. Concomitent s-a dezvoltat in mod firesc si o gama de produse care sustin productia si activitatea de intretinere si reconditionare a materialelor de constructii din piatra naturala sau artificiala, pentru prelungirea duratei lor de viata si utilizare, imbunatatirea si sublinierea aspectului natural deosebit, sporirea caracteristicilorlor calitative,  corectarea unor defecte etc. 

Astfel de produse dezvoltate pe baza de rasini poliesterice pentru lucrari de interior si rasini epoxidice pentru  exteriorul cladirilor sau pe baza de acril , sunt utilizate pe plan mondial de catre profesionistii in prelucrarea pietrei, neuitand de  utiliztori casnici, mergand pana la cei industriali.

Prin consistenta diferentiata, lichida sau pastoasa, se confera produselor de intretinere piatra si reconditionare piatra caracteristici optime pentru a fi utilizate in plan orizontal sau vertical fara a genera fenomenul de curgere, pe durata procesului de intarire. Produsele au o paleta coloristica diversificata si au aspectul structural, foarte apropiat de cel al diferitelor tipuri de piatra naturala, imprimat de pigmentii de structura, ceea ce  face posibila utilizarea acestor adezivi si chit  de umplere, la tipuri de piatra dintre cele mai diferite ca structura sau coloratura, in functie de preferintele arhitecturale de design si de conditiile constructive date. Astfel zonele lipite sau chituite, nu pot fi diferentiate de celelalte zone de piatra natuarala sau artificiala. Au fost dezvoltati adezivi care prin transparenta si claritatea cristalina  nu permit nici ingalbenirea si nici alterarea culorii in timp si pot fi aplicati pe piatra naturala transparent–cristalina, cum este cea  de Carrara,Thassos, Onyx, Palisandru sau Estermoz. Chiturile sau masticurile de umplere pot fi aplicate manual sau automat, cu masini speciale de mare productivitate tip Akemi. Produsele germane Akemi exportate in lumea intreaga si comercializate in Romania prin firma  Abitare Brasov, produse pentru lipit piatra naturala si artificiala, mastic, chit de spaclu, produse de umplere a fisurilor si golurilor din piatra, pe baza de rasini poliesterice si rasini epoxidice, sunt produse bicomponente, cu o putere adeziva foarte ridicata, prelucrabilitate facila si calitate inalta. Ele au un timp de intarire foarte scurt, care poate fi redus si mai mult, printr-o tratare in cuptoarele speciale Akemi.

Aceste produse pe baza de rasini poliesterice sau rasini epoxidice, sunt folosite de decenii, in toata lumea pornind de la monumentele arheologice din Egipt, Palatul Luvru, Biserica Notre Dame si Arcul de Triumf din Paris pana la noile constructii din Abu Dabi sau hotelul Sheraton din Singapore,  fiind folosite de catre profesionisti, pentru  lipirea, chituirea si repararea tuturor tipurilor imaginabile de piatra naturala sau sintetica. Ele sunt constant optimizte si diversificate prin programele permanente de cercetare in domeniu, de catre firma Akemi din Germania. Pentru ceramica si teracota se utilizeaza in mod distinct game de produse  specifice, dozate pe baza structurii specifice a acestor materiale utilizate la constructii.

header_stein

area_WebBannerColourBond_A(1)

Produsele utilizate pentru prelucrarea, lipirea, curatarea, impregnarea si tratarea pietrei au fost dezvoltate in functie de tipurile de piatra utilizate in constructii, conform planurilor arhitecturale .

La piatra naturala se poate face  diferentierea intre piatra dura si piatra moale. La piatra dura se pot enumera: granitul, gneisul, quartitul si porfirul. La piatra moale se incadreaza gresia, piatra calcaroasa, cum este marmura (Carrara,Thassos, Estremoz, Palisandru, etc.) Solenhofer, Travertin, Botticino si Trani.

Piatra artificiala sau piatra turnata este formata din bucati da piatra naturala, care sunt aglomerate cu o rasina artificiala sau cu ciment.

Astfel de lucrari din pietre agregate pe baza de ciment  sunt blocurile din beton si Terrazo (mozaicul). La piatra artificiala, agregata cu rasini sintetice, putem enumera aglo.- marmura sau aglo. –granit.

In functie de aceasta impartire se pot alege produsele si procedeele de lipire, chituire , curatare, impregnare piatra, durificare, reimprospatare a aspectului natural, pentru care firma Abitare Brasov pune la dispozitia profesionistilor produsele germane Akemi dezvoltate intr-o gama foarte variata de tipuri.

