Home Documentatii Articole pe categorii Chituri de rosturi pentru placari Aplicarea chitului de rosturi epoxidic pentru faianta
Aplicarea chitului de rosturi epoxidic pentru faianta Print
Wednesday, 12 February 2014 07:50

De ce sa folosim chitul de rosturi epoxidic la placarile cu faianta

Placile ceramice sunt utilizate pentru decorarea, dar si pentru protectia suprafetelor pe care sunt aplicate, datorita caracteristicilor variate de impermeabilitate, rezistenta chimica, spalare usoara, a varietatii de culori si dimensiuni etc. 

Faianta bucatarie chit epoxi Faianta bucatarie chit epoxi
Chit rosturi epoxidic Chit rosturi epoxidic
Faianta rosturi chit epoxidic Faianta rosturi chit epoxidic
Chit epoxidic rosturi faianta Chit epoxidic rosturi faianta
  Scule aplicare chit rosturi faianta Scule aplicare chit rosturi faianta
  Preparare chit epoxidic rosturi Preparare chit epoxidic rosturi
  Prepararea chitului epoxidic detaliu Prepararea chitului epoxidic detaliu
  Aplicare chit rosturi faianta Aplicare chit rosturi faianta

Daca in cazul spatiilor rezidentiale, ex. bai, grupuri sanitare, bucatarii, ne referim la decorarea si infrumusetarea suprafetelor peretilor, in cazul spatiilor industriale, de ex.: cantine, fabrici de procesare din industria alimentara, fast food-uri etc, ne referim, in primul rand, la protectia peretilor impotriva unor factori agresivi, cum ar fi substante chimice provenite din fluxul de productie, a substantelor de curatare si de dezinfectie.

Chituirea rosturilor placilor decorative Chituirea rosturilor placilor decorative
Chituire rosturi faianta Chituire rosturi faianta
Chit rosu epoxi faianta Chit rosu epoxi faianta
Chituire faianta Chituire faianta
Rostuire faianta Rostuire faianta
Aplicarea stergerea chitului de rosturi faianta Aplicarea stergerea chitului de rosturi faianta
Rostuire faianta pereti Rostuire faianta pereti
Finisare chit epoxidic faianta detaliu Finisare chit epoxidic faianta detaliu

Dupa realizarea placarilor ceramice cu faianta, in cazurile expuse mai sus, ramane sa chituim rosturile dintre placi. In aceste cazuri, chitul de rosturi epoxidic colorat poate fi considerat un material “universal”, care are cele mai multe dintre caracteristicile, mai sus enumerate, ale placilor ceramice.

Chitul epoxidic colorat Kerapoxy Design pentru rostuirea placilor de faianta, gresie, gresie portelanata, klinker  etc, este un mortar bicomponent pe baza de rasini epoxidice, fara solventi, care dupa aplicarea corecta in rosturi si intarire, are urmatoarele caracteristici:

 • creste impermeabilitatea placarii;
 • are cea mai mica absorbtie de apa;
 • este mai rezistent la patare;
 • se spala foarte usor;
 • este foarte rezistent la abraziune;
 • nu lasa sa se dezvolte mucegaiuri si bacterii; 
 • este foarte rezistent si stabil la actiunea substantelor chimice, gen acizi, alcali, saruri, uleiuri si este rezistent la actiunea detergentilor, detartrantilor sau substantelor dezinfectante.

Chit-rosu-faianta-detaliu Chit-rosu-faianta-detaliu
Chit rosu de faianta detaliu Chit rosu de faianta detaliu
Placare faianta chituita detaliu Placare faianta chituita detaliu

In concluzie, utilizam chit de rosturi epoxidic la placari cu faianta pentru a asigura continuitatea si rezistenta intregii placarii la actiunea diverselor substante chimice agresive si pentru o spalare, curatare si intretinere usoara a rosturilor!

