Home Documentatii Documentatie video Protectia anticoroziva a betonului, la apa si carbonatare, Mapelastic si Mapelastic Smart
Print
Film de prezentare a sistemului de hidroizolatii pe baza de ciment.

 

Get Flash to see this player.

 

Sistemul se compune din doua tipuri de hidroizolatii care au si rol de protectie anticoroziva pentru beton impotriva carbonatarii:

Mapelastic, hidroizolatie bicomponenta, un mortar predozat pe baza de ciment si latexul aferent, plasa de armare din fibra de sticla (sau o impaslitura).

Mapelastic Smart, hidroizolatie bicomponenta, un mortar predozat pe baza de ciment si latexul aferent, aplicabila cu bidineaua sau prin torcret si plasa de armare din fibra de sticla (sau o impaslitura).

Caracteristici generale:
Mapelastic, hidroizolatie elastica aplicata in strat de 2 mm cu armatura de plasa din fibra de sticla rezistenta la alcali, cu rol de protejare, impotriva infiltratiilor de apa, in stratul suport.
Materialul se foloseste pentru hidroizolarea elastica, ce rezista la microfisuri ce pot aparea in stratul suport (sapa de egalizare, sapa de panta, tencuiala) de pana la 1,2 mm;
Mapelastic, are rezistenta la apa cu presiune pozitiva de 3 atm. si la apa cu presiune negativa de 0,7 atm.;
Betonul hidroizolat are o rezistenta excelenta la peste 150 cicluri de gelivitate;

Mapelastic este si hidroizolatie dar si o protectie anticoroziva a elementelor din beton si a mortarelor pe baza de ciment, in impotriva atacului agentilor agresivi cum ar fi anhidrida carbonica, clorurile sau sulfatii proveniti din apa de mare, ape termale, etc., ce pot deteriora structura din beton.
Hidroizolatia Mapelastic se aplica cu fierul de glet iar stratul final armat are o grosime de 2-3 mm. Consum: 1,7 kg/mp/mm de grosime. Aplicarea se poate face si prin torcret dar consumul se dubleaza.

Mapelastic este foarte rezistent la agresiunile chimice asa cum se va arata in probele de mai jos:
Stratul de Mapelastic se comporta ca o protectie anticoroziva a betonul impotriva reactiei de carbonatare deci implicit protejeaza si fierul de armatura, impotriva coroziunii.
La testul de carbonatare accelerata (in incaperi cu aer imbogatit in proportie de 30% cu CO2) evidentiaza impermeabilitatea absoluta a stratului Mapelastic la acest agent agresiv.
Probele comparative s-au executat pe doua prisme de beton poros cu raport apa/ciment 0,8. Proba martor a fost neprotejata, iar proba secunda a fost protejata cu Mapelastic. Rezultatele evidentiate au fost urmatoarele: proba martor a fost penetrata de CO2 in grosime de 50 mm dupa 60 zile de expunere iar proba protejata cu Mapelastic nu a fost afectata de CO2 dupa 60 zile de expunere.
Stratul de Mapelastic protejeaza betonul de actiunea clorurii de sodiu (prezenta de exemplu in apa marina). Hidroizolatia Mapelastic blocheaza complet patrunderea clorurii de sodiu intr-un beton poros. Probele comparative s-au executat pe doua prisme de beton poros cu raport apa/ciment 0,8 imersate intr-o solutie de 10% de clorura de sodiu. Proba martor a fost neprotejata, iar proba secunda a fost protejata cu Mapelastic.
Rezultatele au fost urmatoarele: proba martor a fost penetrata de clorura de sodiu in grosime de 35 mm dupa 60 zile de expunere, iar proba protejata cu Mapelastic nu a fost afectata nesemnificativ de clorura de sodiu dupa 60 zile de expunere.

Chiar si in contact cu solutiile folosite pentru dezghet, pe baza de clorura de calciu (CaCl2) a caror actiune este distructiva si pentru un beton de calitate optima, Mapelastic ofera o bariera impenetrabila.
Rezultatul testelor sunt evidentiate prin scaderea rezistentei mecanice (initial de 65 N/mm2) a unei prisme de beton scufundat permanent intr-o saramura cu concentratia de 30% de CaCl2; chiar si in acest caz protectia Mapelastic protejeaza eficient betonul impiedicand atacul agresiv si distructiv a clorurilor asupra betonului.
Probele comparative s-au executat pe doua prisme de beton cu raport apa/ciment 0,4 imersate intr-o solutie de 30% de CaCl2. Proba martor a fost neprotejata iar proba secunda a fost protejata cu Mapelastic.
Rezultatele evidentiate dupa probele mecanice de rezistenta la compresiune au fost urmatoarele: proba martor dupa 60 zile de imersie a avut o scadere de rezistenta mecanica ajungand la 38 N/mm2 iar proba protejata cu Mapelastic dupa 60 zile de imersie a avut o rezistenta mecanica de 65 N/mm2.

Mapelastic Smart, hidroizolatie elastica.
Se aplica in grosime de 2 mm/strat, are consistenta fluida, se pune in opera prin pensulare, pe spatii curbe sau dificile, cu o bidinea. Datorita fluiditatii amestecului, aplicarea se executa in 2-3 straturi. Se armeaza cu plasa de fibra de sticla daca suportul prezinta microfisuri. Consum: 1,6 kg/mp/mm de grosime la aplicarea prin pensulare; 2,2 kg/mp/mm de grosime la aplicarea prin torcret.


Sistem de hidroizolatii, Linia MAPEI.
Pentru informatii suplimentare vezi si fisele tehnice ale urmatoarelor materiale:

Hidroizolatii pe baza de ciment pentru exterior si contact permanent cu apa
Hidroizolatie si protectie anticoroziva pentru beton Mapelastic
Hidroizolatie si protectie anticoroziva pentru beton Mapelastic Smart

Materiale complementare pentru hidroizolatii

Plasa din fibra de sticla
Armatura speciala Mapetex Sel
Banda de cauciuc pentru etansare elastica Mapeband
Mapei Romania, 14, Gen. Ion Dragalina Str, Sector 5 - Bucharest - Romania Phone +4021 311 78 19; +4021 311 78 20, Fax: +4021 311 78 21 info@mapei.ro

 
Page Ranking Tool