Home Documentatii Articole pe categorii Chituri de rosturi pentru placari Kerapoxy Design, chit rosturi pentru mozaic din lemn, vitroceramic sau ceramic
Kerapoxy Design, chit rosturi pentru mozaic din lemn, vitroceramic sau ceramic Print
Tuesday, 02 March 2010 14:49

Kerapoxy DesignPiata materialelor de finisaje avanseaza intr-un ritm rapid. In fiecare an in targurile internationale de profil apar noutati care ne uimesc. Un exemplu bun ar fi acela ca, de cativa ani producatori de parchet isi completeaza gama de pardoseli din lemn tocmai cu mozaic din lemn, care alaturi de placile de faianta, se aplica pe suprafata peretilor completand astfel pardoseala din parchet.

Producatorii de placi ceramice, odata cu design traditional, produc si furnizeaza catre piata o varietate bogata de placi ceramice care in locul glazurii obisnuite, au suprafete care imita suprafete metalice, de lemn sau parchet, cu combinatii cromatice ametitoare.

 

Producatorii de mozaic vitroceramic si-au extins gama de placute si astfel au aparut in magazinele de specialitate, pe langa mozaicurle din placute opace, cele semitransparente sau chiar transparente, cu nuante de culori care variaza de la pal la intens sau si-au diversificat gama producand placute de mozaic din metale sau din sticla ce imita metale.

 

Toata aceasta oferta foarte variata de finisaje, ne da posibilitatea dezvolatarii unui design atragator si adaptat spatiilor moderne, in care traim sau ne desfasuram diferite activitati.

 

Plecand de la analiza materialelor de finisaj, a designului final al placarilor si a spatiilor ambientale unde pot fi aplicate aceste finisaje, Mapei a lansat acest tip de mortar de chituire, denumit pe scurt Kerapoxy Design. Kerapoxy Design

Descrierea materialuluiKerapoxy Design
este un mortar epoxidic bicomponent, versatil, intrucat amestecul preparat se poate folosi cu rol de adeziv pentru finisaje dar si cu rol de chit de rosturi, antiacid, ideal pentru mozaic vitroceramic, mozaic ceramic sau mozaic decorativ din piatra naturala. Pe langa gama de culori a chiturilor, trebuie subliniat ca designul chitului se pote schimba radical, pentru a da o valoare artistica mai mare placutelor de mozaic sau a placilor ceramice rostuite cu acesta. Este important de precizat ca varianta Kerapoxy Design, fata de chitul epoxidic bicomponent Kerapoxy, este mai usor de amestecat si de pus in opera. Datorita formulei imbunatatite Kerapoxy design se amesta foarte usor cu MapeGlitter. Adaugand in amestecul de chit de rosturi preparat, MapeGlitter, fulgi colorati, metalizati din poliester, aluminiu si rasina epoxidica, de foarte mici dimensiuni, se obtine un efect optic intens, chitul avand un aspect estetic imbogatit.

 

en13888rg


Clasificarea dupa EN 13888, este un mortar pe baza de rasini de reactie (R), pentru rosturi (G), de clasa RG.


en-12004r2


Clasificarea dupa EN 12004, este un adeziv pe baza de rasini de ractie (R) imbunatatit (2), de clasa R2.

 

Cateva domenii de aplicare
: chit de rosturi colorat si decorativ la spatii de interior sau exterior, indicat in special pentru mozaic vitroceramic. Materialul se utilizeaza si cu rol de mortar adeziv antiacid, cu aplicare pe toate tipurile de suport utilizate in mod normal in constructii.

 

Exemple de aplicare: lipirea si chiturea placarilor decorative cu mare valoare estetica in show room-uri, chiturea mozaicului vitroceramic aplicat pe suport de sticla, cand se impune crearea unui efect semitransparent si decorativ care permite trecerea si filtrarea luminii, adeziv si chit de rosturi pentru mozaic aplicat in baie turceasca, sauna, chit de rosturi decorativ pentru mozaic aplicat la piscine rezidentiale, piscine cu apa termala sau apa de mare, chit pentru rostuirea mozaicului din lemn, etc.

Kerapoxy Design mix MapeGlitterPrepararea materialului: se toarna componentul B (intaritorul) in cutia componentului A si se amesteca la turatie redusa, obligatoriu cu o bormasina prevazuta cu tija amestecatoare, pana se obtine un amestec cu consistenta uniforma si omogena. Dupa amestecarea celor doua componente, mortarul se poate folosi ca atare sau suplimentar in mortar se adauga MapeGlitter, fulgi colorati. Cantitatea de fulgi se dozeaza in functie de aspectul estetic urmarit al chitului, si poate ajunge la maxim 10% din greutatea de mortar preparat. MapeGlitter, se adauga in proportie de maxim 10% din greutatea de chit preparat.


