Home Documentatii Documentatie video Montaj parchet masiv pe pardoseala din dale de ciment tip Terrazzo
Montaj parchet masiv pe pardoseala din dale de ciment tip Terrazzo Print
Sunday, 20 December 2009 20:59
Film de prezentare a materialelor care compun sistemul de montaj a parchetului, pe o pardoseala compusa din dale de ciment, lipite fata de suport cu mortar clasic pe baza de ciment.
Get Flash to see this player.

Sistemul de montaj a parchetului impune utilizarea mai multor tipuri de materiale cum ar fi: o amorsa acrilica speciala care dupa intarire ramane putin lipicioasa, o sapa autonivelanta pe baza de ciment pentru corectarea diferentelor de nivel, un adeziv bicomponent epoxi poliuretanic pentru lipirea parchetului, un adeziv acrilic pentru lipirea plintelor.

*In cazul reamenajarilor, montajul de parchet se poate executa si pe pardoseli realizate cu alte tipuri de materiale asemanatoare, ex: placi de piatra naturala, placaje ceramice, mozaic turnat, etc. De aceea se impune ca pardoseala pe care se va lucra, sa respecte urmatoarele cerinte:
- placile sau dalele care alcatuiesc pardoseala sa fie bine lipite de stratul suport;
- pardoseala nu tebuie sa aiba infiltratii de apa, deci suprafata trebuie sa fie perfect uscata.
*Testul de umiditate se poate face prin aplicarea unei folii de polietilena, pe suprafata pardoselii si lipirea marginilor foliei cu banda adeziva. Dupa 24 de ore sub folie nu este permis sa constatam aparitia urmelor de vaporii de apa.

Pregatirea suprafetei
Prima operatiune este de slefuire a suprafetei pardoselii existente cu o masina monodisc prevazut cu pastile diamantate (vezi Pregatirea suprafetelor ). Aceasta operatiune are rolul de a indeparta eventualele urme de reziduuri antiaderente (tratamente cu ceara, uleiuri, grasimi) si de a asperiza putin dar uniform suprafata dalelor de ciment. Asperizarea suprafetei va creste simtitor aderenta sapei autonivelante care se va turna ulterior.
*In cazul in care la pregatirea mecanica a suprafetei, vor rezulta desprinderi ale pardoselii, se vor indeparta si se vor reface volumetric, dalele sau portiunile desprinse. Materialele de reparatii sunt de tip mortare cu uscare rapida tip Nivorapid, Mapecem Pronto sau Topcem Pronto.

Materiale si faze de executie a lucrarilor la montajul de parchet pe o pardoseala din dale de mozaic
- Se aplica peste pardoseala din mozaic pregatita prin slefuire, cu trafaletul, Ecoprim T, o amorsa acrilica fara solventi. Este o amorsa speciala, care dupa intarire ramane putin lipicioasa. Amorsa se dilueaza obligatoriu cu apa in raport 1:2. Timpul de uscare este de la 2 la 5 ore, in functie de absorbtia stratului suport.
- Se toarna Ultraplan Maxi, o sapa autonivelanta pe baza de ciment, cu priza rapida, ce permite turnarea in grosime de pana la 30 mm pe strat. Ultraplan Maxi are un efect autonivelant excelent, se lucreaza usor, iar pentru controlul uniformitatii amestecului are in componenta un pigment de culoare gri, care coloreaza amestecurile preparate. Dupa intarire, daca sapa turnata are o culoare uniforma, ce indica respectarea corecta a cantitatii de apa prevazuta de fisa tehnica, are rezistenta mecanica inalta ajungand dupa 28 zile la o rezistenta la compresiune de 35 N/mmp.
*Timpul de uscare variaza in functie de grosimea de turnare, de conditiile de temperatura si umiditate, fiind cuprins intre 3-10 zile.
- Montajul parchetului se face prin lipire, pe suprafata sapei autonivelante, cu Ultrabond P902 2K un adeziv bicomponent epoxipoliuretanic, cu o consistenta mai fluida fata de alti adezivi similari, rezultand o mai mare usurinta la aplicare. Dupa intarire, adezivul este elastic, asigura o fixare foarte buna parchetului, avand o are o mare putere de lipire, deci rezistenta la smulgere, testele evidentiind urmatoarele valori de aderenta: lemn pe beton >3 N/mmp; lemn pe ceramica >3 N/mmp. Acest tip de adeziv se poate folosii pentru parchet masiv, parchetul stratificat, parchet industrial, etc, pe suport absorbant, neabsorbant si pe pardoseli prevazute cu sistem de incalzire incorporat in sapa grosiera. 
*Chiar daca adezivul este flexibil, parchetul se va monta cu rosturi perimetrale de cca. 10 mm fata de pereti.
- Montarea si lipirea plintelor se face cu un adeziv acrilic tip Ultrabond Eco 575. Folosirea adezivului nu exclude, in functie de caz, de marimea si grosimea plintelor si utilizarea cuisoarelor de beton care asigura prinderea mecanica.
*In cazul in care noua pardoseala se executa din parchet gata lacuit, eventualele urme de adeziv, se sterg din proaspat sau in decurs de 4 ore de la montaj cu detergentul special Cleaner L.

SISTEME PENTRU PARCHET, Mapei
Sistem pentru montaj parchet pe o pardoseala existenta.
-strat suport reprezentat de o pardoseala existenta din dale de ciment
-aplicarea amorsei acrilice speciale
-turnarea sapei autonivelante
-aplicarea adezivului monocomponent poliuretanic pentru parchet
-montarea parchetului
-adeziv acrilic pentru lipirea si fixarea plintelor
-montarea plintelor
Mapei Romania, 14, Gen. Ion Dragalina Str, Sector 5 - Bucharest - Romania Phone +4021 311 78 19; +4021 311 78 20, Fax: +4021 311 78 21 info@mapei.ro
Last Updated on Monday, 01 March 2010 20:21
 
Page Ranking Tool