Home Documentatii Documentatie video Montajul linoleumului pe pardoseli
Montajul linoleumului pe pardoseli Print
Tuesday, 25 May 2010 19:30
Film de prezentare a materialelor care compun sistemul de montaj a linoleumului, pe o sapa grosiera pe baza de ciment.

Get Flash to see this player.

Sistemul de montaj a acoperitorilor elastice pentru pardoseli, de exemplu linoleumul, impune utilizarea mai multor tipuri de materiale cum ar fi: o amorsa acrilica speciala, o sapa autonivelanta pe baza de ciment pentru corectarea diferentelor de nivel si a planeitatii suportului, un adeziv acrilic fara solventi pentru lipirea linoleumului si un adeziv de contact pentru lipirea plintelor.

*La cladirile noi, pentru realizarea finisajului pardoselii se folosesc tot mai mult imbracaminti elastice, rezistente la socuri mecanice, considerate ecologice deoarece sunt realizate 100% din materiale naturale. Un exemplu elocvent este covorul de linoleum.

Pregatirea suprafetei
In functie de santier, putem intalnii doua situatii:
-Instalarea linoleumului se va face pe un strat suport nou, deci se va realiza o sapa de egalizare noua peste care se va aplica o sapa autonivelanta.
-Instalarea linoleumului se va face pe o pardoseala existenta, in cazul reamenajarilor, turnand pe suport doar sapa autonivelanta.

Materiale si faze de executie a lucrarilor la montajul de linoleum pe o sapa grosiera pe baza de ciment:
- AMORSA

Se aplica peste sapa de egalizare, cu trafaletul, ECO PRIM T, o amorsa acrilica fara solventi, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1. Amorsa se dilueaza obligatoriu cu apa in raport 1:2 sau 1:3 in functie de absorbtia sapei grosiere. Timpul de uscare variaza de la 2 la 5 ore, in functie de absorbtia stratului suport si temperatura iar turnarea sapei autonivelante se va face numai dupa intervalul de timp precizat.

- SAPA AUTONIVELANTA
Se toarna ULTRAPLAN ECO, o sapa autonivelanta pe baza de ciment, cu emisie foarte redusa de substante organice volatile (VOC) certificata GEV-EMICODE ca EC1, marcata CE in conformitate cu norma SR EN 13 813 CT-C25-F7-A2fl. ULTRAPLAN ECO are priza si uscare rapida, se poate turna in grosime de pana la 10 mm pe strat, are un efect autonivelant excelent, se lucreaza usor, iar pentru controlul uniformitatii amestecului are in componenta un pigment de culoare gri, care coloreaza amestecurile preparate. Dupa intarire, daca sapa turnata are o culoare uniforma, fapt ce indica respectarea corecta a cantitatii de apa prevazuta de fisa tehnica, are rezistenta mecanica inalta ajungand dupa 28 zile la o rezistenta la compresiune de 26 N/mmp.
*Timpul de uscare variaza in functie de grosimea de turnare, de conditiile de temperatura si umiditate, fiind in general de 24 ore pentru montarea pardoselilor elastice (linoleum, covor PVC, covor de cauciuc, etc).

- ADEZIVUL PENTRU LINOLEUM
Montajul linoleumului se face prin lipire pe suprafata sapei autonivelante cu ULTRABOND ECO 540, un adeziv pe baza de rasini acrilice in dispersie apoasa, fara emisii de substante organice volatile (VOC), certificat GEV-EMICODE ca EC1, special pentru linoleum. Adezivul se intinde foarte usor cu spatula metalica cu dinti mici.
Dupa intarire, adezivul asigura o fixare foarte buna invelitorii de linoleum, avand o are o mare putere de lipire, deci rezistenta la smulgere, testul PEEL la 90 grd. dupa EN 1372 evidentiind o valoare de aderenta de 1,5 N/mmp.
*Adezivul ULTRABOND ECO 540 se poate folosi pentru a monta linoleum pe suport (backing) de iuta naturala sau sintetica dar numai pe suprafete absorbante, incluzand si pardoselile incalzite. 
**Pregatirea si executarea imbinarilor prin aplicarea cordoanelor de sudura intre fasiile de linoleum, se vor face numai dupa intarirea adezivului.

- ADEZIVII PENTRU PLINTA
Montarea si lipirea plintelor se face cu un adeziv de contact, cu dubla aplicare adica prin pensulare pe suport dar si pe spatele plintelor.
In cazul utilizarii sistemului “ECO” adezivul este de tip ULTRABOND AQUA CONTACT, fara solventi.
In cazul utilizarii adezivilor de contact traditionali pe solvent adezivii vor fi de tip ADESILEX VZ sau ADESILEX LP.

SISTEME PENTRU MONTAREA LINOLEUMULUI, Mapei
Sistem pentru montaj linoleum pe o pardoseala existenta.
- strat suport reprezentat de o sapa pe baza de ciment
- aplicarea amorsei acrilice speciale
- turnarea sapei autonivelante
- aplicarea adezivului acrilic pentru linoleum
- montarea linoleumului
- executarea cordoanelor de sudura
- adeziv elastomeric sau policloroprenic cu priza instantanee pentru lipirea si fixarea plintelor
- montarea plintelor
Mapei Romania, 14, Gen. Ion Dragalina Str, Sector 5 - Bucharest - Romania Phone +4021 311 78 19; +4021 311 78 20, Fax: +4021 311 78 21 info@mapei.ro
Last Updated on Wednesday, 23 June 2010 15:24
 
Page Ranking Tool