De retinut la aplicarea chitului de rosturi epoxidic pentru faianta si gresie:

 • Pentru a putea utiliza corect un mortar epoxidic pentru rosturi, este obligatoriu ca rosturile dintre placile ceramice sa fie de minim 3-4 mm latime, exceptie facand mozaicul vitroceramic. De multe ori, pe considerentul ca latimea rostului influenteaza direct cresterea consumului de chit de rosturi, nu se ia in considerare faptul ca, fara a avea un spatiu suficient intre placile ceramice, este imposibil sa introducem si sa umplem corect rosturile cu materialul de chituire! Spre exemplu, este greu de imaginat, ca la o placare de pereti, realizata cu placi de faianta glazurata de 20 x 40 cm, cu grosime de 11 mm, montate cu rost ingust de doar 1,5 - 2 mm, vom putea introduce mortarul epoxidic in toata grosimea rostului! In majoritatea cazurilor, se face doar o chituire superficiala a rosturilor, iar in timp “pojghita” de chit epoxidic de rosturi aplicat se poate fisura sau se poate sparge. 
 • Este de amintit ca placile ceramice de faianta cu suprafata rustica, poate ramane patata in urma chituirii, mai ales daca culoarea chitului de rosturi este in contrast cu culoarea placilor ceramice, ex.: chituirea unor placi albe cu chit de rosturi de culoare neagra, rosie etc.
 • La aplicarea chitului de rosturi pe placi decorative sau cu suprafata rugoasa, operatiunea de chituire este migaloasa si mai anevoioasa indiferent de tipul de chit de rosturi utilizat. Pe suprafata placilor, in macropori, raman inevitabil mici urme de chit. Acest lucru este firesc data fiind natura suprafetei!
 • Nu chituiti doar rosturile, se va vedea ulterior acest lucru pe placi. Intindeti chitul si spalati la final intregul placaj!
 • Fara a utiliza scule adecvate pentru aplicarea si stergerea chitului de rosturi, nu se obtin rezultatele scontate.
 • Daca nu ati mai lucrat cu chit epoxidic, puteti sa apelati telefonic sau la prezenta in santier a Serviciului Tehnic MAPEI, astfel preintampinati eventualele probleme.

Scule si unelte necesare la aplicarea si finisarea chitului de rosturi:

 • un cantar electronic;
 • bormasina prevazuta cu melc;
 • spatula/ spatule de cauciuc semielastic;
 • drisca de plastic MAPEI cu pad-uri abrazive tip Scotch-Brite;
 • burete/ bureti de celuloza, dur, MAPEI;
 • minim doua galeti cu apa calduta;
 • detergent special sau Kerapoxy Cleaner, dedicat chitului epoxidic pentru rosturi;
 • decapant, Pulicol 2000. 

Scule chituire spatula pasla abraziva Kerapoxy Scule chituire spatula pasla abraziva Kerapoxy
Scule-chituire-spatula-cauciuc-burete-celuloza-Mapei-Keracolor-FF Scule-chituire-spatula-cauciuc-burete-celuloza-Mapei-Keracolor-FF

Urmariti galeria de imagini, cu fotografii pe faze de aplicare a chitului de rosturi, la o placare realizata cu placi de faianta.

Gama de culori a chiturilor de rosturi Kerapoxy Design este de 15 culori, pastelate si semiopace. A se vedea paletarul de culori a chiturilor colorate pentru rosturi in Fisa Tehnica Kerapoxy Design

Pentru informatii complete si detaliate cu privire la materialele prezentate mai sus, accesati fisele tehnice:
Kerapoxy Design
Kerapoxy Cleaner

©2014 Mapei Romania - Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania. Este interzisa reproducerea fara acordul Mapei Romania.
Detalii si informatii suplimentare: tel. 021 311 78 19/20; mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Site: www.mapei.ro

Last Updated on Wednesday, 12 February 2014 15:17
 
Page Ranking Tool