Home Documentatii Articole pe categorii Comunicate de presa Prezentare adezivi pe baza de ciment, imbunatatit (C2) si a adezivului Adesilex P9 de la Mapei
Prezentare adezivi pe baza de ciment, imbunatatit (C2) si a adezivului Adesilex P9 de la Mapei Print
Saturday, 19 June 2010 17:07
c2teen-12004SR EN 12004, prevede ca toti producatorii sunt obligati sa marcheze si sa inscriptioneze pe ambalaj si in fisa tehnica a produsului unul sau mai multe simboluri, prin care sunt reprezentate caracteristicile de baza ale unui adeziv.
In felul acesta, utilizatorii pot stii ce caracteristici are produsul respectiv, facand abstractie de marca sau notorietatea brand-ului care fabrica adezivul.

Pe ambalajul produsului gasiti inscriptionat un simbol format din litere si cifre, in acest caz C2.

Semnificatia literelor si a cifrelor este urmatoarea:
(C) = (cementitious adhesive ) adeziv pe baza de ciment.
(2) = (improved adhesive ) imbunatatit, cu caracteristici suplimentare.

In functie de caracteristicile suplimentare pe care le poatea avea adezivul, dupa C2, putem intalni urmatoarele litere T, F, E.
T = (adhesive with reduced slip), adeziv cu alunecare redusa.
F = (fast setting adhesive) adeziv cu priza rapida.
E = (adhesive with extended open time) timp deschis extins.

en-12002s1s2

EN 12002 test deformabilitate adezivi placari CSR EN 12002, prevede ca adezivii pe baza de ciment care sunt deformabili, popular „flexibili” sa fie marcati in acelasi mod, prin litere si cifre dar clasificarea se face divizand acesti adezivi in doua clase S1 sau S2.


S1 = adeziv deformabil, intre 2,5-5 mm.
S2 = adeziv foarte deformabil, intre 5-15 mm.


Mai precis, pe o mostra de adeziv intarit, rezemata in doua puncte, se aplica o sarcina care deformeaza adezivul pana in punctul de rupere. Se masoara deformarea transversala notata cu delta in mm. Apoi adezivul este incadrat si declarat S1 sau S2.

Adezivul imbunatatit tip C2 este superior sau poate fi net superior adezivului "standard C1".
Adesilex P9 aplic gresie portelanata pereti Adesilex P9 Adesilex P9
Adesilex P9 Adesilex P9
Adesilex P9 Adesilex P9
- Adezivii imbunatatiti (C2) au o pondere „relativ” mai mica la lucrarile de placari datorita pretului mai mare dar si datorita suprafetelor care se placheaza, acestea fiind mai mici fata de suprafata placata a spatiilor interioare...
- Adezivii imbunatatiti (C2) se folosesc cu precadere pentru a monta placi ceramice cu absorbtie redusa la apa, de tipul gresiei portelanate, placilor de klinker, mozaicului vitroceramic, placilor din piatra recompusa avand ca liant cimentul sau rasina poliesterica, etc., pe o multitudine de straturi suport.

Adesilex P9 gresie portelanata pardoseala traficAdezivii „superiori” (C2) se folosesc cu precadere pentru:
- placari la exterior: fatade, socluri, terase, balcoane, piscine;
- placari la exterior sau interior la pardoseli de trafic intens;
- placari la interior sau exterior pe suporturi protejate (care au absorbtie redusa la apa) cu hidroizolatii pe baza de ciment excluzand hidroizolatiile pe baza de bitumuri sau membrane bituminoase;
- suprapozari fara indepartarea placajului existent, adica placari de gresie pe gresie sau piatra naturala pe gresie, etc.

- Adezivii pe baza de ciment, imbunatatiti tip C2, se folosesc obligatoriu la spatiile de exterior, unde placarile si adezivul sunt expuse solicitarilor termice prin caldura sau frig, la apa provenita din precipitatii si la ciclurile de inghet-dezghet din perioada anotimpului rece. Plecand de la acest rationament, valorile mari de aderenta a unui adeziv C2, reprezenta garantia unei durabilitati mari in timp a placarii, tinand cont de imbatranirea adezivului si scaderea rezistentelor mecanice sub influenta factorilor climatici.

