Home Documentatii Documentatie video Montarea placilor de Cotto
Print
Montarea placilor de Cotto sau Terracotta
Get Flash to see this player.

Cotto sau Terracotta - sunt placi ceramice decorative, obtinute prin presare unui amestec de argila si mai apoi arderea in cuptorĀ  la temperaturi de 12000C. Rezulta astfel placi ceramice care pot fi folosite la pardoseli cu aplicare la interior sau la exterior. Prin procesele de prelucrare si de coacere, placile de Terracotta capata un aspect estetic rustic, diferit fata de placile de gresia portelanata sau placile de klinker iar suprafata este poroasa. Datorita texturii suprafetei care este poroasa, intalnim doua situatii dificile: la punerea in opera apar probleme legate de dificultatea curatarii si patarea suprafetei in urma chituirii rosturilor, mai ales daca folosim un chit de culoare inchisa iar dupa montare, daca nu impregnam si sigilam suprafata placilor, pardoselile sunt greu de intretinut.

Avansarea tehnologiei a permis producerea placilor de Cotto atat manual cat si industrial, iar unele fabrici livreaza placile de Cotto cu suprafata tratata (impregnata) cu ceara pentru ca la punerea in opera, chituirea rosturilor sa fie mai usoara. Unii pozatori, cu experienta in montarea si finisarea pardoselilor, prefara utilizarea placilor de Cotto netratate pentru a obtine pardoseli cu efect anticat.

Punerea in opera cu adezivi a placilor de Cotto la interior, impune cateva conditii:
- la stratul suport (sapa), de umiditate, ca ulterior pe placajul obtinut sau pe rosturi sa nu apara pete de eflorescente, sapa trebuie sa fie maturata pentru a preveni aparitia fisurilor de contractie si fisurarea sau desprinderea placilor si uscata CM 4%, fara infiltratii de umiditate prin capilaritate (se izoleaza eventual cu o hidroizolatie);
- adezivul utilizat trebuie sa fie unul performant, cu aderenta imbunatatita, flexibil, ce se poate aplica in grosime majorata 10-15 mm/ strat mai ales in cazul montarii placilor de Cotto de mari dimensiuni;
- placile de Cotto se monteaza cu rosturi de minim 4 sau mai mari de 10 mm;
- fata de pereti sau elementele de structura se lasa rosturi de dilatare;
- la placaj se vor respecta eventualele rosturi de dilatare din sapa;

Dupa montarea cu adeziv a placilor, se chituiesc rosturile dintre placi. Aplicarea si curatarea mortarului de chituire, impune o atentie sporita deoarece:
- chitul de rosturi se aplica nu numai in rost dar si pe suprafata totala a placilor, astfel daca raman pete de chit acestea sunt repartizate uniform pe placaj si efectul este mai putin deranjant pentru ochi;
- stergerea urmelor de chit se va face cat acesta este proaspat, aceasta operatiune este cea mai importanta iar buretele se clateste si se limpezeste foarte des cu apa curata.
Dupa intarirea chitului de rosturi, suprafata placajului se poate spala cu un detergent acid care indeparteaza urmele de materiale pe baza de ciment (chituri de rosturi sau de adezivi), urme de calcar, var, ipsos, etc. La final urmele de detergent se curata prin spalare cu apa.

Dupa uscarea placajului, pe toata suprafata lui, cu rol de protectie se poate aplica la cald ceara de albine sau suprafata placajului va fi impregnata si sigilata cu produse transparente de impregnare si sigilare specializate, pe baza de rasini poliuretanice de tip Keraseal sau Keraseal W. Aceasta ultima operatiune asigura o protectie adecvata impotriva patarii placajului la apa si lichide si o intretinere foarte usoara.


Tehnologic sunt prezentate urmatoarele aspecte:
1. Sapa de egalizare cu uscare ultrarapida pe care se va monta placile de Cotto
- Sapa de egalizare, cu consistenta semiuscata. Datorita uscarii rapide 4% CM dupa 1 zi si a rezistentelor mari la compresiune aceste tipuri de sape sunt un strat suport ideal pe care se pot executa placari ceramice, placari cu piatra naturala, etc.

2. Adezivii imbunatatiti tip C2, deformabili S1, pe baza de ciment pentru montarea placilor de Cotto
- cu priza rapida Granirapid
- cu timp mare de lucrabilitate Keraflex Maxi
Adezivii sunt pe baza de ciment, cu foarte mare aderenta, se aplica in grosime nominala de 10 respectiv 15 mm, potriviti pentru realizarea pardoselilor de trafic greu si intens utilizand placi ceramice absorbante sau cu grad redus de absorbtie tip: gresie portelanata, klinker, cotto sau placi din roci naturale tip granit, marmura, travertin, calcar, etc.

3. Chituri de rosturi pe baza de ciment
- cu priza si intarire rapida pentru rosturi cu latime de la 2 la 20 mm, Ultracolor Plus
- cu timp mare de lucrabilitate, gama Keracolor FF (rosturi 0-6 mm) si Keracolor GG (rosturi 4-15 mm).
Chiturile de rost se utilizeaza la chituirea rosturilor rigide ale placarilor ceramice cu placi de Cotto, gresie portelanata, klinker sau a rosturilor rigide la placari cu placi din roci ornamentale - marmura, granit, travertin, calcar, andezit, onix, alabastru, placi din piatra artificiala sau placi recompuse avand ca liant rasina poliesterica, placi din piatra artificiala sau placi recompuse avand ca liant cimentul.

4. Detergent pentru indepartarea urmelor de chituri de rosturi sau adezivi pe baza de ciment - Keranet

5. Material de impregnare, sigilare si protectie a placilor ceramice sau cu suprafata absorbanta - Keraseal


Materiale

Sape egalizare- Pregatirea stratului suport
Pentru informatii suplimentare vezi si fisele tehnice ale urmatoarelor materiale:

Lianti si mortare pentru sape de egalizare
Ciment sapa de egalizare cu uscare ultrarapida Mapecem
Mortar sapa de egalizare cu uscare ultrarapida Mapecem Pronto
Ciment sapa de egalizare cu uscare rapida Topcem
Mortar sapa de egalizare cu uscare rapida Topcem Pronto
Latex sintetic Planicrete

Adezivi imbunatatiti pe baza de ciment
Pentru informatii suplimentare vezi si fisele tehnice ale urmatoarelor materiale:
Adezivi cu priza rapida, pe baza de ciment, imbunatatit cu priza rapida Granirapid (C2F)/S1
Adezivi pe baza de ciment, imbunatatit cu timp mare de lucrabilitate Keraflex Maxi (C2TE)/S1

Chituri de rosturi pe baza de ciment
Pentru informatii suplimentare vezi si fisele tehnice ale urmatoarelor materiale:
Chituri de rosturi pe baza de ciment (CG)
Chit rosturi pe baza de ciment Ultracolor Plus
Chit rosturi pe baza de ciment Keracolor FF
Chit rosturi pe baza de ciment Keracolor GG
Latex Fugolastic pentru chiturile pe baza de ciment Keracolor

Produse complementare
Pentru informatii suplimentare vezi si fisele tehnice ale urmatoarelor materiale:
Detergent acid pentru placi ceramice Keranet
Substanta de protectie pentru placi absorbante Keraseal

Mapei Romania, 14, Gen. Ion Dragalina Str, Sector 5 - Bucharest - Romania Phone +4021 311 78 19; +4021 311 78 20 FAX +4021 311 78 21 info@mapei.ro
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina.
 
Page Ranking Tool