Home Documentatii Documentatie video Pietre naturale si recompuse, probleme si solutii MAPEI
Print
Pietre naturale si recompuse, probleme si solutii MAPEI
Get Flash to see this player.
Film de prezentare cu privire la problemele intalnite la montarea cu adezivi a placilor din piatra naturala sau a placilor din piatra recompusa.
*Placile recompuse (artificiale, sintetice sau compozite) sunt realizate din spartura de piatra naturala; amestecuri din diverse pietre naturale; nisip de cuart sau nisip de cuart si amestec cu spartura de oglinada rezultand astfel placi cu culori care nu se regasesc in mod natural in natura. Agregatele au ca liant cimentul sau rasinile poliesterice.
Abordarea problemelor vizeaza in principal doua aspecte:
Stabilitate dimensionala a placilor din roci ornamentale sau a unor tipuri de placi recompuse, exprimata ca dilatare sau deformarea fata de dimensiunea nominala, datorita contactului in timp de 6 ore cu apa continuta de amestecul adeziv.
Sensibilitatea la patare, exprimata ca stabilitate a culorilor placilor din roci ornamentale sau recompuse. Prin utilizarea unor adezivi adecvati se evita aparitia de pete galbui-rozalii in masa sau la suprafata placilor ca urmare a unor reactii chimice intre apa din adeziv si microelementele de natura metalica din structura placilor precum si prevenirea aparitiei de eflorescente (depozite de saruri) la suprafata placilor datorita infiltratiilor prin capilaritate a apei din supor. In functie de tipul de piatra naturala sau recompusa, MAPEI recomanda cu precadere pentru montaj utilizarea unui adeziv pe baza de ciment imbunatatit C2 conform standardului SR EN 12004 si deformabili (flexibili) S1 sau S2 conform standardului SR EN 12002. In cazul in care adezivii pe baza de ciment nu satisfac cerintele de montaj se vor folosi adezivi pe baza de rasini de reactie (R2 sau R2T).


Stabilitate dimensionala

- Placile incadrate in Clasa A (deformare cu pana la 0.3 mm fata de dimensiunea nominala) se monteaza cu adezivi pe baza de ciment, imbunatatiti (C2E) cu priza normala.
- Placile incadrate in Clasa B se monteaza cu adezivi pe baza de ciment, imbunatatiti, dar cu priza rapida (C2F).
- Placile incadrate in Clasa C se monteaza numai cu adezivi bicomponenti epoxidici, adezivi bicomponenti epoxi-poliuretanici sau adezivi monocomponenti poliuretanici, fara apa, imbunatatiti, (R2 sau R2T).
Datorita coeficientului mare de dilatare termica a placilor recompuse pe baza de rasini si deci a riscului de desprindere de pe suport nu se recomanda montarea cu adezivi pentru placari exterioare. Chiar si in cazul montarii la interior se va tine seama de particularitatile stratului suport pe care se monteaza aceste placi (ex. daca pardoseala este prevazuta cu sistem de incalzire sau placajul se afla in dreptul unor suprafete vitrate unde soarele bate direct pe placaj). MAPEI va recomanda sa utilizati adezivi tip R.


Stabilitatea la patare
Pentru montarea placilor care sunt sensibile la patare se folosesc adezivi pe baza de ciment cu priza rapida (C2F), pentru placile stabile la patare se folosesc adezivi pe baza de ciment, imbunatatit, cu priza normala (C2E). Pentru montarea pietrelor naturale de culoare deschisa, adezivul trebuie sa fie de culoare alba.

Caracteristici generale:

- Adezivii monocomponenti pe baza de ciment (sunt adezivii care se amesteca numai cu apa) pentru placi din roci naturale se diferentiaza fata de adezivii standard prin faptul ca au o aderenta superioara realizand rezistente masurate la smulgere (la 28 zile) > 1,8 N/mmp. Adezivii notati cu S1, chiar daca se amesteca numai cu apa sunt deformabili (flexibili).
- Adezivii monocomponenti pe baza de ciment se pot amesteca de la caz la caz numai cu latex (rasina lichida) rezultand un adeziv mult imbunatatit in ceea ce priveste aderenta si deformabilitatea.
- Adezivii bicomponenti pe baza de ciment sunt des folositi deoarece au o foarte mare aderenta realizand rezistente masurate la smulgere (la 28 zile) > 2,5 N/mmp. Adezivii flexibili sunt notati cu S1 iar cei foarte flexibili sunt notati cu S2. Pentru unii dintre acesti adezivi, atunci cand sunt utilizati la placari pardoseli de trafic greu se precizeaza si rezistenta la compresiune.
- Adezivii bicomponenti pe baza de rasini de reactie sunt cei mai performanti, au o foarte mare aderenta realizand rezistente masurate la smulgere (la 28 zile) > 2,6 N/mmp. Au aderenta pe aproape orice tip de suport (beton, metal, OSB, placi de fibrociment), excluzand membranele bituminoase sau bitumul. Se disting prin faptul ca nu contin apa, intarirea facandu-se prin reactie chimica si nu influenteaza stabilitatea dimensionala a pietrelor naturale.

Toti adezivii de la MAPEI, au o Fisa tehnica si un TABEL CU DATE TEHNICE in care sunt indicate valorile de aderenta exprimate ca pierdere de rezistenta sub actiunea factorilor climaterici. Acest date ne ajuta sa apreciem rezistenta in timp a adezivului utilizat.
Exemplu: Granirapid


CARACTERISTICI TEHNICE FINALE:
Aderenta masurata prin tractiune
dupa EN 1348 (N /mm2):
- initiala (dupa 28 zile)  2,5
- dupa expunerea la caldura 2,2
- dupa imersie in apa  1,3
- dupa cicluri de inghet-dezghet 1,4

Adezivi piatra naturala si recompusa
Pentru informatii suplimentare vezi si fisele tehnice ale urmatoarelor materiale:

Adezivi pe baza de ciment (C)
Adezivi cu priza normala, pe baza de ciment, imbunatatit (C2)
Adeziv piatra naturala Keraflex Maxi (C2TE)/S1
Adeziv piatra naturala Kerabond T + Isolastic (C2T)/S1
Adeziv piatra naturala Planobond (C2E)
Adeziv piatra naturala Keracrete Sistem (C2T)

Adezivi cu priza rapida, pe baza de ciment, imbunatatit (C2F)
Adeziv piatra naturala Adesilex P9 Express (C2F)
Adeziv piatra naturala si placi recompuse Granirapid (C2F)/S1
Adeziv piatra naturala si placi recompuse Elastorapid (C2FTE)/S2
Adeziv piatra naturala Keraquik (C2FT)/S1
Adeziv piatra naturala Ultraflex S2 Quick (C2FT)/S2

Adezivi pe baza de rasini reactive (R)
Bicomponenti epoxi-poliuretanici
Adeziv piatra naturala si placi recompuse Keralastic (RT)
Adeziv piatra naturala si placi recompuse Keralastic T (R2T)
Bicomponent epoxidic
Adeziv piatra naturala si placi recompuse Kerapoxy (R2T)
Mapei Romania, 14, Gen. Ion Dragalina Str, Sector 5 - Bucharest - Romania Phone +4021 311 78 19; +4021 311 78 20 FAX +4021 311 78 21 info@mapei.ro

 
Page Ranking Tool