Home Documentatii Articole pe categorii Chituri de rosturi pentru placari Aplicarea chitului de rosturi epoxidic pentru gresie
Aplicarea chitului de rosturi epoxidic pentru gresie Print
Monday, 24 February 2014 14:34

Placare-antiacida-fructeDe ce sa folosim chitul de rosturi epoxidic la placarile cu gresie

Placile ceramice se realizeaza intr-o multitudine de culori, formate si dimensiuni, avand piese speciale ca intarsii sau placi de decor, piese de plinta, de colturi, de trepte etc. Placile ceramice, au o mare varietate in privinta culorilor, a suprafetei si a texturii suprafetei. Din aceste motive, placile ceramice sunt cele mai utilizate pentru placarea peretilor si la placarea pardoselilor.
In general la pereti utilizam placi ceramice de faianta, dar la pardoseli utilizam placi ceramice de gresie!

Pentru a realiza o armonie intre placile ceramice de pereti - faianta si placile ceramice de pardoseala – gresia, multi producatorii de placi ceramice, realizeaza si furnizeaza la doua-trei modele de faianta si un model de gresie glazurata sau chiar gresie portelanata.

Placile ceramice pentru pardoseli sunt foarte variate. Diferentele dintre placile ceramice constau in caracteristicile tehnice specifice unui anumit tip de material, insa toate placile ceramice de pardoseli au cateva caracteristici comune, cum ar fi: o rezistenta mecanica la zgariere, la compresiune / abraziune, o minima rezistenta chimica, o mare varietate de culori si dimensiuni etc.

Caracteristicile tehnice specifice ale placilor ceramice pentru pardoseli sunt: rezistenta la abraziune, rezistenta la compresiune, rezistenta la gelivitate, rezistenta la agresivitate chimica. In plus, unele tipuri de placi ceramice se fabrica in grosimi majorate de 12, 14, 21 mm sau chiar mai groase. Alegerea grosimii placilor ceramice este influentata de tipul de trafic la care va fi supusa pardoseala. Unele placi ceramice de pardoseli au suprafata lisa, pentru a fi spalate usor sau, din contra, texturata sau cu pedunculi, pentru a nu se aluneca in caz ca pardoseala va fi uda in permanenta.

In cazul spatiilor rezidentiale, placile de gresie se utilizeaza in primul rand pentru decorarea si protectia pardoselilor. Realizarea pardoselilor ceramice in spatii comerciale: ex.: mall-uri, centre comerciale, in spatii alimentare ex.: fast food-uri, macelarii, magazine alimentare sau realizarea pardoselilor ceramice in spatiile industriale, de ex.: service-uri, fabrici din industria alimentara etc, trebuie sa asigure in primul rand protectia mecanica a pardoselilor la solicitarile de uzura prin abraziune si compresiune si, in plus, pardoseala ceramica trebuie sa asigure si protectia la solicitarile chimice, cum ar fi agresiunea substantelor chimice provenite din fluxul de productie, a substantelor de curatare si de dezinfectie.

rosturi pardoseala ceramica gresie rosturi pardoseala ceramica gresie
pardoseala ceramica gresie pardoseala ceramica gresie
gresie portelanata pardoseala gresie portelanata pardoseala
pardoseala placi portelanate pardoseala placi portelanate
plinta pardoseala gresie plinta pardoseala gresie
rosturi placi portelanate rosturi placi portelanate
piesa decor pardoseala gresie piesa decor pardoseala gresie
chit rosturi epoxidic pardoseli chit rosturi epoxidic pardoseli
aplicare chit epoxidic rosturi gresie aplicare chit epoxidic rosturi gresie
aplicare chit rosturi aplicare chit rosturi

Placi ceramice pentru pardoseli sunt cele mai utilizate placi ceramice pentru pardoseli sunt placile de gresie glazurata, gresia portelanata si placile de klinker.

Placile de gresie glazurata (monocottura) sunt alcatuite dintr-un suport pe baza de argila si o glazura de protectie, prelucrate la o temperatura inalta. Placi de gresie glazurata se utilizeaza cu precadere in spatii rezidentiale si la solicitari de trafic usor. Rezistenta placilor de gresie glazurata la abraziune, compresiune si gelivitate este limitata.

Placile de gresie portelanata (gress porcellanato) sunt realizate dintr-un amestec de argile si silice, pigmenti minerali si alte adaosuri. Amestecul este umezit si presat la presiuni inalte de peste 4000 to, apoi este ars la temperaturi de mai mari de 1200 grd C. In acest fel rezulta o placa ceramica vitrifiata in masa. Placile ceramice portelanate, se preteaza la realizarea pardoselilor de trafic intens. Rezistenta placilor de gresie portelanata la abraziune, compresiune si gelivitate este foarte buna, materialul fiind vitrificat omogen in toata masa placii.

Placile de klinker se fabrica oarecum asemanator ca gresia portelanata. Acest tip de material, datorita rezistentelor inalte la solicitari mecanice de compresiune, abraziune, rezistenta chimica sau gelivitate, a fost si ramane preferat pentru realizarea pardoselilor industriale.