NB. Chitul de rosturi Kerapoxy Design culoare 700 Translucent (semitransparent) se amesteca cu MapeGlitter in proportie de 3% cand se doreste obtinerea unui "efect de luminozitate" al chitului. Cand se doreste accentuarea efectului briliant al fulgilor metalici, MapeGlitter se dozeaza in proportie de 6%.

Chitul de rosturi Kerapoxy Design, celelalte 7 culori, se amesteca cu MapeGlitter in proportie de 3% cand se doreste predominarea culorii chitului si obtinerea unui "efect de luminozitate". Proportia maxima este de 10%.

 

Aplicarea chitului in rosturi si finisarea suprafetei chitului: se face obligatoriu cu o spatula cauciucata semidura, intinzand chitul in diagonala pe rosturi, obligatoriu pe toata suprafata placajului. Mortarul de chituirea trebuie sa umple toate spatiile rosturilor. Imediat dupa aceasta operatie, pe suprafata placajului chituit se pune putina apa (se va evita ca apa sa ajunga in rosturile nechituite) si se freaca cu o drisca din plastic prevazuta cu pasla abraziva tip Scotch Britte. Mortarul din rosturi, sub actiunea frecarii cu pasla umeda, trece din starea de material vartos (dens) in stare de solutie, care poate fi usor stransa si finisata (lisata) cu ajutorul unui burete dur de celuloza. Se folosesc cel putin doi bureti care se spala des deoarece se incarca foarte repede cu filer si rasina. Un buretele se foloseste numai pentru a colecta solutia de chit rezultat dupa frecarea cu pasla abraziva si se va spala intr-un vas dedicat. Al doile burete se foloseste pentru finisarea suprafetei chitului si se va spala de asemenea intr-un vas dedicat. In particular se va acorda o atentie deosebita acestei ultime operatiuni de finisare a chitului. Daca suprafata rezultata in urma finisarii nu este lisa si neteda, va atrage in timp un cumul de mizerie si depunerea de praf. Ulterior, curatare si spalarea suprafetei chitului va fi mai dificila.

 

NB. Nu incercati sa frecati si sa finisati la aplicare numai cu bureti. Materialul de chituire nu se emulsioneaza usor, rosturile se vor dezgoli de chit, buretii se vor incarca rapid cu rasina si filer iar rezultatul final va fi nesatisfacator.

 

Avantaje la punerea in opera: dupa aplicarea chitului in rosturi, la spalarea si finisarea suprafetei chituite, se foloseste apa curata si nu solventi. In cazul in care nu s-a lucrat cu atentie si in timp util, la stergerea finala a placajului se poate folosi apa cu 10% alcool etilic.

 

Chiar daca rosturile dintre placutele de mozaic sunt de mici dimensiuni, chitul de rosturi fiind epoxidic, are aderenta perfecta in rost si la marginile placutelor. Aplicat cu rol de chit de rost la placaje ceramice care sunt in imersie continua la apa (exemplu: piscine), la placaje care se spala des chiar cu solutii chimice gen detergenti sau detartranti, nu se pateaza la clor, ceai, cafea, sapun lichid, etc, nu permite dezvoltarea mucegaiului si a ciupercilor in masa lui iar intretinerea igienei chitului are costuri reduse.


MapeGlitter

MapeGlitter, fulgi colorati, metalizati din poliester, aluminiu si rasina epoxidica, de foarte mici dimensiuni. Se furnizeaza in pungute de 100g. MapeGlitter se furnizeaza in doua culori de baza, argintiu si auriu deschis iar la cerere este disponibil in alte 22 de culori.Kerapoxy Design se furnizeaza in galeata de plastic de 3 kg care contine ambele componente.

 

paletar-culori-chituri-Kerapoxy-Design paletar-culori-chituri-Kerapoxy-Design


Gama contine urmatoarele culori care pot varia fata de culorile afisate pe ecranul PC-ului. Recomandam alegerea culorilor dupa paletarele aflate la distribuitori.


Paleta de culori a chiturilor de rosturi a fost extinsa de la 8 la 15 culori !

