Home Documentatii Articole pe categorii Informatica Norme de proiectare romanesti in programul Advance Design
PDF Print

Generator de incarcari climatice datorate actiunii zapezii

Noul Cod de proiectare CR 1-1-3-2005 cuprinde principiile, elementele si datele de baza necesare pentru stabilirea incarcarilor din zapada in Romania, in acord cu dezvoltarile din codurile de proiectare avansate (Eurocode 1 - EN 1991-1-3). Advance Design integreaza complet prevederile prevazute de aceasta norma in generatorul de incarcari climatice datorate actiunii zapezii. Utilizatorul are la dispozitie harta de zonare cu valorile caracteristice ale incarcarilor din zapada. Valorile incarcarilor sunt direct influentate de forma acoperisului si de redistribuirea zapezii cauzata de vant. Datorita efectului actiunii vantului, se creeaza cazuri separate de incarcare: incarcare din zapada neaglomerata si aglomerata.

Advance Design Advance Design

Coeficientii de forma pentru incarcarea din zapada sunt determinati automat in functie de geometria acoperisului (acoperis cu o singura panta, cu doua sau patru pante, acoperisuri plate). Generatorul climatic integrat in Advance Design considera si efectele locale datorate prezentei obstacolelor cu inaltimea mai mica sau mai mare de 1 m, a parapetilor sau altor obstacole situate la marginea acoperisurilor in zonele de dolie, coama, creasta sau dispuse intermediar pe panta acoperisului, acoperind astfel toate situatiile curente prevazute de norma romaneasca.
 

Generator de incarcari climatice datorate actiunii vantului

Advance Design genereaza incarcari climatice provenite din actiunea vantului conform normei romanesti aflate in vigoare - NP 082-04. Similar cu generatorul climatic pentru actiunea zapezii, utilizatorul are la dispozitie harta cu zonarea teritoriului Romanei, de unde va alege intr-un mod interactiv zona in care urmeaza sa fie construita structura. Incarcarile depind de proprietatile vantului (viteza medie, caracteristicile vantului), de forma, dimensiunile si orientarea structurii fata de directia vantului, de proprietatile dinamice ale constructiei, de amplasamentul structurii in mediul natural si construit invecinat.

romRules7 romRules7

Situatiile curente prevazute de normativul romanesc sunt acoperite in totalitate de catre Advance Design generandu-se astfel incarcari provenite din actiunea vantului pe acoperisuri (cu o singura, cu doua sau cu patru pante) dar si asupra peretilor verticali ai structurilor. Prin calculul coeficientilor de presiune (coeficienti ce depind de zona pe care actioneaza vantul, de directia acestuia si de forma acoperisului) se genereaza in mod automat incarcari ce reprezinta efectele locale de suctiune sau presiune (in zonele de coama, creasta sau dolie ale acoperisului sau in zona muchiilor verticale ale structurii).

Analiza seismica conform normativului romanesc P100-1/2006 

Fortele seismice sunt determinate conform spectrelor normalizate de raspuns elastic prevazute in P100-1/2006. Utilizatorul poate alege unul din spectrele definite in normativ sau poate sa-si creeze un spectru nou care satisface conditiile de amplasament in care va fi realizata structura.

romRules9 romRules9

 

Generarea combinatiilor de incarcari conform normativului CR 0-2005

Advance Design ofera posibilitatea de a genera automat combinatii de incarcari stabilite prin intermediu normativului romanesc, ce vor fi luate in considerare in analiza modelului structural. Gruparea efectelor structurale ale actiunilor se face pentru calculul si verificarea la stari limita ultime si la stari limita de serviciu, tinandu-se cont si de coeficientul de importanta al structurii.

Expertiza pentru structuri din beton armat si metal

Advance Design are integrat modulul "Experti" de calcul al armaturii teoretice pentru toate elementele din beton armat conform STAS 10107/0-90.
Se pot propune solutii de armare ce vor fi verificate ulterior prin intermediul curbelor de interactiune.
Utilizatorul are la dispozitie o gama extinsa de tipuri de sectiuni si o baza de date cu materiale conform normativelor romanesti. 

  romRules10 romRules10

Modulul "Expertiza Metal" este folosit pentru verificarea sagetilor, flambajului si a voalarii elementelor din otel.

Advance Design optimizeaza automat structurile metalice, propunand solutii noi de schimbare a sectiunii elementelor care nu satisfac anumite criterii si parametri impusi de catre utilizator.
 
romRules11 romRules11
 
GRAITEC Roumanie este dezvoltator direct de programe de CAD si calcul structural pentru constructii civile si industriale.
Adresa: Str. Samuil Vulcan Nr. 10, Sector 5 Bucuresti, Telefon: 021 / 410.01.19, E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , Web: www.graitec.com/ro
 
Page Ranking Tool