Montajul placilor ceramice de pardoseala

Montajul placilor de gresie, gresie portelanata sau klinker pe pardoseala, se realizeaza conform planului de stereotomie, iar lipirea placilor se face in cele mai multe cazuri cu adezivi pe baza de ciment.

Rosturile rigide si rosturile elastice ale placarilor ceramice

Este recomandat ca intre placile ceramice sa se lase rosturi de minim 5 mm latime pentru a le putea chitui usor si corect. Placajul ceramic al pardoselii va avea obligatoriu si rosturile elastice, care se vor executa la suprafete de camp de aproximativ 5x5 mp, iar umplerea lor se va face cu sigilanti elastici.

chituire rosturi gresie spatula cauciuc chituire rosturi gresie spatula cauciuc
rostuire gresie rostuire gresie
chituire rosturi gresie chituire rosturi gresie
curatare chit rosturi gresie curatare chit rosturi gresie
finisare chit rosturi gresie finisare chit rosturi gresie
finisare chit rosturi epoxidic finisare chit rosturi epoxidic
placaj ceramic chituit cu mortar epoxidic placaj ceramic chituit cu mortar epoxidic
indepartarea urme chit epoxidic indepartarea urme chit epoxidic
pardoseala chituita pardoseala chituita
model decorativ gresie model decorativ gresie

Chituirea rosturilor la placari cu gresie

Dupa realizarea placarilor ceramice de pardoseli si uscarea adezivului, urmeaza chituirea rosturilor dintre placile ceramice. Daca in cazul spatiilor rezidentiale se utilizeaza chituri de rosturi pe baza de ciment, in cazul spatiilor industriale sau al pardoselilor intens solicitate, se utilizeaza un chit de rosturi epoxidic, colorat, deoarece indeplineste aproape toate caracteristicile specifice (absorbtie foarte redusa de apa, rezistenta la abraziune si compresiune etc), placilor ceramice pentru pardoseli.

Placarile ceramice de pardoseala sunt supuse la trafic, curatare si spalare frecventa pe toata durata de viata a placarii. Din aceste motive este recomandat sa utilizam un chit de rosturi epoxidic, colorat, pentru a asigura continuitatea si rezistenta intregii placari ceramice la actiunea diverselor substante chimice agresive si pentru o spalare, curatare si intretinere usoara a rosturilor!

Chitul epoxidic colorat KERAPOXY, utilizat la chituirea placilor de gresie glazurata, gresie portelanata, klinker etc, este un mortar epoxidic bicomponent, fara solventi, care dupa aplicarea corecta in rosturi si intarire, are urmatoarele caracteristici:

 • creste impermeabilitatea placarii;
 • are cea mai mica absorbtie de apa;
 • este mai rezistent la patare fata de chiturile pe baza de ciment;
 • se spala foarte usor;
 • este foarte rezistent la compresiune;
 • este foarte rezistent la abraziune;
 • nu lasa sa se dezvolte mucegaiuri si bacterii; 
 • este foarte rezistent si stabil la actiunea substantelor chimice, gen acizi, alcali, saruri, uleiuri si este rezistent la actiunea detergentilor, detartrantilor sau substantelor dezinfectante.

De retinut la aplicarea chitului de rosturi epoxidic pentru gresie

Pentru a aplica corect mortarul epoxidic in rosturi, este obligatoriu ca rosturile dintre placile ceramice sa fie de minim 4-5 mm latime. Latimea rostului influenteaza direct umplerea corecta a rosturilor cu materialul de chituire ! Un rost mai lat va avea un cumul mai mic de mizerie si se va spala si sterge mult mai usor decat un rost ingust!

Un rost mai lat va atenua mai tare eventualele diferente de planeitate dintre placile ceramice montate pe pardoseala!

Suprafata placilor ceramice de gresie, gresie portelanata sau klinker, cu suprafata rustica si mai ales antiderapanta, poate ramane patata in urma chituirii rosturilor, mai ales daca culoarea chitului de rosturi este in contrast cu culoarea placilor ceramice, ex.: chituirea unor placi de culoare deschisa cu chit de rosturi de culoare inchisa. De aceea, culoarea chitului se va alege cat mai apropiat de culoarea placilor. 

Placile de klinker neglazurat se chituiesc cu chit epoxidic de aceeasi culoare.

Acest tip de chit nu se foloseste pentru cotto toscano sau cu suprafata rugoasa si netratata!

La aplicarea chitului de rosturi pe placi decorative sau cu suprafata rugoasa, operatiunea de stergere si spalare este migaloasa si mai anevoioasa, indiferent de tipul de chit de rosturi utilizat. Pe suprafata placilor, in macropori, raman inevitabil mici urme de chit. Acest lucru este firesc data fiind natura suprafetei!

Dupa chituirea rosturilor, intindeti excesul de material pe toata suprafata placarii daca placile au suprafata lisa si mai apoi spalati. In acest fel culoarea finala a placarii va fi uniforma!

