Home Documentatii Articole pe categorii Energie alternativa Panouri solare pentru apa calda menajera
Panouri solare pentru apa calda menajera Print
Monday, 05 May 2014 07:04

 

panou-apa-calda-menajeraAvand in vedere ca soarele este viitorul in ce priveste sursele energetice, instalarea de panouri solare apa calda menajera ori pentru incalzire ne permite sa avem apa calda menajera la discretie dar si sa ne asiguram confortul termic in locuinta. Este vorba despre o tehnologie simpla, care nu polueaza deloc, ce utilizeaza surse regenerabile si care se poate amortiza in scurt timp.

Energia solara, mostenirea tuturor

Zilnic, astrul ceresc revarsa asupra ”planetei albastre” o cantitate de energie ce depaseste de o mie de ori necesarul utilizat de cei peste sapte miliarde de locuitori. Exista doua moduri prin care energia degajata de soare poate fi transformata in energie utila:

  • Prin panouri solare fotovoltaice, ce transforma energia solara direct in energie electrica, datorita efectului fotovoltaic;
  • Prin panouri solare termice denumite si panouri solare apa calda menajera, ce preschimba energia in caldura destinata sa incalzeasca apa calda menajera sau/si locuinta.

Energia solara, sursa ideala

Energia solara este un izvor de energie ideal, ce poate fi regenerata si transformata in caldura, cu ajutorul panourilor solare acm. Aceste sisteme reusesc sa incalzeasca apa, la temperaturi sub 100 de grade. Utilizandu-le in scopuri domestice, in folosul comunitatii sau in institutiile publice, vom reusi sa economisim sume considerabile.

Obtinerea caldurii prin intermediul energiei solare este in prezent o optiune de luat in considerare avand in vedere zacamintele limitate de petrol si de gaz. Tinand cont de aspectul economic si de pretul barilului in continua crestere, solutia ideala pentru reducerea consumului energetic este inlocuirea vechilor instalatii si adaptarea acestora, montand panouri solare apa calda menajera.

Cum functioneaza panourile solare termice sau acm (apa calda menajera)?

Panourilor solare termice li se mai spune panouri solare apa calda menajera sau colectoare solare si sunt dispozitive destinate conversiei luminii soarelui in energie termica. Ulterior, aceasta energie rezultata este transferata catre un acumulator termic. Caracteristica principala este capacitatea de absorbtie a radiatiilor solare, urmata de doua functii fundamentale necesare pentru satisfacerea nevoilor primare ale unei familii:

  • Incalzirea apei din instalatiile sanitare destinata consumului menajer;
  • Furnizarea climatizarii sau a incalzirii ambientului (spatii publice, private, locuinte, etc.).

Ce tipuri de instalatii exista pe piata?

Sistemele solare termice sau cu panouri solare apa calda menajera se pot imparti in doua categorii:

  • Cu circulatie naturala;
  • Cu circulatie fortata.

Convenienta unui tip in defavoarea celuilalt depinde de factorii climatici din zona de amplasamnet si de pozitionarea acoperisului sau a suprafetei pe care urmeaza sa fie montata instalatia.

Panouri solare acm cu circulatie naturala

In cazul sistemelor termice cu circulatie naturala, apa incalzita in panoul solar este directionata si acumulata intr-un rezervor. Sunt astfel denumite intrucat valorifica proprietatile corpurilor calde de a urca. Fiind lipsite de pompe, se dovedesc a fi mai economice decat variantele ”cu circulatie fortata”.

Se recomanda utilizarea acestora cu preponderenta in zonele astfel pozitionate incat sa beneficieze de lumina solara pentru intreaga zi si cat mai multe zile pe an.

Panouri solare acm cu circulatie fortata

Sistemele termice cu circulatie fortata au o structura ceva mai complexa decat cele cu circulatie naturala. Le diferentiaza prezenta pompei, al carei rol este sa impinga lichidele din circuit catre panourile solare.

Astfel de sisteme se utilizeaza de regula in cazul in care rezervorul de acumulare pentru apa nu se poate pozitiona la un nivel deasupra panourilor solare. Aceste panouri solare apa calda menajera sunt solutia ideala si atunci cand se doreste producerea apei calde in cantitati insemnate: blocuri cu mai multe apartamente, spitale si azile de batrani, restaurante, hoteluri, baze sportive, etc.

Se poate avea apa calda in permanenta?

De regula, panourile solare apa calda menajera asigura o temperatura medie a apei din circuit in jurul valorii de 35-40 de grade Celsius. Pot fi utilizate nu doar pentru incalzirea apei menajere ci si pentru apa din piscine, incalzirea locuintei cu ajutorul sistemelor traditionale sau a celor cu apa prin pardoseala.

In perioadele de iarna, panourile solare apa calda menajera sunt destul de eficiente pentru a capta razele solare chiar si in zilele noroase, insa pentru a indeplini ambele functii (apa calda si incalzire) in maniera satisfacatoare, este recomandata suplimentarea cu un sistem de incalzire clasic. O alta solutie care sa asigure o anumita independenta si autonomie electrica, ar fi inserarea unei rezistente cu termostat.

Contact: www.voltech.ro tel: +4 (0757) 118 430

Last Updated on Monday, 05 May 2014 15:07
 
Page Ranking Tool