Home Documentatii Documentatie video Marmura Carrara, alba - montarea cu adezivi specializati cu priza rapida
Print
Marmura alba de Carrara - montarea cu adezivi specializati cu priza rapida
Get Flash to see this player.
 
Film de prezentare a tipurilor de adezivi utilizati la punerea in opera a placilor din roci calcaroase de culoare deschisa si in special pentru montarea placilor de marmura de Carrara, care este recunoscuta ca avand cel mai mare grad de culoare alba, din lume. Datorita structurii interne cristaline, la montare insa este sensibila si se poate pata datorita absorbtiei in masa placilor, a apei provenite prin utilizarea adezivilor obisnuiti cu priza normala. In timp, in placi si la suprafata lor, pot aparea pete de culori rosiatice, vinetii sau eflorescente calcaroase datorita sarurilor din suport si antrenate de apa absorbita catre suprafata placilor. Ca urmare a aspectelor mentionate, sunt prezentate principalele tipuri de adezivi cu priza si hidratare rapida precum si chiturile de rosturi utilizate la placari cu placi din piatra naturala.

Caracteristici generale:

- Montarea marmurei albe si a pietrelor naturale de culori deschise se face numai cu adezivi pe baza de ciment alb, cu priza si intarire rapida, care nu contin apa (in exces) si de aceea nu determina patarea placilor in masa.
- Adezivii monocomponenti pe baza de ciment (adezivii care se amesteca numai cu apa) pentru marmura sau placi din roci naturale se diferentiaza fata de adezivii standard prin faptul ca au o aderenta superioara realizand rezistente masurate la smulgere (la 28 zile) > 1,6 N/mmp. Adezivii notati cu S1, chiar daca se amesteca numai cu apa sunt deformabili (flexibili).
- Adezivii monocomponenti pe baza de ciment se pot amesteca de la caz la caz numai cu latex (rasina lichida) rezultand un adeziv mult imbunatatit in ceea ce priveste aderenta si deformabilitatea.
- Adezivii bicomponenti pe baza de ciment sunt considerati specializati deoarece au priza si intarire rapida foarte mare aderenta realizand rezistente masurate la smulgere (la 28 zile) > 2,5 N/mmp. Adezivii flexibili sunt notati cu S1 iar cei foarte flexibili sunt notati cu S2. Pentru unii dintre acesti adezivi, atunci cand sunt utilizati la placari pardoseli de trafic greu se precizeaza si rezistenta la compresiune.
- Adezivii bicomponenti pe baza de rasini de reactie sunt cei mai performanti, au o foarte mare aderenta realizand rezistente masurate la smulgere (la 28 zile) > 2,6 N/mmp. Se folosesc deoarece au aderenta pe aproape orice tip de strat suport (beton, metal, OSB, placi de fibrociment), excluzand membranele bituminoase sau bitumul. Se disting prin faptul ca nu contin apa, intarirea facandu-se prin reactie chimica si nu influenteaza stabilitatea dimensionala a pietrelor naturale.
Toti adezivii de la MAPEI, au o Fisa tehnica si un TABEL CU DATE TEHNICE in care sunt indicate valorile de aderenta exprimate ca pierdere de rezistenta sub actiunea factorilor climaterici. Acest date ne ajuta sa apreciem rezistenta in timp a adezivului utilizat.

Exemplu: Elastorapid

CARACTERISTICI TEHNICE FINALE:
Aderenta masurata prin tractiune
dupa EN 1348 (N /mm2):
- initiala (dupa 28 zile)        2,5
- dupa expunerea la caldura    2,5
- dupa imersie in apa        1,5
- dupa cicluri de inghet-dezghet    1,8
 
Adezivi piatra naturala si recompusa
Pentru informatii suplimentare vezi si fisele tehnice ale urmatoarelor materiale:

Adezivi cu priza rapida, pe baza de ciment, imbunatatit (C2F)
Adeziv piatra naturala Granirapid (C2F)/S1 - fise tehnice: Granirapid (RO) - PDF; Granirapid (GB) - PDF
Adeziv piatra naturala Elastorapid (C2FTE)/S2 - fise tehnice: Elastorapid (RO) - PDF
Adeziv piatra naturala Keraquik (C2FT)/S1

Adezivi pe baza de rasini reactive (R)
Bicomponenti epoxi-poliuretanici
Adeziv piatra naturala Keralastic (RT)
Adeziv piatra naturala Keralastic T (R2T)
Bicomponent epoxidic
Adeziv piatra naturala Kerapoxy (R2T)

Alte fise tehnice:

Elastocolor (GB) - PDF; Keracolor (RO) - PDF; Keracolor (GB) - PDF

Mapei Romania, 14, Gen. Ion Dragalina Str, Sector 5 - Bucharest - Romania Phone +4021 311 78 19; +4021 311 78 20 FAX +4021 311 78 21 E-mail: info@mapei.ro
 
Page Ranking Tool