Nu lucrati fara scule adecvate pentru aplicarea si stergerea chitului de rosturi, nu se obtin rezultate bune.

Daca nu ati mai lucrat cu chit epoxidic, puteti sa apelati telefonic sau la prezenta in santier a Serviciului Tehnic MAPEI, astfel preintampinati eventualele probleme.

rosturi gresie rosturi gresie
rosturi placi gresie kerapoxy rosturi placi gresie kerapoxy
rosturi placi covor ceramic rosturi placi covor ceramic
model decorativ gresie model decorativ gresie
placi decorative gresie placi decorative gresie
brau decorativ gresie brau decorativ gresie
brau placi plinte gresie brau placi plinte gresie
pardoseala gresie ceramica pardoseala gresie ceramica
amenajare pardoseala gresie amenajare pardoseala gresie
Pardoseala din gresie Pardoseala din gresie

Prepararea chitului de rosturi epoxidic

Chitul epoxidic de rosturi este format din doua componente (A+B) predozate. De aceea este de dorit sa se foloseasca tot setul de chit o data. Se pot prepara cantitati mici de chit epoxidic, dar numai prin cantarirea exacta a componentelor.

Este exclus sa preparati chitul de rosturi epoxidic manual sau in cantitati partiale, intrucat este greu de obtinut o malaxare omogena sau o dozare corecta intre componente.
ATENTIE! Pentru un set complet, trebuie sa amestecati omogen 1 kg de comp. B (intaritor) cu 9 kg de comp. A (rasina).

Varianta de chit epoxidic pentru rosturi KERAPOXY nu se amesteca si cu fulgii colorati MapeGlitter, deoarece chitul de rosturi este opac, iar sclipiciul nu se va vedea!

Scule-chituire-spatula-cauciuc-burete-celuloza-Mapei-Keracolor-FF Scule-chituire-spatula-cauciuc-burete-celuloza-Mapei-Keracolor-FF
Scule-chituire-spatula-pasla-abraziva-Kerapoxy Scule-chituire-spatula-pasla-abraziva-Kerapoxy

Scule si unelte necesare la aplicarea si finisarea chitului de rosturi

 • un cantar electronic;
 • bormasina prevazuta cu melc;
 • spatula/ spatule de cauciuc semielastic;
 • drisca de plastic MAPEI cu pad-uri abrazive tip Scotch-Brite;
 • burete/ bureti de celuloza, dur, MAPEI;
 • minim doua galeti cu apa calduta;
 • detergent special sau Kerapoxy Cleaner, dedicat chitului epoxidic pentru rosturi;
 • decapant, Pulicol 2000.

Aplicarea mortarului de chituire cu spaclu cauciucat

Aplicarea chitului de rosturi se face cu spatula cauciucata MAPEI. Mortarul de chituire se trage in diagonala fata de rosturi, pentru a favoriza iesirea aerului si umplerea totala a rosturilor. Orice corectie de chituire se va face proaspat pe proaspat!

ATENTIE: chitul de rosturi epoxidic se sterge si se finiseaza imediat dupa aplicare ! La acest tip de material, nu se asteapta semiintarirea chitului, respectiv metoda de aplicare a chiturilor pe baza de ciment!

Obs. Stergerea si finisarea chitului pe suprafata chituita se vor face cu atentie, pentru a nu uda cu apa rosturile goale.

Stergerea urmelor de chit epoxidic

In urma chituirii rosturilor cu chit epoxidic, accidental pot ramane urme sau mici cruste de chit. De aceea, in primele ore dupa chituire, petele, resturile sau urmele de chit de rosturi epoxidic se pot indeprta cu solutia speciala KERAPOXY CLEANER.

Resturile de chit de rosturi intarite, mai vechi de 24 ore, se indeparteaza mecanic, incalzind suprafata chitului cu un foen industrial de inalta temperatura iar apoi se indeparteaza chitul cu un spaclu. Atentie sa nu zgariati suprafata placilor ceramice.

O metoda mult mai usoara este sa utilizati un decapant sub forma de gel, PULICOL 2000. Decapantul se aplica doar pe pete, nu si pe rosturi, si se lasa sa se actioneze. Apoi suprafata se sterge si se curata cu apa si detergent!

Urmariti galeria de imagini, cu fotografii pe faze de aplicare a chitului de rosturi, la o pardoseala ceramica realizata cu placi de gresie portelanata.

Gama de culori a chiturilor de rosturi KERAPOXY este de 23 culori, pastelate si opace. A se vedea paletarul de culori a chiturilor colorate pentru rosturi si informatiile detaliate in Fisa Tehnica KERAPOXY.

Pentru informatii complete si detaliate cu privire la materialele prezentate mai sus, accesati fisele tehnice:

KERAPOXY

KERAPOXY CLEANER

PULICOL 2000

©2014 Mapei Romania - Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania. Este interzisa reproducerea fara acordul Mapei Romania.
Detalii si informatii suplimentare: tel. 021 311 78 19/20; mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Site: www.mapei.ro

 

Last Updated on Wednesday, 02 December 2015 07:39
 
Page Ranking Tool