Sunt acoperite prin aceste produse, diferite domenii de ingrijire si intretinere piatra, dintre care putem enumera: curatarea petelor de grasimi si uleiuri, rugina, tratarea de protectie piatra si impregnarea de protectie pietra de pe terase si din curti, la pardoseala piatra,a  pavajelor si pavoazarilor ornamentale din cladirile de marca ale oraselor, a aleilor pietruite de gradina sau curti, impotriva diferitelor depuneri de murdarie, a sarii si altor substante pentru topirea zapezii, a monumentelor funerare, contra depunerilor naturale, excrementelor de pasari, petelor de la petalele sau frunzele lipite , rugina , muschi, alge (in zone de fantani arteziene, ornamentale.) sau chiar  mucegai, a stratului de ciment depus imediat dupa asezarea pietrei in opera, atat in ce priveste indepartarea acestor factori de murdarire, cat si pentru impiedicarea, de lunga durata, a depunerii acestora pe piatra astfel tratata, impregnarea pietrei anti - grafity , impermeabilizarile ce au ca efect stoparea patrunderii apei prin piatra si craparea ei la inghet, tratament care mentine in continuare respiratia normala a pietrei.  

Pentru salile de baie, se alatura gama de produsele de curatire zilnica  si mentinere a luciului pietrei naturale, cum este granitul sau gneisul dar si al obiectelor sanitare din otel inox, contra depunerilor calcaroase, rugina, resturi de sapun, creme de baie si murdarie.

O grupa aparte o constiutie decapantii contra cerurilor, bitumului, colorantilor , uleiului sau grasimilor depuse  pe piatra.

Triple Effect de exemplu este un produs pentru uzul zilnic de intretinere al placilor din piatra naturala sau sintetica din bucatarii sau glafuri de fereastra, utilizat in vederea pastrarii igienei obligatorii, indepartarii si ingreunarii aderarii la suprafata a uleirilor, grasimilor, murdariei,    ruginei cat si pentru mentinerea luciului si stralucirii pietrei, pentru mentinerea culorii naturale proaspete, sau conferirea aspectului de umed permanent.
triple effect Akemi Primer 1 epoxi akemi

Totodata din experienta zilnica, de utilizare a pietrei in spatiile de locuit, de munca sau de odihna, au fost dezvoltate si produse de calitate inalta, antialuncare,  pentru un spor de aderenta pe suprafete netede, lustruite sau glazurate, cu scopul de a evita accidentarile in sali de conferinte sau manifestari culturale si sportive, case sau cladiri cu birouri. 

Marmura este un material de constructie natural, care este la fel de sensibila, pe cat este de dura.  Suprafetele sunt continuu solicitate si afectate, prin frecarea talpilor de la incaltaminte sau de catre covoare si de sucuri sau diverse alte substante  varsate, accidental pe acestea, care ataca piatra si dpdv. chimic. Din acest motiv este important sa se ingrijeasca periodic suprafata pietrei naturale si sa se trateze in mod preventiv contra unor astfel de influente nedorite. Mici murdarii si pete pot fi indepartate repede, cu mijloace adecvate pietrelor naturale, inainte ca acestea sa provoace o reactie de profunzime in piatra. O intretinere regulata este foarte importanta, dar in anumite situatii produsele de intretinere trebuie completate cu produse speciale, pentru ingrijirea marmurei. O pardoseala din marmura proaspat lustruita, nu numai ca straluceste, ci ea este protejata de o suprafata compacta, realizata printr-o impregnare adecvata. Mijloace de curatare etc. care nu sunt potrivite pentru pardoseala din marmura, in loc sa protejeze si sa-i dea luciu, pot chiar sa atace marmura.

Din acest motiv este necesar sa apelam la mijloace speciale de intretinere a marmurei. O impregnare poate duce suplimentar si la o protectie fata de apa si murdarie pe langa protectia impotriva agentilor agresivi, mecanici sau chimici.

In functie de tipul de pardoseala sunt recomandabile diferite produse pentru impregnare, cristalizare, sigilare sau antialunecare.

Pentru a utiliza aceste produse, este important ca suprafata sa fie uscata si curata.

Produsele de intretinere pot reda si pastra luciul  natural protejand suprafata pietrei. Cu ajutorul lor se pot  indeparta rapid  mici accidente provocate pietrei din constructii. Dar in cazul in care piatra netratata anterior, in mod preventiv, contine rupturi profunde, petele absobite in adancime in porii deschisi,  nici cele mai bune produse de intretinere existente oriunde in lume, nu pot da rezultatele dorite.

Produsele de curatare si impregnare sunt astfel concepute incat sa nu modifice aspectul pietrei naturare, fiind transparente, deci invizibile pe piatra cu ochiul liber.

Lichtstrahler triple_effect_4c triple effect

In Romania, produsele germane Akemi, pentru lipire, tratare, impregnare, chituire si intretinere a pietrei, sunt comercializate prin SC Abitare CG SRL Brasov, iar datele de contact pentru obtinerea de informatii si detalii suplimentare, sunt enumerate mai jos:

SC Abitare CG SRL
Str. Brazilor Nr.55
Tel. 0268412600
Fax. 0268476044
Mobil: 0721295057
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
www.abitare.ro
Last Updated on Tuesday, 09 November 2010 15:05
 
Page Ranking Tool