Culori chit rosturi Kerapoxy Design MAPEI, 15 culori dupa paletarul de culori si numar de cod:

 

translucid, cod 700;

gri argintiu, cod 702;

alb ghiata, cod 710,

roz, cod 716,

gri perla, cod 720,

gri inchis, cod 728;

galben sahara, cod 729,

turcoaz, cod 730,

maro inchis, cod 731,

albastru, cod 740,

mandarina portocaliu, cod 744,

rosu, cod 750,

auriu, cod 760,

negru antracit, cod 770,

alb, cod 799.

Gama contine urmatoarele culori care pot varia fata de culorile afisate pe ecranul PC-ului. Recomandam alegerea culorilor dupa paletarele aflate la distribuitori.

Pentru a estima necesarul de chit de rosturi, daca cunoastem dimensiunile placilor si a rosturilor, se poate folosi urmatoarea formula :
FORMULA DE CALCUL A CONSUMULUI DE CHIT


(A+B) : (A x B) x C x D x K = kg /m2
unde:
A = lungimea placii (in mm)
B = latimea placii (in mm)
C = grosimea placii (in mm)
D = latimea rostului (in mm)
K = variabila in functie de greutatea specifica a materialului de chituire

Valori K
Kerapoxy Design 1,5


*O caracteristica foarte importanta in ceea ce priveste compatibilitatea materialului de chituire cu mozaicul din lemn este aceea ca mortarul de chituire Kerapoxy Design, nu contine apa. Intarirea chitului se face prin reactia chimica dintre componente, de aceea mozaicul nu se umfla si nu se deformeaza chiar daca lemnul este sensibil la apa.

 

kerapoxy design kerapoxy design
MAPEGLITTER MAPEGLITTER
26 Kerapoxy Design mozaic mixt 26 Kerapoxy Design mozaic mixt
25 Kerapoxy Design mozaic mixt 2 25 Kerapoxy Design mozaic mixt 2

8  Kerapoxy Design 8 Kerapoxy Design
9  Kerapoxy Design 9 Kerapoxy Design
10 Kerapoxy Design spatula 10 Kerapoxy Design spatula
11 Kerapoxy Design mozaic 11 Kerapoxy Design mozaic

12 Kerapoxy Design mozaic 12 Kerapoxy Design mozaic
13 Kerapoxy Design mozaic 13 Kerapoxy Design mozaic
14 Kerapoxy Design mozaic 14 Kerapoxy Design mozaic
15 Kerapoxy Design mozaic 15 Kerapoxy Design mozaic

16 Kerapoxy Design mozaic 16 Kerapoxy Design mozaic
7 Kerapoxi D pub 7 Kerapoxi D pub
5 Kerapoxy Design Rost_MapeGlitter 5 Kerapoxy Design Rost_MapeGlitter
23 Kerapoxy Design  detaliu rost granit 23 Kerapoxy Design detaliu rost granit

24 Kerapoxy D  detaliu rost gresie 24 Kerapoxy D detaliu rost gresie
6  Kerapoxy Design 6 Kerapoxy Design
17 Kerapoxy Design mozaic parchet 17 Kerapoxy Design mozaic parchet
18 Kerapoxy Design mozaic parchet 18 Kerapoxy Design mozaic parchet

21 Kerapoxy D mozaic parchet detaliu 21 Kerapoxy D mozaic parchet detaliu
22 Kerapoxy Design mozaic parchet detaliu 22 Kerapoxy Design mozaic parchet detaliu
19 Kerapoxy Design mozaic parchet 19 Kerapoxy Design mozaic parchet
20 Kerapoxy D mozaic parchet detaliu 20 Kerapoxy D mozaic parchet detaliu

Kerapoxy Design detaliu rostuire mozaic parchet Kerapoxy Design detaliu rostuire mozaic parchet
Kerapoxy Design detaliu rostuire mozaic parchet Kerapoxy Design detaliu rostuire mozaic parchet
Kerapoxy Design detaliu rostuire mozaic parchet Kerapoxy Design detaliu rostuire mozaic parchet
31 silwood 31 silwood

Fisa tehinca Kerapoxy Design (format PDF)
Documentatia si fisele tehnice pentru gama de materiale prezentate sunt disponibile si in limba romana sub forma de CD sau pot fi descarcate de la adresa: www.mapei.ro

Vezi  si documentatia video: Chituri de rosturi pentru placaje ceramice sau cu piatra naturala

Contact email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ;
Tel.: 021 311 78 19; 021 311 78 20; Fax: 021 311 78 21
Mapei Romania - Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania. Este interzisa reproducerea fara acordul Mapei Romania.

Last Updated on Friday, 28 April 2017 08:26
 
Page Ranking Tool