Aderenta superioara poate fi explicata prin faptul ca adezivii imbunatatiti (C2) au in primul rand o aderenta chimica datorata procentului mare de rasini sintetice si polimeri din continutul lor, dar si o aderenta mecanica, datorata pastei de ciment.

en-12004Incadrarea unui adeziv in clasa C2 se poate controla rapid si simplu, verificand valorile de aderenta indicate intr-un tabel inscriptionat pe ambalajul produsului, dar atentie pe sac, sunt redate valorile minime de aderenta prevazute de Standardul EN 12004.
Valorile reale de aderenta ale unui produs le gasiti numai in Fisa tehnica a adezivului.


Exemple:
Aderenta adezivului Adesilex P9
Aderenta adezivului C2TE din fisa tehnica Adesilex P9, dupa SR EN 12004 (N/mm2):
- initiala, dupa 28 zile: 1,5
- dupa expunere la caldura: 1,4
- dupa imersie in apa: 1,1
- dupa cicluri inghet-dezghet: 1,5

Aderenta unui adeziv C2, conform tabel inscriptionat pe ambalaj, dupa EN 12004 (N/mm2):
- initiala : >1,0
- dupa expunere la caldura: >1,0
- dupa imersie in apa: >1,0
- dupa cicluri inghet-dezghet: >1,0
Tabel EN 12004 C2

Dupa punerea in opera, in functie de factorii la care poate fi expusa placarea, caldura, apa, eventuale cicluri de inghet-dezghet, in timp, orice adeziv „imbatraneste”. Acest proces este verificat prin probe si determinari de laborator, dupa exemplele de mai sus, indicand prin valoarea de aderenta dupa 28 de zile care este valoarea de referinta a aderentei si mai apoi prin celelalte teste pierderea de rezistenta pe care o are adezivul ca urmare a ’’imbatranirii’’.

Iata de ce MAPEI prefera sa indice pentru toate produsele sale, in fisele tehnice, toate valorile de aderenta, garantand in acest fel calitatea materialelor sale.

Comparand valorile datelor cu privire la aderenta intre doua sau mai multe produse se poate face o departajare corecta a raportului Calitate/ Pret.

Adeziv klinker si gresie portelanata, Adesilex P9 Mapei

Avantajele utilizarii adezivului pe baza de ciment, imbunatatit Adesilex P9 de la Mapei:
- adecvat la montarea placilor ceramice neabsorbante: gresie portelanata, mozaic din gresie portelanata, caramida aparenta klinker, placi de clinker pe suporturi absorbante sau protejate cu hidroizolatiile Mapelastic, Mapelastic Smart sau Mapegum WPS de la Mapei.
- Adeziv pe baza de liant mineral/ ciment (C), de interior sau exterior, rezistent la apa si inghet.
- Adeziv imbunatatit (2), cu caracteristici suplimentare de aderenta, cu putere de lipire superioara adezivilor standard din clasa C1TE.
- Adeziv tixotropic (T), cu caracteristici speciale, cu alunecare redusa, adecvat pentru placari pe fatade cu caramida aparenta tip klinker.
- Adeziv cu timp deschis extins (E) si cu durata de lucrabilitatea a amestecului preparat de 8 ore, ideal la lucrari de placare laborioase pe timp calduros.
- Pentru placari fatade, pereti, pardoseli, socluri, terase.
- Apt pentru placari pe pardoseli incalzite.
- Lipeste gresie pe gresie.
- Aderenta/ forta de lipire superioara adezivilor similari din clasa C2TE.
- Adesilex P9 nu necesita niciun adaos suplimentar de latex sau rasina sintetica.

Conform SR-EN 12004, C2TE.
Grosime de aplicare adeziv: pana la 5 mm.
Consum: 2,5-5 kg/mp.
Aplicare: cu spatula dintata nr. 4, 5 sau 6.
Ambalaj: sac 25 kg.

Calitate/SUPER PRET!
ce-en-12004
Descarca fisa tehnica Adesilex P9 (format PDF)

Mapei Romania 14, Gen. Ion Dragalina Str, Sector 5 - Bucharest - Romania Phone +4021 311 78 19; +4021 311 78 20 FAX +4021 311 78 21
Last Updated on Wednesday, 06 March 2013 12:27
 
Page Ranking Tool